Bugun...



Saynur Gelendost Anıldı: Savaşa hayır diyen savaşçı bir kadındı

Bodrum'da yaşarken Ege ve Türkiye’de çevre üzerinde oluşan tahribatı ve termik santrallerin yapımı sırasında düzenlediği eylem etkinlik panel ve toplantılarla dünya gündemine taşıyan, barış ve dostluk elçisi çevreci ana ressam Saynur Gelendost ölümünün 19. Yılında mezarı başında anıldı. Gelendost’un mücadele arkadaşlarından kaptan Yaman Olgaç “Saynur Savaş hayır diyen savaşçı bir kadındı. Ömrünü Doğay, çevre, insanlık ve barış adına sonuna kadar savaşarak mücadele ederek geçirdi” diye konuştu.

facebook-paylas
Güncelleme: 02-03-2022 20:36:37 Tarih: 02-03-2022 13:13

Saynur Gelendost Anıldı: Savaşa hayır diyen savaşçı bir kadındı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşarken 2 Mart 2004 tarihinde 73 yaşında iken yaşamını yitiren Türkiye’deki çevrecilerin anası olarak bilinen Bodrum Gönüllüleri Derneği Başkanı, çevreci ana ve ressam Saynur Gelendost bugün ölümünün 19. Yılında Gümbet Türbe Mezarlığı’nda düzenlenen tören ile anıldı. Gelendost’un torunu Can Gelendost, Gökova Sürekli Eylem Kurulu sözcüsü  Reşat Uygun, Bodrum Tohum Derneği Başkanı gazeteci Ercan Arıkan Bodrum Gönüllüleri Derneği üyeleri ve Gelendost’un arkadaşları Cüneyt Karaloğlu, Ertuğrul Kara, Cenk Sezgin ve Yaman Olgaç ile çevrecilerin katıldığı anma töreni duygulu anlar yaşanmasına neden oldu.

 

 

MÜCADELESİNDE NE KADAR HAKLI OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Saynur’u unutturmamak için mezarı başındaki anmaları devam ettireceğiz. Çünkü Saynur sadece bir çevre hareketi ve çevre eylemcisi değil aynı zamanda bir barış kadınıydı. Türk Yunan Dostluğu için düzenlediği etkinlikler ve Türk Yunan çocukları ile yaptığı eylemler hala unutulmamıştır. Bodrum başlattığı Barış Yolu Projesi başlatmıştır. Bugünkü savaş koşullarında, dünyanın yaşadığı bu umutsuzluklar içinde barışçı tarafı ilede anmak istedik. O yüzden her türlü savaşa hayır diyerek Saynur’un ruhu üzerinden mesaj vermek istedik. Bugün savaş her yerde olmuyor, daha dün yönetmelik değişikliği yaparak zeytin alanlarını maden açma ruhsatı vermenin önünü açtılar, Saynur’un bu mücadelede ne kadar haklı olduğu bir kez daha ortaya çıktı. O’nun yaşam felsefesini ve savunduğu her değeri savunmaya devam edeceğiz. İnsanların yaşam alanları, doğa, çevre, arkeolojik alanlar hiç olmadığı kadar saldırı altında” dedi.

 

 

SAYNUR DEMEK BENİM İÇİN DOĞANIN KORUNMASI İÇİN MÜCADELE ETMEK DEMEKTİ

Saynur Gelendost’un torunu Can Gelendost ise “Ben babaannemin her yanına gittiğimde O’nu çevre, doğa, barış ve insanlar için mücadele ettiğini görerek büyüdüm. Şimdi çocuğumu aynı felsefe ile büyütüyordum. Böyle bir değere sahip olduğum için onur duyuyorum” dedi.

 

SAVAŞ HAYIR DİYEN SAVAŞÇI BİR KADINDI

Saynur Gelendost’un mücadele arkadaşlarından Yaman Olgaç ise yıllarca birlikte mücadele eteği Gelendost’un sadece çevre, doğa için değil insanlık adına da barış yolunda büyük ve önemli katkıları olduğunu belirterek “Saynur, savaşa hayır diyen savaşçı bir kadındı. Çünkü doğa, çevre, tarih, insanlık adına işlenen suçlar için verdiği her mücadeleyi sonuna kadar götürürdü, bunun mücadelesini yapar, her ortamda bu değerleri korumak için sonuna kadar savaşırdı, gerçekten savaşçı bir kadındı” diye konuştu.

Saynur Gelendost Anısı’na Bodrum’da geniş bir meydan düzenlemesi yapılacağı ve adının verileceği belirtildi.

Yağmur altında düzenlenen ve yaklaşık bir saat süren tören konuşmaların ardından tamamlandı.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI