Bugun...



Sol Parti’den Cengiz Holding Cennetkoy’da tarihi ve doğayı talan ediyor, suç duyurusu

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koy’da bulunan 1. Derece Doğal ve Arkeolojik Sit Alanı’nda iş makinaları ile izinsiz inşaat hafriyatına başladığı iddia edilen Cengiz Holding şirketi hakkında Bodrum Sol Parti İlçe Başkanlığı, savcılığa suç duyurusunda bulundu.

facebook-paylas
Güncelleme: 28-05-2021 20:16:44 Tarih: 28-05-2021 18:59

Sol Parti’den Cengiz Holding Cennetkoy’da tarihi ve doğayı talan ediyor, suç duyurusu

İlçe Başkanı Oben Konyalıoğlu yaptığı açıklamada “Doğayı ve kültürel varlıklarımızı tahrip eden Cengiz inşaat varsa , onurlu geçmişleri ile dürüst ,namuslu devrimciler de var .Biz buradayız ,bu yağmaya karşı ,bu talana karşı duruyoruz ve direniyoruz.Gün gelecek ,bu doğa katliamını yapanlar yargılanıp ,hesap verecekler. Cengiz  inşaat'ın , Bodrum Cennet koyunda taşınmaz kültürel  varlıklarını tahrip etmesi nedeniyle 2 ile 5 yıl arasında cezalandırılması isteğiyle suç duyurusunda bulundum” dedi.Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı 1. Derece Arkeolojik ve Doğal Sit Alanı’nın bulunduğu Gölköy Mahallesi Cennet Koyu’ndaki arazide 40 milyon dolara mal olacak turistik tesis yapmak için izinsiz iş makinaları ile hafriyat işlemine başladığı iddia edilen Cengiz Holding A.Ş. bünyesindeki Bodrumbir Turizm Yatırım şirketinin doğa ve arkeolojik alanı tahrip ettiğini ileri süren Sol Parti Bodrum  İlçe Başkanı Oben Konyalıoğlu Cumhuriyet Savcılığı’na fotoğraflarla birlikti suç duyurusunda bulunduğunu açıkladı.

 

 

CENNET KOYUN TALAN EDİLMESİNE İZİN VERMEYECEĞİZ

 

Konyalıoğlu yaptığı açıklamada “Şüpheli Şirket’in kepçe kullanarak  taşınmaz kültür varlıklarını tahrip ettiği bölge 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı’dır. Suçun işlendiği mevkii, Muğla 1 / 100 000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı ile ve 1/25.000 Ölçekli İlave Çevre Düzeni Planı’nda “orman alanı-tarım arazisi-arkeolojik sit alanı” olarak tanımlanmıştır. Bunlar kanunda açıkça yer alırken şüpheli Bodrumbir Turizm Yatırım  şirketinin  Cennet Koy mevkiinde bulunan 1.Derece Arkeolojik Sit Alanı içinde kepçe ve dozer kullanma suretiyle taşınmaz kültür varlıklarımızı tahrip etmiştir.  Bu nedenle Şüpheli Şirket  hakkında  ve suçun işlendiği mahalde tahkikat yapılması, suçu işlendiğinin sabit görülmesi durumunda 2863 Sayılı Kanun/Md.65 hükmü gereğince yargılanıp cezalandırılması maksadıyla  kamu davası açılması için  suç duyurusunda bulunduk” diye konuştu.

 

CENGİZ HOLDİNG KÜLTÜREL VE DOĞAL ALANLARDA YAĞMAYA DEVAM EDİYOR

 

Konyalıoğlu arazide iş makinaları ve dozerle yapılan tahribatın gösterildiği fotoğrafları SÖZCÜ ile paylaşarak “Doğayı ve kültürel varlıklarımızı tahrip eden Cengiz inşaat varsa , onurlu geçmişleri ile dürüst ,namuslu devrimciler de var .Biz buradayız ,bu yağmaya karşı ,bu talana karşı duruyoruz ve direniyoruz.Gün gelecek ,bu doğa katliamını yapanlar yargılanıp ,hesap verecekler. Cengiz  inşaat'ın , Bodrum Cennet koyunda taşınmaz kültürel  varlıklarını tahrip etmesi nedeniyle 2 ile 5 yıl arasında cezalandırılması isteğiyle suç duyurusunda bulundum. Şirket Türkiye’nin her yerinde hazine ve kültürel doğal arazilerde yağmayla devam ediyor, bu girişimin durdurulması için ne gerekiyorsa yapacağız. Bilindiği üzere taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları, koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunmak yasaktır. 2863 Sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu/ Madde 9 hükmü şöyledir: “Koruma Yüksek Kurulunun ilke kararları çerçevesinde koruma bölge kurullarınca alınan kararlara aykırı olarak, korunması gerekli taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ve koruma alanları ile sit alanlarında inşaî ve fizikî müdahalede bulunulamaz, bunlar yeniden kullanıma açılamaz veya kullanımları değiştirilemez....Sondaj, kısmen veya tamamen yıkma, kazı veya benzeri işler, inşaî ve fizikî müdahale sayılır” dedi.

 

 

CENGİZ HOLDİNG 40 MİLYON DOLARLIK YATIRIM YAPACAK PROJELERDE NELER VAR

 

Bodrumbir Turizm Yatırım A.Ş, 4 adet mendirek yapısı ile 2 adet plaj yapmayı planlanıyor. Proje alanı kültür varlıkları, tabiat varlıkları, SİT ve koruma alanı içerisinde kalıyor.

 

Proje alanında ve çevresinde bulunan ve habitat özelliği nedeniyle bulunma olasılığı yüksek 17 sürüngen türü bulunuyor. Proje çevresinde ve proje çevresine yakın alanlarda bulunan ve habitat özelliği nedeniyle bulunma olasılığı yüksek 20 memeli türü ile nesli tükenmekte olan Akdeniz Foku, Çizgili Yunuslar ve deniz kaplumbağaları da yaşıyor.

 

İKİ KEZ İPTAL EDİLDİ

 

Geçtiğimiz yıllarda Mehmet Cengiz Cennet Koyu için 2 kez girişimde bulunmuştu. Danıştay 13. Dairesi, Cennet Koyu’ndaki 2 milyar 100 milyon TL değerindeki 700 dönümlük kamu arazisinin özelleştirme kararını daha önce ikinci kez iptal etti. Mehmet Cengiz ile Fettah Tamince’nin şirketi, özelleştirilen araziyi Ziraat Bankası’ndan 277 milyon TL kredi çekerek aldı. Usulsüz krediye dair suç duyurusu takipsizlikle sonuçlanmıştı.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI