Bugun...



Gümüşlük'te turistleri çanak çömlek tutkunu yaptılar

Muğla’nın Bodrum ilçesinde iki çömlek ustası Antik Myndos Kenti kalıntıları arasında kurdukları çömlek tezgahında bir sezonda yüzlerce yeril ev yabancı turisti çömlek tutkunu yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 10-09-2023 13:04

Gümüşlük'te turistleri çanak çömlek tutkunu yaptılar

Turistleri çömlek tezgahına oturtarak tornada çamurdan çömlek yapmasını öğreten ve babadan kalma çömlekçiliği sürdüren Toprak Sencer “Bulunduğumuz  topraklarda çömlekçilik binlerce yıldır vardı ve hala var. Bizler çömleği çömlekçiliği unutturmamak için turistik antik kentet kurduğumuz tezgahlarda çömlekcilik ile ilgili bilgi verip insanların bizzat bu meslekle tanışmasını, çamurla yoğrulmasını ve yaptıkları eseri evlerine götürmelerini ve mutlu bir anı ile ayrılmalarını sağlıyoruz” dedi.Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaşayan ve dededen babadan kalma çömlekçiliği sürdüren çömlek ve amphora ustası 28 yaşındaki Toprak Sencer ile çömlek eğitmeni 23 yaşındaki Sude Hekimoğlu Antik Myndos Kenit üzerine kurulu Gümüşlük Köyü sahilinde yaz başında açtıkları çömlek tezgahı yediden yetmişe yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oldu.

 

 

BU TOPRAKLARDA BİNLERCE YILDIR VAR OLAN ÇÖMLEKÇİLİK SANATINI YAŞATMAYA VE TANITMAYA ÇALIŞIYORUZ

Toprak Sencer kendisinin Bodrum’daki Çömlekçi köyünde çömlek atölyesinde doğduğun ve dededen babadan kalma çömlekçiliği devam ettirdiğini belirterek “Toprak ve çamurun kokusu ile dünyaya geldim. Atölyede çamurların içerisinde büyüdüm. Bu topraklarda binlerce yıldır var olan ve ailemde yaklaşık 100 yıldır gelenek olan çömlekçiliği yaşatmak için yılın 12 ayı atölyemde kurslar ve eğitimler düzenliyorum, Yaz aylarındada Bodrum’un antik kentinde kurduğumuz standa yeril ve yabancı turistlerin çamurla tanışmasını ve çömlek tezgahında çamura şekil vererek neler yapabileceklerini öğretiyoruz. 7’den 70’e bu mesleği ilk grenler bile tezgaha oturunca büyük bir heyecan duyuyor, çamura şekil ve biçim vererek bir eser yaratınca ise burada yaptıkları eser ile  Bodrum’dan mutlu bir anı ile ayrılmanın keyfini yaşıyorlar” diye konuştu.

 

 Tezgahta Sude Hekimoğlu ile birlikte çamura şekil veren 58 yaşındaki muhasebeci Sevgi Yeşilyurt ise “Çocukluğumuzda da çamurla oynardık ama burada tarihte olduğu gibi tornada çamura şekil biçim vermek, bir obje yaratmak muhteşem bir duygu. Üstelik her türlü stres ve gerginli atmış oluyorsunuz” dedi.

 

 

SEZONDA 900 KİŞİ ÇAMURA DOKUNDU CAN VERDİ

 Sude Hekimoğlu ise  “İnsanların özgürce çamura şekil vermelerine olanak sağlamak bizim bu yolculuğa çıkma nedenimizdi. Bir sezonda yaklaşık 900 kişi çamura dokundu çamura can verdi. Çömleğin tarihini, geçmişini günümüze kadar gelişini öğrendi. Çamura şekil vererek bir çömlek yarattıklarını  gören katılımcılar ellerinde tuttukları parçayla ve yüzlerindeki gülümsemelerini görünce amacımıza  ulaştığımızı anladık“ diye konuştu.Yerli ve yabancı turistler Gümüşlük sahilindeki çömlek tezgahındaki çalışmaları ilgi ile izledi.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI