Bugun...



Maden şirketinin 10 bin ağacı kesme girişimine sert tepki

Muğla’nın Fethiye ilçesinde bir maden şirketinin tesisini başka bir ormanlık alana taşıyacak olması ve yaklaşık 10 bin çam ağacının kesilmesinin gündem gelmesi ilçedeki çevrecileri ve köylüleri isyan ettirdi. Köylüler ve çevreciler 112 bin 390 dönümlük alanda maden aram ruhsatı alan şirketin ÇED raporu dahi almadığını iddia etti.

facebook-paylas
Tarih: 25-10-2023 13:19

Maden şirketinin 10 bin ağacı kesme girişimine sert tepki

Muğla’nın Fethiye ilçesine bağlı Karagedik mahallesindeki  faaliyet gösteren krom tesisinin Yeşil Üzümlü Mahallesi’ne taşınması girişimine karşı çıkan köylüler ve çevreciler eylem ve basın açıklaması yaptı.

 

CENNET ORMANLAR İÇİNDE YÜZLERCE KİŞİ EYLEM YAPTI

Dağ, Taş, Aş Bizim Platformu ile Kıyılar Halkındır İnsiyatifi ile Üzümlü ve İncirköy mahallesi sakinlerinden yüzlerce kişi ormanlık alanda  krom tesisinin taşınacağı bölgede biraraya gelerek basın açıklaması ve eylem yaptı.

 

ARI ÖLÜNCE KROM YERSİN GARİ, BÖLGEDE KROM TESİSİ İSTEMİYORUZ, DAĞLAR KEVİR ÇED GEREKİR

Krom madeni tesisinin taşınacağı bölgede 10 bin ağacın kesileceğini Muğla arısı yetiştirme gen koruma ve ıslah sahasının zarar göreceğini bölgedeki aromatik bitkilerin etkileneceğini Hayrat çeşmesini ve yer altı sularını zehirleyip kurutabileceği ileri sürüldü. Ellerinde “Dağlar kevgir ÇED Gerekir,Hey duydun mu? 10 bin ağaç kesilecek, kuzu göbeği yok olmasın, arı ölünce krom yersin gari, bal pekmez maden yenmez, Yeşil Üzümlü yeşil kalsın arının canına kurban madem varsa mantar yok. Muğla arısı bitiyor insana saygı, doğaya saygı, geleceğe miras yazılı dövizler taşıyan köylüler ve  çevreciler bölgede krom tesisini istemediklerini belirttiler.

 

112 BİN 390 DÖNÜMLÜK ALANDA MADEN ARAMA RUHSATI ALINMIŞ

Dağ Taş Aş Bizim Platform sözcüsü mimar Zeynep Ebru Aksoy, uzman biyolog Ulaş Kiper ve Doç. Doktor. Biyolog Burak Pekin ortak yaptıkları açıklamada şunları belirtti:  “İlgili şirket Bununla da yetinmemiş, 2017'de Üzümlü’den, Göcek  Gökçeovacık’a kadar tam 112.390 dönüm alan için Maden Ruhsatı almış.Yeşilüzümlü havzası halkı buna karşı çıkıyor. Dağına, taşına, aşına, suyuna, arısına, ormanına, turizmine sahip çıkıyor.Taşınması istenen krom konsantre tesisi, hem Üzümlü havzası hem de Fethiye için büyük tehlike arz ediyor. Bu krom konsantre tesisi, 2'si henüz kurulmamış, 4 adet açık ocaktan kamyonlarla gelecek krom pasasını eleyip "zenginleştirmek" için Fethiye Yeşi Üzümlü yolunda ormanlık alana, arıların kışlık evinin ortasına kurulmak isteniyor. Bu krom şirketinin zayıf ve sığ proje tanıtım dosyası için verilen ÇED Gerekli Değil kararına, halkın açtığı dava çerçevesinde gelen bilirkişi heyetinin raporu, hepimizde düş kırıklığı yarattı” denildi.

 

 

SONUNA KADAR MÜCADALE EDECEĞİZ

Platform açıklamasında ayrıca “Bu alana, hangi ekonomik ve toplumsal fayda ile böyle bir tesisin kurulmasına ÇED gerekli değildir kararı verildi? Madem çok iyi bir proje, buyurun ÇED süreci ile bağımsız bilimsel raporlar alalım ve halkın görüşünü soralım.”dediler.

Avukat Bora Sarıca’ da “ Bu davayı kazanacağız Ancak süreç sona ermeyecek Bizlerin ileride aynı sorunlarla karşılaşmamak, karşılaştığımız sorunlara karşı tepki koyabilmek için hazır olmamız örgütlü olmamız gerek

Bugüne kadar bölgedeki bir çok davada başarılı olduk. Bunu hali hazırda var olan birliktelik sayesinde başardık. Bu birliktelikleri ileri taşımamız gerek”ifadelerini kullandı.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI