Bugun...



Hayalet ağlar mavi cennetin kabusu oldu,Cennet Kara Ada’nın hayalet ağları temizlendi

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki turistik Kara Ada’nın cennet koylarındaki hayalet ağlar iki organizasyon ile temizlendi. Toplamda 1 kilometrelik 10 ton ağırlığında hayalet ağ toplandı.

facebook-paylas
Tarih: 09-10-2023 09:58

Hayalet ağlar mavi cennetin kabusu oldu,Cennet Kara Ada’nın hayalet ağları temizlendi

Bodrum'un son süngercisi Aksona Mehmet “Denizden ekmek yiyen denizciler, balıkçılar ve yatçılar karadan gelen tehlikeden daha çok denizi kirletiyorlar. Özellikle gırgır teknelerinin sığlıklarda takılan ağlarını keserek kaderine terk etmeleri sonucu ağların altında kalan canlılar bir süre sonra ölmeye başlıyor ve doğal yaşam sona eriyor.Deniz yıldızları ölmeye başladı” dedi.

Muğla’nın Bodrum ilçesine üç mil uzaklıktaki turistik Kara Ada’nın cennet koylarında hayalet ağ temizliği yapıldığı. İki organizasyon ile yapılan etkinliğe Bodrum’un son süngercisi Aksona Mehmet lakaplı Mehmet Baş, Bodrum’un dünyaca ünlü sualtı dalış eğitmenleri Aşkın Cambazoğlu, Arkeolog Yaşar Yıldız, Ege Rotary Kulüp Başkanı Emre Poyraz , Gözde Poyraz, Bodrum Deniz Müzesi Müdürü Selen Cambazoğlu, Profesyonel Dalgıç Tunç Cambazoğlu ve Çağdaş Oralkan ile denizciler katıldı.

Rotary Kulüplerinin destek verdiği etkinlikte son süngerci Mehmet Başve ekibide katıldı.

Her iki etkinlikte yaklaşık 1000 metrelik 5 ton ağırlığında hayalet ağ denizden toplanarak Bodrum Limanı’na getirildi.

 

DENİZ YILDIZLARI ÖLMEYE BAŞLADI...

 Son olarak hafta sonunda denize açılan ve  üç saat süren deniz dibi temizliği sırasında eni 30 metre uzunluğu 400 metreyi bulan ve deniz debinde yosunlaşarak altındaki deniz canlılarını öldüren ağları balıkçıların yardımı ile tekneye çıkartan Baş, ağlara takılarak ölmeye başlayan deniz yıldızı, yengeç, balık ve ıstakozları bıçağı ile ağlardan kurtararak doğal yaşamına bıraktı.

 

Bu güne kadar deniz dibindeki ağların dörtte birini temizleyebildiklerini ve  temizliğin haftada bir gün olmak üzere devam edeceğini belirten Baş “Denizden ekmek yiyen denizciler, balıkçılar ve yatçılar karadan gelen tehlikeden daha çok denizi kirletiyorlar. Özellikle gırgır teknelerinin sığlıklarda takılan ağlarını keserek kaderine terk etmeleri sonucu ağların altında kalan canlılar bir süre sonra ölmeye başlıyor ve doğal yaşam sona eriyor. Bir yandan binlerce TL. değerindeki ağlar yani milli servet yok olurken diğer yandan doğal yaşamıda olumsuz etkileniyor. Balıkçılar , denizciler bu denizden bu sudan ekmek yiyor , ekmek yedikleri denizleri bu şekilde ölüme terk ediyorlar. Terk edilen sadece milli servet değil ,aynı zamanda deniz dibi canlılarıda ölüme terk ediliyor. Bugüne kadar  çıkardığımız ağlarla 10 adet  gırgır teknesi donatılabilirdik, deniz dibinde ağı takılan balıkçılar bize haber versin yardımcı olup ağlarını zaman geçmeden deniz dibindeki  canlı hayata zarar vermeden toplayalım” dedi.

Hayalet ağ nedir?

Hayalet ağ, kazayla veya bilerek deniz dibinde bırakılan av araçlarını tanımlamak için kullanılıyor. Hayalet ağlar, denizel ekosistemler üzerinde, aşırı avcılığın verdiği zararın yanında azımsanmayacak bir baskıya sahip bulunuyor.

Doğada çözünmüyor, yıllarca ava devam ediyor

Birçok bilimsel çalışma, deniz dibinde bırakılan av araçlarının çoğunun doğada çözünmemekle birlikte, pasif olarak avlanmaya devam ettiğini gösteriyor. Bu durum, kullanılan av aracının malzemesine, bulunduğu derinliğe, dip coğrafi yapıya ve hidrodinamik etkenlere göre 2-8 yıl boyunca devam ediyor.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI