Bugun...



Mazı köylüleri RES’çileri teneke çalarak karşıladılar teneke çalarak gönderdiler

Geçtiğimiz yıl 13 gün yangınlarla sarsılan Mazı köylüleri bu kez zeytinlik arazilerinin RES nedeniyle kamulaştırılması için düzenlenen ÇED toplantısı için köye gelen Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve firma yetkililerini teneke çalarak sert tepki gösterdiler. Bodrumlu siyasiler ve çevrecilerinde destek verdiği eylemde köylü kadınlar ÇED toplantısını yaptırmadı. Sert tartışmalar yaşandı.

facebook-paylas
Tarih: 22-12-2022 14:04

Mazı  köylüleri RES’çileri teneke çalarak karşıladılar teneke çalarak gönderdiler

Yüksek mimar Füsun Yorgancıoğlu “Köylüler zaten yangın mağduru, yangın şokunu atlatamadan bu kezde tapularına konulan RES şerhleri ile şok oldular, köylülerin yaşam alanlarında geçim kaynaklarında kesinlikler RES istemiyoruz” diye konuştu. Muğla’nın Bodrum ilçesinde geçtiğimiz yıl 13 gün süren orman ve zeytinlik alanların yanması ile büyük şok geçiren ve yaralarını sarmaya çalışan Mazı köylüleri bu kez de Enerji Ve Tabiat Kaynakları Bakanlığı’nın RES alanı ilan ettiği zeytinliklerini kurtarmanın peşine düştü.

 

KÖYLÜ KADINLAR ÇED TOPLANTISINA GELENLERİ TENEKE ÇALARAK KARŞILADILAR

Mazı ve Alapınar Mevkii’nde RES kuracak Gökova Elektrik Üretim A.Ş. adına ÇED raporu düzenleyen ŞİRKET VE Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nün bugün Yukarı Mazı Köy Kahvesi’nde düzenlemek istediği ÇED toplantısına kahve önünde biriken yaklaşık 300 köylü toplantı için gelenleri teneke çalarak ve pankartlarla karşıladı. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Şube Müdür Vekili Havser Ertem Vaizoğlu, çevre mühendisleri Ebru Kocaarslan Narcı ve Tamla Kopan’ın düzenlemek istediği toplantıyı köylüler ve köylülere destek vermek için gelen MUÇEP (Muğla Çevre Platformu), Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevre Koruma Derneği Başkanı Yüksek Mimar Füsun Yorgancıoğu, dernek üyeleri, CHP İlçe Başkanı Halil Karahan, TEMA Vakfı üyeleri, İyi Parti yerel Teşkilatlardan Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Tosun ve çevreciler destek verdi. Köylü kadınlar ellerindeki tenekeleri çalarak ve Tek Değerimiz Zeytinlerimiz , YEKA İstemiyoruz, Köyümüze Dokunma pankartları açarak gelenleri protesto etti.

 

 

 

TOPLANTIYI YAPTIRMADILAR SERT TARTIŞMALAR ÇIKTI

Toplantının yapılacağı kahve içerisinde sadece 12 kişinin oturabileceği bir alan ayrıldığı görüldü. Köylüler ve çevreciler ÇED toplantısını düzenlemek isteyen il müdürlüğü yetkilileri ve firma temsilcilerine sert tepki gösterdi. İl müdürlüğü temsilcisi  Havser Ertem Vaizoğlu’nun toplantı tutanağına “Açılış konuşması yapılmıştır” yazması ile gerginlik hat safhaya çıktı. Köylüler tutanağın yırtılmasını toplantının yapılmadığını, yapılmış gibi gösterilmek istendiğini belirterek yanlış algı yaratılmak istendiğini belirtince gergin anlar yaşandı. Köylüler dakikalarca Mazıya Dokunma ve RES İstemiyoruz sloganları attı. İl Müdürlüğü yetkilileri toplantı tutanağında köylülerin istediği düzenlemeyi yapıp “Toplantının yapılmadığını “ belirtince gerginlik azaldı. Toplantıyı düzenlemek için gelenler köylü kadınların çaldıkları teneke sesleri arasında köyü terk etti.

 

 

BİZİM ÇED’E DEĞİL GELİRE VE ZEYTİNE İHTİYACIMIZ VAR GELECEĞİMİZ VERMEYİZ

 Köylüler adına açıklama yapan evli ve iki çocuk annesi 42 yaşındaki Hatice Aydın “Biz zaten yangın mağduru olduk, yaralarımızı sarmaya çalışırken, köylünün zeytinliklerine RES kuracaklarmış, haberimiz yok, tapu kayıtlarına şerh konulmuş. Buraları yaşam alanlarımız. Kimse bizim bilgimiz dışında arazilerimizi kamulaştıramaz. Kime sordularda buraya geldiler. Bu neyin toplantısı. Bu araziler bizim çocuklarımızın torunlarımızın geleceği, RES’leri ni gitsinler başka yerlere kursunlar bizim ekmeğimizle geleceğimizle oynamasınlar. Bu nedenle ne toplantıyı dinleriz nede bu köyde toplantı yaptırırız. Bizim ÇED’e değil çevreye doğaya zeytine gelire ihtiyacımız” var diye konuştu.

 

 

Köylüler adına açıklama yapan Bodrum Yarımadası Kültür ve Çevre Koruma Derneği Başkanı ve Kent Konseyi üyesi yüksek mimar Füsun Yorgancıoğlu “Tam 2011 yılından bu yana bölgedeki bu arazilerin üzerine RES kurmaya çalışıyorlar. RES’lere karşı değiliz sadece köylülerin yaşam alanları ve geleceği olan alanların üzerine köylünün habere olmadan kamulaştırma çalışması yapılarak arazilerinin ellerinden alınmasına Gökova cennetinin cehenneme çevrilmesine karşıyız. Bu nedenle yıllardır hukuk mücadelesini sürdürüyoruz. 201 yılında alınan lisans izni hala uzatılıyor. Gizli saklı iş yapılıyor. Bu alanlarda RES’lerin kurulamayacağına dair bilirkişi ve mahkeme kararları var. Buna rağmen hala ısrar ediyorlar. Bu nedenle bugün ÇED toplantısı yapmaya geldiler, gereken cevabı aldılar. Köylünün bu konuda heba edeceği bir karış toprağı yok. Baraya RES kuracak şirket bölgeye vereceği zararın farkında bile değil.  Toplantıyı yapmış gibi göstermek istediler, izin vermedik. Bu vatandaş devletine güvenemeyecekse kime güvenecek. Siyasi partiler, Kent Konseyi ve çevreciler olarak Mazı köylülerini yalnız bırakmayacağız, her türlü hukuki desteği vereceğiz. Burada oynanmak isteyen oyunu köylü gördü ve tenekelerle yanıt verdi” ifadelerini kullandı.

ÇED toplantısı düzenlemek için köye gelen memur ve firma temsilcileri toplantıyı düzenleyemeden ayrıldı, ardından köylü sessizce dağıldı.

 

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI