Bugun...



Milaslı kadınlar kurdukları kooperatif ile hem üretip hem satacaklar

Muğla’nın Milas ilçesinde 14 kadının kurduğu kooperatif 114 köyün kadınını bir çatı altında toplarken köylü kadınlara eğitim vererek hem üretici olmalarını hem de ürettiklerini Muğla pazarlarında satmaya başladı. Başta belediyeler olmak üzere sivil toplum örgütlerinin kooperatifi büyük ilgi gösterdiklerini belirten yönetim kurulu üyesi Feray Albasan Milaslı kadınların kooperatif kurma çalışma ve amaçlarını anterhaber'e anlattı.

facebook-paylas
Güncelleme: 26-02-2021 19:46:47 Tarih: 26-02-2021 19:33

Milaslı kadınlar kurdukları kooperatif ile hem üretip hem satacaklar

Muğla’nın Milas ilçesinde 14 kadının bu ayın başlarında “Üretimde Pozitif Ayrımcılık” sloganı ile kurdukları Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi’nin 130 köyde örgütlenmeye başladığı belirtildi.

 

KADINLARIMIZIN HAYATA BAKIŞ AÇILARINI DEĞİŞTİRECEĞİZ

 

Kooperatif yönetim kurulu üyesi ve sözcüsü Feray Albasan  üretim süreci içinde yer alan kadınların ürettikleri ürünlerin pazarlanması için kurulan kooperatifin bu alanda pozitif ayrımcılık yaparak, hem kadınların ürettikleri ürünleri pazarlamayı hem de kadınların hayata bakış açılarında bir değişiklik yaratmayı amaçladığını belirterek “ Amacımız öncelikle kadınlarımızı üretime yönlendirmek. Özellikle köylerdeki kadınların, satamadıkları ürünlerini almak, onları kooperatife ortak etmek bu şekilde hayat kalitelerini biraz olsun iyileştirmek ve dünyaya bakışlarını değiştirebilmek.” Diye konuştu.

 

 

KADINLAR HEM ÜRETECEK HEM PAZARLAYACAK

 

İşe hızlı başladıklarını ama pandemi nedeniyle bazı çalışmalarını ertelemek zorunda kaldıklarını belirten Albasan “Bu senenin sonuna kadar üretim planlamamızı yaparak, gidip köylülerle konuşacağız bize şunlar şunlar lazım diyerek bir yönlendirme yapacağız. Onlara ürettireceğiz, ürettiklerini alıp, pazarlayacağız. Tüm planlamalarımızı bu yıl içinde tamamlayıp, yeni yılda uygulama aşamasına geçip, satışlara başlayacağız. 130 köyümüzü tek tek dolaşmaya muhtarlarla işbirliği yapmaya başladık, köylülerin kooperatife olan ilgisini gördükçe bu konuda ne kadar doğru bir yolda olduğumuzu gördük” ifadelerini kullandı.

 

 

TARHANADAN ZEYTİNE YAĞINA, KEKİK SUYUNDAN BAKLAYA KADAR HERŞEY VAR, KOOPERATİF OLARAK ZEYTİN İŞLEME TESİSİ KURACAĞIZ

 

Albasan ürün yelpazesi olarak ise  “Coğrafi işaretli Milas zeytinyağı ve yağlı zeytin ürün yelpazemizin ana unsurları. Bunların yanında, köylü kadınlarımıza ürettireceğimiz ürünler kuru bakliyat, kekik, adaçayı, nane, ıhlamur, tarhana, nar ekşisi, kantaronyağı, kekik suyu. Geçmiş yıllarda, bu bölgede enginar yetiştiriciliği yaygındı. Çeşitli nedenlerle terk edilmiş. Bunu teşvik edeceğiz. Ürün yelpazemiz daha da genişleyecek. Her ürün, Milas yöresine özgü olacak. Milas’ın, sofralık zeytin üretimi için elverişli olduğunu fark ettik. Niye zeytin işleme tesisimiz yok Milas’ta, diye düşündük. Bunun araştırmalarını yaptık. Ticaret Bakanlığı, ortak sayısı yüzde 90 kadın olan kooperatifler için yüzde 75’lik bir hibe desteği veriyor. Hibe desteği için başvurduk. Yer tahsisi için Milas Belediyesiyle görüştük. Tesisimizi yılsonuna kadar kurmak istiyoruz. Zeytin işleme tesisinde, zeytinleri geleneksel yöntemlerle işleyeceğiz, hiçbir şekilde kimyasal kullanılmayacak örneğin.” Dedi.

 

ÜRETİMDE, KADINLAR İÇİN POZİTİF AYRIMCILIK

 

Albasan, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Amacımız Köylü kadınlara anlattığımızda, çok olumlu yaklaştılar ve gözleri ışıldadı. ‘Böyle bir şey yaptığımızda alır mısınız, bizim ürünleri’ dediler. Siz başlayın üretmeye, ürettiğinizi alacağız dedik. Bizim bu yaklaşımımız onlar için bir umut oldu. Kooperatif olarak biz sadece köylü kadınlardan ürün alacağız ve burada bir pozitif ayrımcılık yapacağız. Onlara da bu mesajımızı verdik ve memnun kaldılar. Kooperatif ortağı olarak şimdilik 14 kişiyiz. Bu sayıyı çoğaltmayı düşünüyoruz. Ortak olmak isteyenleri, üretim yapmak koşuluyla kooperatife ortak yapacağız. Elimizdeki ürünleri şu anda pazarlamaya başladık. Ula’daki tüketim kooperatifine gönderdik. Milas, Bodrum, Marmaris, Menteşe, Fethiye ve Datça Belediyeleri ürünlerimizden alarak, bize destek oluyor.  Büyükşehir Belediye Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Daire Başkanlığı da kooperatiflerle bizi buluşturuyor. O da bize çok güzel katkı sağlıyor.” Dedi.

 

 

Kooperatifin, Milas Ziraat Odası’ nın bahçesinde yer alan Yöresel Ürünler teşhir yerinde şu anda satışta bulunan ürünlerinin turunç reçeli, coğrafi işaretli erken hasat-soğuk sıkım Milas zeytinyağı ve yağlı zeytin, adaçayı, paketli kuru bakliyat çeşitleri olduğu belirtildi.

 

S.S. Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifinin yedi kurucu ortağı şu isimlerden oluşuyor: Zeynep Çınar, Zeliha Arpazlı, Feray Albasan, Ayşe Güzide Çereren, Nurgül Çöllüoğlu, Hatice Çimen, Berrin Naz.

 

 

BU KOOPERATİF TÜRKİYE’YE ÖRNEK OLACAK, BÖYLE BİR OLUŞUM GÖRMEDİK

 

Milaslı araştırmacı, tarih ve yazar Nevzat Çağlar Tüfekçi ise “Milaslı kadınlar tarafından kadın emeğini görünür kılmak, kadınların üretimden gelen güçlerini örgütlü hale getirebilmek için kurulan Milas Anatolie Kadın Girişimi, Üretimi ve İşletme Kooperatifi örnek bir girişim olarak, üretim sürecinde kadın emeğinin değerlendirilmesini sağlayan bir girişim olacaktır. Bu girişim aynı zamanda kırsal alanda hep erkeğinin gölgesinde kalan kadınları özgürleştiren bir atılımın ifadesi olarak da somutlaşacaktır. Hep üretimin içinde olan ama kendisini ifade etme olanağından yoksun olan kadınlar için bu tür örgütlenmeler, kadınların gerçek kimliklerini bulmasına yardımcı olacak ve onları özgürleştirecektir. Üretime yönelik kooperatiflerin çoğalması ve kadınların bu tür örgütlenmeler içinde yer almalarıyla toplumsal yaşam daha kaliteli hale gelecek ve her alanda kadınların belirleyeciliği fark edilir olacaktır. Yerel yönetimler, kadınların  üretimden gelen güçlerini değerlendirmek için gerçekleştirmek istedikleri bu tür örgütlenmelere yardımcı olmalı, onların hedeflerine ulaşmalarında birer kolaylaştırıcı rolü oynamalıdırlar” dedi.

 

 




Kaynak: Nevzat Çağlar Tüfekçi

Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI