Bugun...



Şirince, dünyanın en iyi turizm köyü oldu

İzmir'in Selçuk ilçesine bağlı Şirince Köyü, Birleşmiş Milletler Dünya Turizm Örgütü'nün (BMDTÖ) 25. Genel Kurulu kapsamında düzenlenen 'Best Tourism Villages' ödüllerinde 'Dünyanın En İyi Turizm Köyü' seçildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 20-10-2023 09:41:35 Tarih: 19-10-2023 20:42

Şirince, dünyanın en iyi turizm köyü oldu

BMDTÖ’nün 2021 yılında başlattığı ‘En İyi Turizm Köyü’ girişimi kapsamında, en fazla 15 bin nüfuslu, geleneksel yaşam tarzını ve değerlerini sürdüren, kırsal kalkınma potansiyeli olan destinasyonlar ödüllendiriliyor.

Türkiye’den bu yıl Şirince Köyü ile birlikte Erzincan’ın Kemaliye ve Antalya’nın Kale Üçağız köyleri de ‘İyileştirme Programına’ katılmaya hak kazandı.

DHA'nın haberine gör ödül töreninin ardından değerlendirmelerde bulunan Kültür ve Turizm Bakan Yardımcısı Gökhan Yazgı, “Dünyada güzel bir turizm stratejisi oluşacaksa huzurun ve barışın olması gerektiğini ifade ettik. Yanı başımızda yaşanan vahşete sessiz kalınmaması gerektiğini ve barışın dünyada herkes için bir ihtiyaç olduğunu dile getirdik. Sürdürülebilirlikle doğayla barışık bir turizm herkesin arzu ettiği şeydir. Türkiye’nin bu yönde 2023 yılında yaptığı çalışmaları anlattık” dedi.

Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise, “Şirince adı üstünde çok şirin bir köydür. Rumlardan kalmış evlerinin birbirini, görüş açısını kesmeyen otantikliğiyle köy size merhaba der. Kültürel değerlerini korur, gastronomi olarak önemli bir köydür. İnançların birleştiği, bu kardeşliği görebileceğiniz bir köydür. O yüzden herkesi Şirinceye bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

 

 

Şirince’nin Tarihi

Şirince’nin tarihi milattan öncesine dayanıyor. 19. yüzyılda, özellikle ihracata yönelik incir üretimiyle ünlü, bin 800 haneli bir Rum kasabasıydı.

1923’te Türkiye-Yunanistan Nüfus Mübadelesi sonucu Rumların ayrılmasıyla Kavala’nın Müştiyan ve Somokol köylerinden gelen mübadillerle iskân edildi.

Şirince’de hiçbir ev diğerinin manzarasını kapatmaz. Köy mimarisine bakıldığında Güney Arnavutluk mimarisinin korunmuş olduğu göze çarpmaktadır.

 

Şirince’nin Ödül Almasının Önemi

Şirince’nin dünyanın en iyi turizm köyü seçilmesi, Türkiye’nin turizm potansiyeline ve kırsal kalkınma hedeflerine önemli bir katkı sağlayacak.

Şirince’nin bu ödülü, Türkiye’nin sürdürülebilir ve doğayla uyumlu turizm anlayışının uluslararası alanda da takdir edildiğini gösteriyor

 

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI