Bugun...



Nazım Hikmet heykeli ve kütüphanesinin açılışı yapıldı

Nazım Hikmet ölümünün 58. Yılı nedeniyle Bodrum Belediyesi tarafından düzenlenen etkinliklerle anılmaya başlandı. Bugün ilk olarak ünlü şairin heykelinin ve adının verildiği kütüphanenin açılışı yapıldı.

facebook-paylas
Tarih: 02-06-2021 16:05

Nazım Hikmet heykeli ve kütüphanesinin açılışı yapıldı

CHP’li Belediye Başkanı Ahmet Aras yaptığı konuşmada “Bodrum’un hem binlerce yıllık tarihi hem de son yıllarda yaşadığı büyük değişim özellikle 1960 ve sonrasında öncelikle bohem hayatın, sanatçılarımızın, Cevat Şakirlerin, Azra Erhatların, Mina Urgan’ ların, Ahmet Ertegün’lerin Bodrum’u tercih ederek buraya değer kattıklarını biliyoruz. Arkasından Zeki Mürenlerin, Bedri Koromanların, Devrim Erbil gibi hocalarımızın birçok önemli kültür ve sanat dünyası mensuplarının bu bölgede Bodrum’a gelmeleri, burada yaşamayı seçmeleri çok önemli” dedi.

 

Nazım Hikmet’in ölüm yıldönümü nedeniyle Muğla’nın Bodrum ilçesinde belediye tarafından bir dizi etkinlik düzenlendi. Bugün öğleden sonra başlayan etkinlikler kapsamında Umurca Parkı’nda Nazım Hikmet’in heykeltraş Esra Sağlık ve Orhan Tetik tarafından yapılan Nazım Hikmet heykeli ve Nazım Hikmet Kütüphanesi’nin açılış törenleri düzenlendi.

Törene Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras, CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, sanatçı Zülfü Livaneli, Muzaffer Akyol, gazeteci Nebil Özgentürk ve davetliler katıldı.

 

 

SANATÇILAR BODRUM’A HER ZAMAN DEĞER KATMIŞTIR

 

Törenin açılış konuşmasını yapan Belediye Başkanı Ahmet Aras “Bodrum son zamanlarda çok büyük göç alıyor ama en önemlisi bu büyük insanları da bizim aramıza dahil ediyor. Çok değerli sanatçı dostlarımızın burada olmasına vesile olan Bodrum’un binlerce yıllık cazibesine, doğasının güzelliğine, tarihine ve aurasına şükranlarımı sunuyorum. Bodrum’da Nazım’a ait ne bir büst, ne bir kütüphane, ne bir kültür merkezi yani onun ismini yaşatacak ne bir sokak, ne bir cadde hiçbir şey yoktu. Biz bütün enerjimizi bugüne yetiştirmek için harcadık. Peki Nazım Bodrum’da neden olmalı? Bodrum’un hem binlerce yıllık tarihi hem de son yıllarda yaşadığı büyük değişim özellikle 1960 ve sonrasında öncelikle bohem hayatın, sanatçılarımızın, Cevat Şakirlerin, Azra Erhatların, Mina Urgan’ ların, Ahmet Ertegün’lerin Bodrum’u tercih ederek buraya değer kattıklarını biliyoruz. Arkasından Zeki Mürenlerin, Bedri Koromanların, Devrim Erbil gibi hocalarımızın birçok önemli kültür ve sanat dünyası mensuplarının bu bölgede Bodrum’a gelmeleri, burada yaşamayı seçmeleri çok önemli. Bunun düşününce Bodrum’da neden Nazım yok sorusu aklımıza geldi. Muğla Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden değerli heykeltıraşlarla görüşüp 3 hazirana kadar Nazım’ın bir heykelini buraya kazandırmak istedik. Yine Bodrum Belediyesi’ne ait bir kütüphaneyi de Nazım Hikmet Ran Kütüphanesi olarak Bodrum’a kazandırmak istedik ve 58. Ölüm yıldönümü olan bugün burada açılışını gerçekleştiriyoruz.”” diye konuştu.

 

 

ZÜLFÜ LİVANELİ “HERŞEYİ ELE GEÇİRDİLER AMA KÜLTÜRÜ ASLA ELE GEÇİREMEYECEKLER”

 

Sanatçı Zülfü Livaneli ise yaptığı konuşmada “Bizde sanat damarı güçlüdür. Yüzyıllardan beri akan bir nehirdir ki Nazım bunu ‘Biz o ulu ırmakta yıkandık’ diye söyler. Yunus Emrelerden, Pir Sultan’lardan, Dadaloğulları’ndan akan bir büyük nehirdir. Bu nehir devam ediyor. Nazımla devam ediyor, genç şairlerle genç sanatçılarla devam ediyor. Bizim sanatsal yaratıcılığımızda büyük bir problem yok. Halkta bunu takdir ediyor. Çünkü gönülden ve ezberden yüzyıllar ötesine taşıyor, Yunus Emre’yi hiçbir divan yazısı olmadan. Halk Nazım’ı da böyle benimsemiş durumda. Ama bizim sorunumuz, bu kıymeti bilecek, böyle güzel kütüphaneler yapacak, heykeller dikecek, Nazım’ın adını yaşatacak yöneticilere ihtiyacımız var. Eksik olan bu. Sanatımız eksik değil ama bunu takdir edecek yöneticilerimiz eksik. Bu değeri bilen Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras’a ve çalışma arkadaşlarına çok teşekkür ediyorum. Çünkü milletler büyük evlatları ile nefes alırlar. Dünyanın hangi ülkesine giderseniz gidin, örneğin Almanlar Goethe Enstitüsü açmış. Hem almanca öğretiyorlar hem kitaplarını okutuyorlar. Bu çok önemli bir şey, çünkü kültür hayatın ayrılmaz bir parçasıdır ve kültür hümanizme aittir, hümanist insanlara aittir. Bazı yetkililerin bir sözü var ‘Biz her alanı ele geçirdik ama kültürü ele geçiremedik.’ Bir kere ele geçirmek tuhaf bir tabir. Onlara kötü bir haberim var. Hiçbir zaman ele geçiremeyeceksiniz. Çünkü kültür insanlar ezilse de, hapsedilse de, güçlük çekse de, parasız kalsa da hümanizme, dayanışmaya aittir. İnsanlığa aittir” ifadelerini kullandı. Daha sonra  Nebil Özgentürk'ün moderatörlüğünü yaptığı Nazım ile Yürümek isimli söyleşi gerçekleştirildi. Bodrum’da Nazım Hikmet etkinlikleri yarın  Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi'nde düzenlenecek şiir-söyleşi ve  Genco Erkal'ın "İnsanlarım..." adını taşıyan tek kişilik gösterisiyle devam edecek. 

 

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI