Bugun...



“Maden ruhsatını isteyen de, ÇED olumlu raporunu veren de aynı kişiye ait şirket”

Muğla’nın asırlık çam ağaçları ile kaplı ormanları ile 500 yıllık zeytinlik arazileri maden ocakları ile talan edilirken Milas’ta mahkemenin keşfinde akıllara durgunluk verecek bir olay yaşandı. Ormanları ile ünlü Ilbıra Dağı’nda maden ruhsatı almak isteyen şirkete dava açan köylülerin de bulunduğu mahkeme keşfinde “Maden ruhsatını isteyen ve ÇED olumlu raporu alan şirketin aynı kişiye ait olduğu ortaya çıktı” avukatlar ve köylüler sert tepki gösterdi. ,

facebook-paylas
Tarih: 15-01-2024 20:33

 “Maden ruhsatını isteyen de, ÇED  olumlu raporunu veren de aynı kişiye ait şirket”

Avukat Mutlu Çakır “Bu ruhsatlar için ön izin alınırken ÇED gerekli değildir raporu verilir. Şimdi bu raporu hazırlayan şirketle ruhsatı alan şirketin sahipleri aynı kişi, yetkilisi aynı kişi! Tuhaflıklar buradan başlıyor. Yani buraya ben bir maden ocağı açacağım ama bu maden ocağının herhangi bir şekilde çevreye zararı olmayacak diye rapor veren şirketle maden şirketi aynı kişiye ait” dedi.

 

Muğla’nın asırlık çam ağaçları ve 500 yıllık zeytin ağaçlarının bulunduğu, tarih ve doğal güzellikleri ile ünlü Ilbıra Dağı’nda Yıldızlar Madencilik A.Ş. tarafından ÇED olumlu raporu alınarak açılmak istenen boksit madeni ocağı için bölgedeki Çandır, Kurudere ve Eğridere köylüleri Muğla 2. İdare Mahkemesi’nde ÇED gerekli değildir raporuna karşı yürütmeyi   durdurma davası açtı.

Açılan davanın ilk duruşması için bölgede keşif ve bilirkişi incelemesi yapıldı.

ÇED RAPORUNU İSTEYEN İLE RAPORU VEREN ŞİRKETLER AYNI KİŞİYE AİT

Keşife köylülerin avukatı İzmir Barosu’ndan Mutlu Çakır ve köylüler katıldı.Keşif sonrasında SÖZCÜ’ye açıklama yapan Avukat Mutlu Çakır açılmak istenen maden ocakları için ÇED gerekli değildir raporuna karşı açılan davada bilirkişi incelemesinin yapıldığını belirterek   “Bu bölgede ocak olarak çıkarılacak yerlerle ilgili 3 tane belirlenmiş alan var. Bu alanlar Çandır, Kurudere Eğridere mahallesini kapsıyor. Danışment‘in üstünde zaten hâlihazırda bir tane mevcut maden çalışıyor ama buradaki açılması düşünülen maden ocakları, hem yöredeki insanların geçmişten bugüne kadar süren hayatlarını, hem de bundan sonraki geleceğini yok etme tehlikesi olan çok ciddi bir problem olarak karşımıza çıkıyor. Neden derseniz süreci takip ettiğimizde şunu görüyoruz. Bu ruhsatlar için ön izin alınırken ÇED gerekli değildir raporu verilir. Şimdi bu raporu hazırlayan şirketle ruhsatı alan şirketin sahipleri aynı kişi, yetkilisi aynı kişi! Tuhaflıklar buradan başlıyor. Yani buraya ben bir maden ocağı açacağım ama bu maden ocağının herhangi bir şekilde çevreye zararı olmayacak diye rapor veren şirketle maden şirketi aynı kişiye ait! ÇED gerekli değildir raporunda, yöredeki, bu coğrafyadaki gerçeklerle taban tabana zıt tespitler var. Ruhsatı almak isteyen şirketin yöneticisi Serkan K. ile ÇED raporunu veren şirket yine Serkan K. Bunu tespit ettik “ dedi.

 DOĞA HARİKASI YERLER YAŞANMAZ HALE GELECEK

Avukat Mutlu Çakır açıklamasının devamında ise “Neredeyse tamamen hayal mahsulü diyeceğimiz şeyler var. Yani neredeyse sulu tarım yapılmıyor, yeraltı suyu kaynağı yok, Tatlısu kaynakları yok gibi…  Bakın bu projelerin içinde kalan yerde birinci derece hem doğal, hem tarihi alanlar mevcut. Zeytinliklerin ve yerleşim yerinin neredeyse 90-100 metre yakınından başlayan alanlarda biz buradan yılda 500 bin ton boksit çıkaracağız diye ruhsat almaya çalışıyorsunuz. bunun en az 2, 3 katı çıkacak. Yan ürünler ile beraber bir hesaplamasını yapmıştık yılda 150.000 kamyon şu daracık yollardan geçecek. Bu alanların açılması, açık işletmenin yapılabilmesi için dinamitle TNT ile patlatma yapılacak. Bu patlatmalarla yeraltı sularının tehlikeye girmesi, çıkacak olan tozlarla çevre kirliliği ile ses kirliliği ayrıca 400, 500 yaşında zeytin ağaçlarının bulunduğu alandaki tüm zeytin ağaçlarının verimliliğinin düşmesiyle buradaki doğanın dengesi tamamen bozulacak ve keşif yapacağımız doğa harikası yerler yaşanmaz hale gelecek” ifadelerini kullandı.

ILBIRA’YI KORUMAK İÇİN DERNEK KURACAKLAR

Avukat Mutlu Çakır Ilbıra Dağı ve üç köyü kurtarmak için Ilbıra Dağı Koruma Derneği kurarak mücadeleye devam edeceklerini söyledi.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI