Bugun...



Sualtı arkeolojisinin güzellikleri bu sergide

Tuba Ekmekçi: Bodrum’da sualtı arkeolojisi 1953 yılında başladı. “Sualtı Arkeolojisinin Doğduğu Yer: Bodrum Türkiye” adlı sergi Mausolos Sergi Salonu ve Artemisa Sergi Salonu’nda açıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 03-01-2021 13:01:33 Tarih: 02-01-2021 13:57

Sualtı arkeolojisinin güzellikleri bu sergide

Bodrum Belediyesi  tarafından organize edilen sergi, Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü INA’ya (The Institute of Nautical Archaeology) ait fotoğraf arşivlerinden oluşuyor.

 

INA’nın 1960-2020 yılları arasında Bodrum’da yapılan sualtı arkeolojisi kazılarına ait arşiv fotoğraflarıının yer aldığı  serginin açılışına Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Başkan yardımcısı Emel Çakaloğlu ve Bodrum Sualtı Arkeolojisi Enstitüsü Müdürü Tuba Ekmekçi katıldı.

 

Aras, “Kültürel mirasımıza sahip çıkarak öncelikle sünger müzemizin hazırlıklarına başladık. Arkasından, Osmanlı Tersanesi’nde, Bodrum Denizcilik Tarihi ile ilgili Kültür Bakanlığımızla şu anda bir çalışma yürütüyoruz” dedi.

 

EKMEKÇİ SUALTI ARKEOLOJİSİNİN TÜRKİYE’DEKİ BAŞLANGICINI VE ÖNEMİNİ ANLATTI.

 

Sergide yer alan ve Yassıada’da bulunan Bizans batıkları ve Pabuç Burnu batığı kazılarında çekilmiş nefis fotoğraflar ve batıkların fotoğrafları izleyenleri hayran bıraktı. Sergideki fotoğraflarla birlikte bilgi notlarıda yer aldığını belirten Tuba Ekmekçi, “Bodrum’da Sualtı Arkelojisi 1953’de çocuk heykelinin bulunması ile başladı. 1958 yılında araştırmacı gazeteci Peter Throckmorton Bodrum’a gelerek süngercilerle bir röportaj yapıyor. Bodrum’da Kemal Aras’ın gösterdiği batık gemi içinden çıkan bakır bisküvi şeklinde saf külçeleri gösteriyor. Bronz, tunç devrine ait bir batık, o dönem için dünyanın en eski batığı, M.Ö 13.Yüzyıla ait bir batık. Gazeteci Peter Throckmorton hemen ABD’da Arkeolog profesör George Bass ile irtibata geçiyor. Kemal Aras’ın Mandalinci teknesi ve Lütfi Celil’e ait tekne ile Gelidonya burnuna giderek dünyada da ilk bilimsel sualtı arkeolojik kazısını yapıyorlar 1960 yılında. Ertesi yıl 1961 yılında da Turgutreis Yassı Adada Bizans Batıklarını kazmaya başlıyorlar ve o sayede bu bilim dalı dünyada ilk kez Türkiye’de başlıyor. Ve diyorum ki Kemal Aras’a borçluyuz bunu. Bu batığı göstermese, söylemese Amerikalı gazeteciye hiç belki de çoğu bitecekti, gidecekti. Bu bilim dalı başka ülkede başlayacaktı. Verdiğiniz katkılardan dolayı çok teşekkür ediyorum. Her zaman sizleri ziyarete bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Sergide yaklaşık 100 fotoğraf yer aldı.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI