Bugun...



Orada, rengarenk bir köy var Milas'ta

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık köyünde ressamlar ve köy halkının başlattığı “Köyümüz rengarenk sanat heryerde” projesi kapsamında köyün tüm ev, işyeri ve bahçe duvarları bir ayda rengarenk yapıldı. Birbirinden güzel resimler köyün duvarlarını yollarını süsledi.

facebook-paylas
Güncelleme: 12-11-2021 19:20:42 Tarih: 12-11-2021 16:41

Orada, rengarenk bir köy var Milas'ta

Köye giren büyük bir şaşkınlık yaşarken projenin yürütücüsü Hülya Scobie “Köyümüz Antik Kent İasos’un üzerine kurulu. Binlerce yıldır burada sanat ve kültür vardı. Bizde ressam ve sanatçı arkadaşlarımız ile çevre duyarlılığını ve bilincini arttırmak amacıyla pırıl pırıl ve rengarenk bir köy yaratmak istedik, köy halkıda destek verince tablo gibi bir köy ortaya çıktı. Sanat ve imece usulü ile bir köyün kaderini değiştirdik” diye konuştu. Scobie, köydeki projenin ilçenin diğer köylerine de yansımaya başladığını belirterek projeyi SÖZCÜ'ye anlattı. Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Kıyıkışlacık (İasos) Köyü’nde yaşayan aktivist ve doğa gönüllüsü Hülya Scobie ve ressam 71 yaşındaki Mine İnceer öncülüğünde başlatılan “Köyümüz rengarenk sanat heryerde” projesi kapsamında köyün tuvaleti, eczane, köy kahvesi, evler, bahçe duvarları ve işyerlerinin duvarları yaklaşık bir ay süren çalışma ile tablo haline getirildi. Kıyıkışlacık, Güllük ve Milas’ta yaşayan ressamlar Nuran Erbük, Jane Manniche Dreisig, Gülay Gündüz, Nevin Sağırosmanoğlu, Beyhan Öztürk, Türkan Çetin, Aynur Gürbüz, İbrahim Örs, Arzu Doğan, Ersin Deryahan, Aslı Örs, Fatma Demirbaş, Tuğçe Bulut ve Gülden Işıksal’ın başlattığı resim çalışmalarına Milas Belediyesi’nin CHP’li Başkanı Muhammet Tokat ile köylülerde destek verdi. Okuldan çıkan öğrenciler ressamlarla duvarlara resimler çizdi.

 

 

SANAT KÖYÜN HERYERİNE YANSIDI

 

Milas Belediye Başkanı CHP’li  Muhammet Tokat eşi Elif Tokat ile birlikte Kıyıkışlacık köyünü ziyaret etti sokaklarını gezdi, Hülya Scobie ve sanatçılarla bir araya gelerek teşekkür etti. Tokat yaptığı açıklamada “Köyümüze gerçekten sanatçı eli değdi. Ressamlarımız kırsal bir kesimde yaptıkları eserlerle bir köyde farkındalık yaratarak nasıl yaşanabilir bir hale gelirin en güzel örneğini sergilediler. Milas’ın antik köyünde sanat her yere yansıdı. Eşim ile birlikte gezdik ve hayran kaldık. Milas’ın diğer köylerindede sanatsal etkinlikleri ve sanatçıya desteği arttırıyoruz” diye konuştu.

 

 

ÇALIŞMALARI GÖREN ÖĞRENCİLER VE KÖYLÜLERDE DESTEK VERDİ

 

İstanbul’da yaşarken 12 yıl önce Kıyıkışlacık köyüne yerleşen evli ve bir çocuk iki torun  sahibi emekli öğretmen ve ressam Mine İnceer ise “Öncelikle köyümüzü güzelleştirmek ve sanatı sevdirmek amacı ile başladığımız duvar boyama etkinliğini gören köylüler ve öğrencilerde büyük destek verdi. Duvarlarda akrilik ve silikon boyalar kullandık. Üzerlerine de taş verniği sürdük. Köyü bir sanat köyüne çevirdik. Köyün her yerinde farklı bir resim var. Bölgenin çiçekleri, flamingoları, balıkları, tekneleri ve tabiî ki Ulu Önder Atatürk’ün resimleri ve Türk bayrakları heryerde dalgalanıyor. Köye otomobili ile giren saatlerce resimlere bakmaktan hatıra fotoğrafı çektirmekten ayrılamıyor. Kıyıkışlacık’ta ki bu güzellik sanatsal çalışmanın komşu köylere  yansımaya başladığını duyduk, onlarada destek vereceğiz. Milas’ın köyleri sanatçıların eli köylülerin desteği ile farklı bir güzelliğe büründü” diye konuştu.

 

ÜÇ BİN YILLIK ANTİK KENTTE SANAT İLE FARKINDALIK YARATMAYA ÇALIŞTIK

 

Kıyıkışlacık Köy Meclisi kurucusu ve projenin yaratıcısı  Hülya Scobie ANTERHABER'e  açıklamalarda bulunarak "Sanat birlikteliktir, sanat dayanışmadır diyerek, sanatın doğurduğu güzelliklerin birleştirici, bütünleştirici ve mutluluk saçma gücüne inanarak, Sanatla İasos farkındalığı yaratmak istedik ve bu düşünceyle yola çıktık. İasos Cennet Kalsın temasıyla, amacımız, ulusal düzeyde farkındalık yaratmak, bu eşsiz güzellikleri, kültür varlıklarımızı, doğamızı, yaşam alanlarımızı korumak ve bu konuda kamuoyu oluşturmak. Köyümüzü ziyarete gelen kişilerin sadece tarihi yerlerimizi değil, güzelliğiyle hayran kalacakları sokaklarımızı da gezmelerini amaçlıyoruz" diye konuştu.

 

 

İMECE USULÜ  İLE SANAT  BİR KÖYÜN KADERİNİ DEĞİŞTİRDİ

 

ise “Proje proje her kesimden büyük destek gördü ve gerçekleşti. Kıyıkışlacık binlerce yıllık Antik İasos kenti ile iç içe geçmiştir. Binlerce yıl öncede burada sanat ve kültür vardı. Kıyıkışlacıklılar olarak burada doğayı, çevreyi, tarihi, kültürü çeşitli platformlarda paneller, açık oturumlar ve eylemlerle korumaya çalışırken köyümüzü sanat ile yaşatmaya çalışıyoruz. Kıyıkışlacık’ın çehresi sanatçı eliyle değişiyor. Öyleki bu projenin hayata geçirilmesinde Milas Belediyesi ve köydeki esnaf restoranlar öğrenciler büyük destek verdi. Kıyıkışlacık halkı kendi duvarlarını ressamların resim yapabileceği şekilde sıva çekiyor, boyuyor uygun zemini ressamlara hazırlıyorlar. Tüm mahalle duvarları yepyeni bir görüntüye şimdiden kavuştu. Köyün tüm ev, işyeri, sağlık ocağı, tuvaletleri, eczanesi ve bahçe duvarlarındaki resimlerle bir sanat köyüne dönüştü. Her hafta sonu yüzlerce turist bu güzelliği görmek için köye gelmeye başladı. İmece ile bir köyün nasıl değişebileceğini tüm dünyaya göstermiş olduk, imece usulü ile bir köyün kaderini değiştirdik” diye konuştu.

 

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI