Bugun...



Milas’ta halkı ayaklandıran mermer ocağı kararı

Muğla’nın Milas ilçesinde içme ve kullanma suyu orta mesafeli koruma alanında kalan ormanlık alanda açılması planlanan mermer ocağı için ÇED süreci başlatıldı. MUÇEP Milas Meclisi üyesi Neşe Tuncer, Akgedik Barajı'nda meydana gelecek kirliliğe dikkat çekerek “Milas'ın sadece 5 kilometre dışında planlanan bu projeye 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmesi halinde Milaslılar muhakkak ki yasal bir girişimde bulunacaklardır” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 04-03-2024 10:17:34 Tarih: 04-03-2024 08:47

Milas’ta halkı ayaklandıran mermer ocağı kararı

Muğla’nın Milas ilçesinde içme ve kullanma suyu orta mesafeli koruma alanında kalan ormanlık alanda açılması planlanan mermer ocağı için ÇED süreci başlatıldı.

Burdur merkezli CML Madencilik Şirketi'nin yaptığı başvuruyu değerlendiren Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, ÇED süreci başlattı.

ORMANLARIN İÇİNDE MERMER ÇIKARTILACAK

Şirket, 8.5 hektarlık alanda yılda 20 bin metreküp mermer çıkarmayı hedefliyor. Yılda 180 bin metreküplük pasa oluşacağı tahmin ediliyor. Proje sahası Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nında hem ormanlık alanda hem de Akgedik Barajı'nın orta mesafeli koruma alanlarında yer alıyor.

Proje sahasına yaklaşık 1 kilometre mesafede turistik bir merkez olan Arap Yutan Vadisi, yaklaşık 2 kilometre mesafede ise Sarıçay Nehri bulunuyor. Projenin en yakın konuta mesafesi ise sadece 1.2 kilometre.
 
ŞİRKETİN SU HAVZASINDA BAŞKA BİR MERMER OCAĞI DAHA VAR

Öte yandan şirketin aynı içme ve kullanma suyu orta mesafeli koruma alanı sınırları içerisinde başka bir mermer ocağı işletmesi daha bulunuyor. Bu ocak için de 2022 yılında 'ÇED gerekli değildir' kararı verildiği ortaya çıktı.


 
AKGEDİK BARAJI TEHLİKE ALTINDA

Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Milas ÜYESİ Neşe Tuncer yaptığı açıklamada "Ruhsat alanı Akgedik Barajının hemen kuzeyinde yer alıyor. Proje tanıtım dosyasında hakim rüzgârın güneyden estiği yazmış olsa da kuzeyden rüzgârın da aynı sıklıkta estiği tanıtım dosyasında yazıyor. Mermer ocağı tozlu bir operasyon. Bu da hem var olan hem de açılması planlanan ocağın tozlarının içme ve sulama amaçlı kullanılan Akgedik Barajı üzerinde kirlilik yaratacağını göstermektedir. Pasa alanlarının da üst kotlarda aşağı kotlara çökme ve akma tehlikesi var. Bu da su kaynaklarını kirletecektir." İfadelerini  kullandı.
 
MERMER OCAĞI GÜNDE 61 TON SU KULLANACAK

ÇED dosyasına göre mermer ocağında günde 61 ton su kullanacağını belirten Tuncer, "Bu miktarda suyun nasıl ve nereden temin edileceği konusunda tatmin edici bir açıklama yapılmıyor. 'ÇED gerekli değildir' kararı verilen 2022 tarihli proje tanıtım raporunda MUSKİ görüşü alındığı yazsa da ilgi yazı sadece su kaynaklarına ilişkin gönderilen bir CD için yazılan üst yazıdır ve 2018 tarihlidir. Yani karşımızda yine doğamızı, su kaynaklarımızı yok etmek için önümüze getirilen yalan bir ÇED süreci var. Milas'ın sadece 5 kilometre dışında planlanan bu projeye 'ÇED gerekli değildir' kararı verilmesi halinde Milaslılar muhakkak ki yasal bir girişimde bulunacaklardır" diye konuştu.

 
 
 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI