Bugun...



Fenerbahçe’nin 114 yıllık tarihi bu tabloda “Vakt-i Fener” in doğuşu

Fenerbahçe’nin 114 yıllık tarihini ABD’e yaşayan kavramsal kolaj sanatçısı Burak Karavit üç boyutlu dev tabloya sığdırdı. 2 milyon görsel taranarak yapılan eser Türkiye’de ilk kez Bodrum’da kurulan stand ile sporseverlere tanıtıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 13-08-2021 16:27:12 Tarih: 13-08-2021 16:01

Fenerbahçe’nin 114 yıllık tarihi bu tabloda “Vakt-i Fener” in doğuşu

ANTERHABER ÖZEL: 1907 adet yapılıp 5 bin Euro’dan satışa sunulan ve 250 tanesi hemen satılan eserin kalbinde Atatürk yattığını belirten sanatçı Karavit eserin dünyada bir ilk olduğunu belirterek “Fenerbahçe’nin tarihini yansıtan 7480 görselden oluşan ve tam ortasında ulu önder Atatürk’ün ile Fenerbahçe armasının yer aldığı eser  şampiyon kulübün 114 yıllık biyografisini yansıtan dünyada bir ilk  olma özelliğini taşıyor. Ali Koç bu projenin gizli kahramanıdır” diye konuştu. Karavit Fenerbahçe’nin 114 yıllık geçmişini gelecek nesillere aktaran Vakt-İ Fener isimli eserin ortaya çıkışını ve bilinmeyenlerini ANTERHABER.COM'a anlattı.

Yaklaşık 20 yıldır ABD’nin Newyork kentinde yaşayan evli ve bir çocuk babası Kavramsal Kolaj Sanatçısı 47 yaşındaki Burak Karavit yarattığı 2 metre 28 cm eninde, 1 metre 16 cm. boyunda ve 40 kg. ağırlığındaki Vakt-i Fener isimli eserini ve projesini Türkiye’de ilk kez Bodrum’da tanıttı. 

 

TÜRKİYE’DE İLK KEZ BODRUM’DA TANITILDI

 

Bodrum’daki Antika ve Sanat Fuarı’nda kurulan Fenerbahçe standında  Fenerbahçe spor kulübü yönetim kurulu üyesi Simla Türker Bayazıt proje koordinatörü Tuana Yazıcı, Proje Srumlusu Sema Yula ile birlikte üç boyutlu eserini tanıtan sanatçı Karavit Vakt-i Fener eseri ve projesinin bilinmeyenlerini  paylaştı.

 

PROJE ABD’DE DOĞDU İSTANBUL’DA GELİŞTİRİLDİ

 

Aynı zamanda halen 800 üyesi olan Fenerbahçe ABD Derneği’nin kurucusu üyesi olan sanatçı Burak Karavit “Tarihi, başarıları, efsaneleri ve ilkleri ile her döneme adını altın harflerle adını yazdıran Fenerbahçe Vakt-i Fener projesi ile yine dünyada bir ilke imza attı. Çünkü bu eser Fenerbahçe’nin gönüllere taht kurmuş ve 114 yıllık tarihini 1907’lerden bugüne uzanan tarihi anıları kronolojik sırayla anlatan görsel bir biyografidir. Ancak Fenerbahçe ABD Derneği Başkanı Fatih Akarsu’dan gelen talep üzerine 2019 yılının Mart ayında projeyi oluşturmaya başladım. Dünyaca ünlü boksör Muhammet Ali’nin Louisiana’daki Müzesi ‘nde sergilenecek Muhammet Ali Biyografi tablosu için hazırladığım projeyi erteledim. 3 ay içerisinde Fenerbahçe’nin kronolojik tarihini tek bir tabloda toplayan üç boyutlu eserde bir araya getirecek proje sunumunu İstanbul’a gelerek başkan Ali Koç ve yönetim kurulu üyelerine anlattım. Başkan Ali Koç proje konusunda çok heyecanlandı ve hemen hayata geçirilmesini istedi” ifadelerini kullandı.

 

 

2 MİLYON GÖRSEL TEK TEK İNCELENDİ

 

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden mezun olan ve halen Amerika’da dünyaca ünlü markaların tasarımlarını yapan Karavit Fenerbahçe’nin kuruluş tarihi olan 1907 yılından itibaren tam yaklaşık 2 milyona yakın görseli tek tek incelediğini ve topladığını bununda altı ay sürdüğünü belirterek “Fotoğrafların önemli bölümü siyah beyaz ve karta basılıydı. Bunlar üzerinde çalışmamız oldukça zor oldu. Yaklaşık iki yıl süren çalışma sonunda Fenerbahçe’nin 1907 yılında başlayan tarihi ile ilgili kronolojik görsel biyografisini yansıtan proje gün ışığına çıktı” dedi.

 

VAKT-İ FENER İSMİ NASIL BELİRLENDİ

 

Yönetim kurulu ve Fenerbahçe proje  ekibi tarafından yaklaşık 100 isim arasından değerlendirme yapılarak dev eserin adının Vakt-i Fener olmasına karar verildiği belirten Karavit “Sonunda Fenerbahçe yönetim kurulu üyesi ve İstanbul 1881 sanat platformunun yöneticisi Alp Armutlu’nun bulduğu ve Fenerbahçe’nin geçmişten günümüze tarihini anlatan eserin adını Vakt-i Fener olarak kullanılmasını karar verdik” Diye konuştu.

 

 

ESERİN KALBİNDE ATATÜRK VE FENERBAHÇE ARMASI VAR

 

Holywood’ta çekilen filmlerin Karavit, Vakt-i Fener isimli tablonun farklı açılardan bakıldığında Fenerbahçe spor kulübünün kronolojik tarihini anlatan tam 7480 görselin izlenebildiğini belirterek “Eserin kalbinde Fenerbahçe’nin arması ile  Atatürk fotoğrafı vardır. Ulu Önderimiz Mustafa Kemal Atatürk’e ve O’nun bize emaneti eşsiz ülkemize bağlılığımız yer almaktadır. Farklı açılardan bakıldığında yüzlerce görsel 114 yıllık geçmişi gözler önüne seriyor. Üç boyutlu baskı tekniği ve 18 mm. lik MDF üzerine cam metaryel ile C-Print ve 3 D Lenticular tekniği kullanılarak yapılan bu tür bir çalışma dünyada ilk olma özelliğini taşıyor” ifadelerini kullandı.

 

1907 ADET YAPILACAK VE 5 BİN EURO’DAN SATIŞA SUNULDU

 

Karavit her bir tablonun kedine özgü sertifika belgesi ve kod numarası olduğunu belirterek tamamı Fenerbahçe spor kulübüne kalacak tablolardan toplamda 1907 tane yapılacağını ve 5 bin Euro’dan satışa çıkarıldığını belirterek “Bugüne kadar 250 adet yaptık ve Hollanda, Almanya, ABD ve Türkiye’de 250 adet sattık. Eserimizin en önemli özelliği Galatasaray ve Beşiktaşlı iş insanlarımızın da bu tablodan satın almış olmaları. Adet olarak 1907’ye geldiğimizde imalatı durduracağız. Ve dünyada bir spor kulübünün 114 yıllık tarihini üç boyutlu bir tabloda anlatan ilk eser olma özelliğini taşıyan Vakt-i Fener gelecek nesillere aktarılacak ve ilelebet yaşayacak bir eser olma özelliğini taşıyor” ifadelerini kullandı.

 

 

SAAT MEKANİZMASI YÖNÜNDE İLERLEYEN BİR TARİHE SAHİP TABLO

 

Tablonun hikayesinin saat mekanizması yönünde işleyen bir sistem üzerine kurgulandığını belirten Karavit “Buna göre Fenerbahçe Spor Kulübü’nün kuruluşu saat 12.00 pozisyonundan başlamakta ve dairesel olarak devam etmektedir. Bu nedenle yaklaşık 2 milyon görseli inceledim. Ve 400 bine yakın yardımcı görsel üzerinde çalıştım. 7480 görselin düzenlenmesini yaparak çalışmayı 3736 farklı katmanda hazırladım. Her bir tablo içerisine farklı şifrelendirilmiş kodlar gizlenerek alıcısına özel hale getirilmekte ve bu koda ati sertifika ve orijinallik belgesiyle sunulmaktadır. Yani sahtesin yapılabilmesi mümkün değildir” dedi

 

 

ESERLE BİRLİKTE NELER VERİLİYOR

 

Çalışmalarını Newyorkt’taki atölyesinde sürdüren Karavit Vakt-i Fener tablolarının her birinin kendisine ait özel bir sertifikası ve kod numarası olduğunu belirterek “Eserin tanıtım kitabı, Başkan Ali Koç’un imzaladığı teşekkür mektubu, Vakt-i Fener Nazar Boncuğu ve sanatçı olarak benim ıslak imzalı tablo yer alıyor. Bu eser projenin başarısı ve gizli kahramanı Ali Koç ve yönetim kurulu üyelerinin Fenerbahçe kulübünün büklüğüne ve tarihine olan inançlarıdır” diye konuştu.

Karavit Türkiye’de ilk kez Bodrum’da yapılan Vakt-i Fener eserinin tanıtımının önümüzdeki aylarda Türkiye’nin çeşitli illerinde devam edeceğini dev eserin bir örneğinin Rüştü Saraçoğlu Stadı’nda 6 Temmuz 2021 tarihinden itibaren sürekli olarak sergilenmeye başlandığını belirtti.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SPOR Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI