Bugun...



Genç aşçının tepkisi: Mobinglere sessiz kalmadım, kod 46 ile işten çıkarıldım

Haksız yere kovulduğunu iddia eden ve otelin önünde basın açıklaması yapan genç aşçı Gülşah Tavancı “Otel personeline yönelik mobinglere sessiz kalmadığım için itiraz ettim ve öbür gün işten çıkarıldım. Üstelik hırsızlık ve işverenin meslek sırlarını kötülük suçlamasının yer aldığı 46 kod suçlamasıyla. İşte isyanım buna. Hukuk mücadelesini başlatırken ülkemizin birçok işyerinde olduğu gibi kadının haksızlığa karşı mücadelesi için sesimi tüm Türkiye’ye duyurmaya karar verdim” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 20-07-2022 14:33:42 Tarih: 20-07-2022 14:29

Genç aşçının tepkisi: Mobinglere sessiz kalmadım, kod 46 ile işten çıkarıldım

Muğla’nın Bodrum ilçesindeki şehir merkezinde beş yıldızlı bir otelde bir yıl önce aşçı olarak çalışmaya başlayan 24 yaşındaki Gülşah Tavancı, haksız yere ve çirkin bir suçlama ile işten kovulduğunu belirterek otelin önünde basın açıklaması yaptı.

 

KOD 46’YI DÜZELT

Bodrum Kadın Dayanışma Derneği üyelerininde ellerinde “Benim Değil senin Ayıbın Kod 46’yı Düzelt” ve “Şşşş SGK Duymasın Yoksa Ceza Öderlermiş” yazılı dövizlerle gelen kadınlarla birlikte açıklama yapan Tavancı şunları söyledi. Tavancı “ 27.05.2021 tarihinde aşçı olarak çalışmaya başladım. Haksız ve hukuksuzca, sorgusuz sualsiz işten çıkarıldığım 24.05.2022 tarihine kadar mezeci ve pastacı olarak çalıştım. İşimi severek ve mesleğimi büyük bir saygı ve tutkuyla yapıyorken, yeri geldiğinde fedakarlık ve özveri ile işimi sürdürüyorken, misafirler tarafından masaya davet edilerek teşekkür ve alkışlar alıyorken, bu otelde çalıştığım süre boyunca yazılı ya da sözlü bir tek uyarı bile almamışken işten çıkarıldım” ifadelerini kullandı.

 

 

MOBİNGLERE SESSİZ KALMADIM, KOD 46 İLE İŞTEN ÇIKARILDIM

Tavancı açıklamasında, işyerinde yaşanan mobingler karşısında sessiz kalmadığını ve durumu işverene yazılı olarak bildirdikten bir gün sonra iştan çıkarıldığını belirterek “Hal böyle iken İş Kanunu 25/ 2 maddesi bahis gösterilerek 46. kod ile çıkışım yapıldı. 46. kod nedir? İşverenin güvenini kötüye kullanmak, "hırsızlık", işverenin meslek sırlarını ortaya dökmek gibi ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan davranışlar şeklinde tanımlanıyor. Kod 46 nedir? İşverenin sorgusuz sualsiz, işçinin haklarını gasp etmek için, emeğine çökmek için başvurduğu bir koddur. İşçinin haklarını alamadığı gibi, işsizliğe ve açlığa terk edildiği bir koddur. İşveren bu kodla işçi çıkarttığında hiçbir işçilik hakkını ödemek durumunda kalmaz, işçi hukuken sahip olduğu haklarından mahrum kalır, işçi işsizlik maaşı alamaz, yeni bir işe girmek isterse giremez çünkü sicilinde kod 46 yer almaktadır ve lekelidir. Yıllardır akademik kariyer için çalışıyor ve eğitimi için para biriktiriyorsa olamaz çünkü bu işçi haksızlığa susmamıştır, dilekçe hakkını kullanmıştır, işverenin canını sıkmıştır ve işveren de bu işçiden kurtulmak için kod 46'yı hukuksuzca kullanmıştır. Çünkü işveren canını sıkan işçiden kurtulurken parasından olmak istememektedir. Tüm basına ve kamuoyuna sesleniyorum, hangisi kötü niyettir, hangisi ahlaksızlıktır? Haksızlığa ve mobinge ses çıkartmak mı yoksa olayı araştırmadan, soruşturmadan kod 46 ile işçiyi lekeleyip işten çıkarmak mı?” ifadelerini kullandı.

 

 

BU MESLEK ÇOCUKLUK HAYALİMDİ, KOD 46 İNSANLIK SUÇUDUR

Tavancı açıklamasının sonunda ise “Çocukluk hayalim olan bu mesleğe ulaşmak için 14 yaşımdan beri ailemden uzak yaşadım. Hem çalıştım hem okudum. Anadolu Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünden derece ile mezun oldum. Yıllar boyu çeşitli yerlerde çalıştım.

Her zaman dile getiriyorum beni elbette işten çıkarabilirlerdi ama asla ve asla lekeleyerek değil. Yıllardır ilmek ilmek dokuduğum, emek verdiğim kariyerimi hiç kimseye harcatmam. Bu oteldeki ilgili yöneticiler, profesyonelliğe aykırı derecede duygusal davranışlar sergilemiş ve canlarını sıkan işçiden kurtulmak ve bunu yaparken de sırf para vermemek için işçiye leke sürmeye cüret etmiştir. Hukuki süreçte, adeta bir insanlık suçu emsali olan kod 46'nın düzeltilmesi için gerekli taleplerde ve direnişte bulunmamıza rağmen işveren yine para diyor, SGK'ya ceza öderiz diyor. Milyon dolarlık hacme sahip şirketler sırf para için hala daha büyük bir aymazlıkla bana bu lekeyle yaşa, düzeltirsek ceza yeriz diyor. Kabul etmiyorum. Bir insan olarak, bir kadın olarak, bir işçi olarak buna direniyorum ve direneceğim. Hukuki süreç deavm ediyor, ceza endişesiyle arabulucuda anlaşmaya varmayan bu işyerine dava da açtım. İşveren bu lekeyi, kod 46'yı kaldırana kadar direnişim sürecek. işten çıkarabilirdiniz fakat onurumu zedeleyerek değil, lekeleyerek değil.. Kod 46 insanlık suçudur, Kod 46 kaldırılsın” diyerek sözlerini bitirdi.

Kadın Dayanışma Derneği üyeleri Tavancı’nın mücadelesinin yanında olduklarını dava sürecini yakından takip edeceklerini belirterek, durumu alkışlarla protesto etti.

Otel yönetimi ise basın mensuplarına konu ile ilgili açıklama yapmayacaklarını belirttiler.

 

                                                                                                   







FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI