Bugun...



Milas’ta çok renkli zeytin hasat şenliği başladı

Muğla’nın Milas ilçesinde Milas Belediyesi tarafından bu yıl Muğla’nın Milas ilçesinde Milas Belediyesi tarafından bu yıl 7. Kez düzenlenen Milas Zeytin Hasat Şenliği kortej yürüyüşü ile başladı.

facebook-paylas
Güncelleme: 13-11-2021 16:31:44 Tarih: 13-11-2021 16:25

Milas’ta çok renkli zeytin hasat  şenliği başladı

CHP’li Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat “8 bin yıllık zeytincilik kültürünün yaşadığı bir coğrafya. Hiç şüphe yok ki her hasat yeni bir doğumdur, yeni bir başlangıçtır. Ben de bugün burada bir yerel yönetici olarak topraktan gelen, emekle yoğurulan bu yeni hasadın heyecanını, bereketini, mutluluğunu ve geleceğe dair taşıdığı tüm umudu sizlerle birlikte bölüşmenin büyük hazzını yaşıyorum” dedi.

Muğla’nın Milas ilçesinde düzenlenen  7. Zeytin Hasat Şenliği renkli görüntülere sahne oldu. İlçenin sokaklarında gerçekleştirilen kortej yürüyüşünde Milaslı Yörükler ve halk oyunları ekipleri yöresel oyunları sergiledi. Baltalı Kapı’dan başlayan şenlik yürüyüşüne  İYİ Parti Milletvekili Metin Ergun, CHP Milletvekilli Mürsel Alban,  AK Parti  Milletvekilleri M. Yavuz Demir ve Yelda Erol Gökcan ile Çomakdağlı Yörükler ve vatandaşlar katıldı.

Atapark Meydanı’nda sona eren yürüyüşün ardından halk oyunları ekipleri yöresel oyunları sergiledi. CHP’li Belediye Başkanı Muhammet Tokat yaptığı konuşmaya Nazım Hikmet’in şiirinden alıntılar yaparak başladı.

 

 

BİNLERCE YILLIK ATA AĞACININ ŞENLİĞİNİ YAPIYORUZ

Tokat,

”Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,

Yetmişinde bile, meselâ, zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yani ağır bastığından” denilerek büyük Usta’nın dizelerinde dahi yaşama ve umuda rüzgar olan, tüm kutsal kitaplarda adı geçen, tadında sağlığı, yapraklarının yeşilinde barışı simgeleyen, binlerce yıllık ata ağacının büyük hikayesinde bizleri buluşturan zeytinin hasadından, hasadın şenliğinden sağlığa, barışa, huzura, yeşile, yaşama, insana ve tüm insanlığa merhaba” dedi.

 

SEKİZ BİN YILIK ZEYTİN KÜLTÜRÜNÜ YAŞATIYORUZ

Muhammet Tokat konuşmasının devamında ise  “Milas, geçmişten bugüne, tarihsel olarak çok önemli merkezlerden bir tanesi. 8 bin yıllık zeytincilik kültürünün yaşadığı bir coğrafya. Hiç şüphe yok ki her hasat yeni bir doğumdur, yeni bir başlangıçtır. Ben de bugün burada bir yerel yönetici olarak topraktan gelen, emekle yoğurulan bu yeni hasadın heyecanını, bereketini, mutluluğunu ve geleceğe dair taşıdığı tüm umudu sizlerle birlikte bölüşmenin büyük hazzını yaşıyorum” dedi. Şenlik'te Milas'ın el dokuması halı ve kilimleri ile yöresel lezzetleri satışa sunuldu.

 

 

ZEYTİNYAĞI MARKAMIZIN SAYISI 70’E ULAŞTI

Tokat açıklamasında Milas zeytinyağı markalarının hızla arttığını belirterek “Bildiğiniz gibi alınan coğrafi işaret sonrası Milas’ımızda büyük bir markalaşma yarışı başladı. Zeytinyağı marka sayımız kısa sürede 70’e yaklaştı. Bunlar coğrafi işaret kalitesinde özel üretim yapan markalarımız. Markalaşma daha da artacak. Markalaşma ile birlikte genel zeytinyağı üretimi içindeki kaliteli zeytinyağı oranı daha da yükselecek. İç pazar payımız artacak. Üreticilerimiz ihracata başlayacak. Milas dünya zeytin piyasalarında hak ettiği yere gelecektir. 7. Milas Zeytin Hasat Şenliği Milas zeytinciliği için yepyeni aydınlık bir geleceğe ışık olsun” dedi.

AKP Milletvekili Mehmet Yavuz Demir yaptığı  konuşması sırasında Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’yi telefonla törene bağladı. Konuşmasında festivalin hazırlanmasında emeği geçenlere teşekkür eden Pakdemirli, en büyük teşekkürü çiftçilerin hak ettiğini sözlerine ekledi.
Konuşmaların ardından festivale katılanlar stantları gezerek incelemelerde bulundular. Standlardaki zeytin ve zeytinyağlarından tattılar.

 

 

COĞRAFİ İŞARETE SAHİP İLK ZEYTİNYAĞI

Muğla Valisi Orhan Tavlı, Zeytin Hasat Şenliği'nde yaptığı konuşmada, "Tarihin her döneminde pek çok medeniyet tarafından, şifa kaynağı olarak görülen, umudun, bolluğun, mutluluğun sembolü olan zeytin, binlerce çiftçimizin ana geçim kaynağıdır" dedi. Vali Tavlı konuşmasının devamında, Milas Zeytinyağı'nın Avrupa Birliği tarafından verilen Uluslararası Coğrafi İşarete sahip ilk ve tek Türk zeytinyağı olduğunu ifade etti.

Kurudere Mahallesi'nde yapılacak zeytin hasadı ve sıkımı sonrasında şenliğin ilk gün programı, Atapark'ta Prof. Dr. Osman Müftüoğlu'nun katılımıyla gerçekleşecek söyleşi ve müzik dinletisinin ardından Gece Yolcuları konseriyle sona erecek. Zeytin Hasat Şenliği'nin 14 Kasım Pazar günkü bölümünde ise fotoğraf sergisi, ödül töreni, söyleşiler, yemek yarışması, müzik dinletisi gibi birbirinden keyifli etkinlikler yer alacak. Şenlik programı Atapark'ta saat 20.00'de düzenlenecek Melek Mosso konseri ile sona erecek.

 

 




Editör: MELİS ANTER




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI