Bugun...



Gümüşlük Forumu Akbelen deydi:Akbelen ormanları tanınmayacak hale geldi, 4 yıllık kömür için değermiydi bu güzelliği kıymaya..

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanlarına 24 Temmuz 2023 tarihinde girerek bir haftada yaklaşık 100 bin ağacın kesilmesinin ardından Akbelen ormanlarının bulunduğu alan tanınmayacak hale geldi. Gümüşlük Forumu üyeleri Akbelen nöbet çadırını ziyaret etti, bölgede incelemelerde bulundu.

facebook-paylas
Güncelleme: 22-01-2024 19:05:56 Tarih: 22-01-2024 18:59

Gümüşlük Forumu Akbelen deydi:Akbelen ormanları tanınmayacak hale geldi, 4 yıllık kömür için değermiydi bu güzelliği kıymaya..

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’deki Akbelen ormanlarına 24 Temmuz 2023 tarihinde girerek bir haftada yaklaşık 100 bin ağacın kesilmesinin ardından Akbelen ormanlarının bulunduğu alan tanınmayacak hale geldi. Hafta sonunda Bodrumlu STK üyeleri ve Gümüşlük Forumu üyeleri Akbelen ormanlarını ve İkizköy direniş çadırını ziyaret etti, İkizköy’deki evlerde inceleme yaptı.

AKBELEN ORMANLARINDAKİ DEĞİŞİM DEHŞETE DÜŞÜRDÜ

Kökünden kesilen yüz binlerce çam ağacının bulunduğu alan ve tepeler dinamitler yok edildi, AKbelen’in asırlık çam ağaçlarının bulunduğu alanda maden şirketinin iş makinalarının ve kamyonlarının çalıştığı görüldü. İkizköylülerden 55 yaşındaki Aytaç Yakar “Devlet ile şirket omuz omuza verdiler Akbeleni bu hale getirdiler, yaşam alanlarımızı yok ettiler. Çamlara sarıldık ağladık, sözümüzü dinlemediler, yemyeşil Akbelen artık yok oldu, çadır kurduk diye terörist olduk ama bu mücadeleyi bırakmayacağız. Tek isteğimiz doğduğumuz topraklarda yaşamak ölmek, buraları terk etmeyeceğiz” dedi.

 

 

GÜMÜŞLÜK FORUMU AÇIKLAMA YAPTI”BÖLGEDE BÜYÜK DOĞA VE YAŞAM KATLİAMI VAR”

Yaklaşık 4 yıldır süren mücadeleyi yakından izlediklerini belirten Gaümüşlük Forumu üyeleri ortak açıklama yaptı. Açıklamada şunlar belirtildi.“2023 yılı boyunca, Akbelen Ormanı’nda yaşanan kıyım öncesi, Ikizköy’e pek çok yürüyüş yapan Gümüşlük Forumu Yürüş Grubu üyeleri jandarmanın engellemeleri yüzünden uzun süreden sonra ilk kez köye girebildiklerini ifade ederek ‘Bir yıl önce çam ağaçları arasında gizlenen zeytinlikleriyle Ikizköy’ü ölüm çukurunun eşiğinde görmek, tüm canları ile yaşayan bir köyün böylesine köşeye sıkıştırılmasına şahitlik etmek çok acı. Burası tanınmaz halde. Geçen yıl önünde fotoğraf çekildiğimiz lale tarlası jiletli tellerin arkasında kalmış; sözde arkeolojik kurtarma çalışması adı altında yok edilmiş. Oysa bir yıl önce, tarihi ile birlikte yok edilen Işıkdere’den biliyoruz ki ne düne, ne bugüne, ne yarına saygısı var YK Enerji’nin.  Oradaki kıymetli buluntulara rağmen geçen yıl 2 günde yok ettiler arkeolojik kazı alanını. Şimdi İkizköy, doğa, yaşam ve zeytinlikleri ile ablukada. İçinde hala yaşam süren evlerin duvarları, patlatılan dinamitler yüzünden, çatlak. Mezarlığının yolu kapatılmış, köylü ölüsünü bile özgürce ziyarete gidemiyor, çocuklar jiletli telle çevrilmiş bahçelerde top oynuyor, zeytin ağaçları toz toprak içinde. Sırada Çamköy, Karacahisar ve niceleri var. Mahkeme tarafından kapatma kararı verilmiş ve onanmış 3 termik santralin de usulsüz çalışmalarına son verilmesini ve kapatılmasını istiyoruz. Zeytin yasasının uygulanmasını istiyoruz. İkizköylüleri yalnız bırakmadık, bırakmayacağız’  dediler.

BÖLGEDEKİ YIKIM KITLIĞA YOL AÇACAK

Yürüyüşçüler ağaç köklerinin tutunduğu ve kozalakların saçıldığı toprakta yeniden bir ormanın yeşermesi umudunu hatırlatarak, bu toprağın Yeniköy termik santrali için çıkartılacak verimsiz linyit kömürüne kurban edilmemesinin önemine dikkat çektiler.  Kayaderesi Kanyon’u önüne, vadiye yığılan cürüfün, yağmuru çeken ve toprakta tutan ormanın yok edilmekte olmasının kıymetli ve kısıtlı su kaynaklarına verdiği zarara ve bu su kaynaklarını kapatılmış olması gereken termik santrallere usulsüzce verilmesine göz yuman sorumluların yaşanacak yıkım ve kıtlığın hesabını nasıl vereceklerini görmek için çevre platformları ile birlikte hareket edeceklerini paylaşan Gümüşlük Forumu  nöbet alanında nöbete de destek verecekler.

Akbelen ormanlarındaki kıyımın boyutu drone kameraları ile gözler önüne serildi.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI