Bugun...



MARMARİSLİ 10 DAĞCI EVEREST'İN ZİRVESİNDE

Cumhuriyetin 100. yılında İzmir ve Marmaris'ten 10 dağcı dünyanın en yüksek dağı olan Everest Base Camp'a tırmanarak Türk bayrağını dalgalandırdı.

facebook-paylas
Güncelleme: 26-10-2023 15:34:42 Tarih: 26-10-2023 15:29

MARMARİSLİ 10 DAĞCI EVEREST'İN ZİRVESİNDE

Cumhuriyetin 100. yılında İzmir ve Marmaris'ten 10 dağcı dünyanın en yüksek dağı olan Everest Base Camp'a tırmanarak Türk bayrağını dalgalandırdı.

 

Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı şerefine Olympos Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü’nün düzenlemiş olduğu Everest Base Camp yürüyüş etkinliği, Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü, Alpin Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü ve bireysel sporcuların katılımıyla gerçekleştirildi. 12 dağcı ile başlanan tırmanış, 10 dağcının 5 bin 364 metre yükseklikteki Everest Base Camp’a ulaşmasıyla gerçekleştirildi.

 

YOLCULUK İSTANBUL’DAN BAŞLADI

Marmaris ve İzmir’den yola çıkan dağcılar İstanbul’da buluşarak buradaki dağcılarla Katmandu’ya direkt uçuş gerçekleştirdi. İki günlük Katmandu ziyaretinden sonra yüksek irtifaya adaptasyon için yavaş ve programlı bir şekilde yukarılara çıkış başladı. Çıkış ve iniş programı toplam 13 gün sürdü. Bu süre içerisinde 150 kilometre uzunlukta bir yol yüründü ve 5 bin 364 metre yükseklikteki Everest Base Camp noktasına ulaşılıp geri dönüldü.

Hava şartlarının çok zor olması, yükseklerdeki oksijen azlığı ve faaliyet süresi göz önüne alındığında ekipler kampa güçlükle ulaşabildi.

 

“YÜKSEKLERE ÇIKILDIKÇA NEFES ALMAK ZORLAŞTI”

SÖZCÜ’ye açıklama yapan faaliyet sorumlusu Taner Uysal, “Gece hava sıcaklığının -20 dereceye kadar düşmesi, hava basıncının azalması, yükseklere çıkıldıkça azalan oksijen nedeniyle nefes almak çok zor bir hal aldı. Yürüyüş sırasında sürekli dik iniş-çıkışlı bir tırmanış güzergahı, tehlikeli asma köprülerden geçiş, yoğun bir katır trafiği nedeniyle sürekli toz, toprak ve bazen de çamur nedeniyle zorlaşan yürüyüş işi biraz zorlaştırdı” dedi.

 

“UÇUŞLAR AKSADIĞI İÇİN İKİ GÜN FAZLADAN YÜRÜYÜŞ GERÇEKLEŞTİ”

Gidiş için normalde Lukla Havaalanı’na gidilmesi gerekirken bölgede bu yıl geç sona eren Muson yağmurları nedeniyle uçuşların aksadığı için iki günlük fazladan yüründüğünü belirten Uysal şöyle devam etti:

“Lukla Havaalanı dünyanın en tehlikeli havaalanlarından birisidir. Eğimli ve çok kısa olan bir pisti nedeniyle sık sık uçak kazaları gerçekleşmektedir. Lukla’dan Ramechap Havaalanı’na dönüşümüzü gerçekleştirdik. Faaliyet için yerel seyahat acentesi ve yerel rehberlerden destek aldık. Ayrıca bölgede bulunan tarihi ve görülmesi gereken yerler de ziyaret edilerek bölgenin kültürel ve doğal yapısı hakkında bilgi sahibi olundu.”

 

“DÜNYANIN EN MUTLU İNSANIYIM”

Marmaris’te veterinerlik yapan Behçet Düzgün, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

“Cumhuriyetimizin kuruluşunun 100. yılı şerefine olsun. Bir avuç arkadaşım ile yola çıkıp 20 günlük bir emeğin sonunda ve 150 kilometre yürüyerek dünyanın en yüksek dağının ana kampına sağ salim ve büyük zorluklarla varıp geri dönebilmemizin anısına olsun. Soğuktan titrediğimiz, oksijensizlikten dolayı su içerken bile iki yudum arasında üç defa soluyarak içebildiğimiz, ayaklarımızdaki dermanı sonuna kadar kullandığımız ve enerjimizin her kalorisini hesapladığımız bir azimle bunu başardık. Cumhuriyetimiz ilelebet var olsun, Atatürk ve silah arkadaşlarına sonsuz minnetlerimizi sunuyoruz. Bunu görmezden gelenlere, görmemek için kıyı köşe kaçanlara, nerede Atatürk düşmanı varsa hepsine sesleniyorum ki Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır.”

 

Yürüyüşe Zirve Dağcılık ve Doğa Sporları Kulübü Taner Uysal, rehber İnci Uysal, Aygün Günay, Behçet Düzgün, Duygu Ünüvar, Erden Eke, Füsun Tanrıkulu, Sacide Yayın, Sultan Gökdemir, Toprak Erol, Uğur Özet, Ülkem Kırımlı katıldı.

 




Kaynak: Mustafa Sarıipek- Sözcü

Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI