Bugun...



Feminist kadınlardan gece yürüyüşünde davullu süpürgeli isyan

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün akşam saatlerinde düzenlenen Feminist Gece Yürüyüşü’ne yaklaşık 100 kadın katıldı. Sağanak yağışa rağmen ellerinde davullar, ziller, süpürgeler ve dövizlerle yürüyüşe katılan kadınlar sık sık erkek egemen sistemin kadınlara yönelik beden ve emek sömürüsü ile yoksulluğa karşı ve kanda karşı ayrımcı politikaları protesto etti.

facebook-paylas
Güncelleme: 08-03-2022 20:54:37 Tarih: 08-03-2022 20:48

Feminist kadınlardan gece yürüyüşünde davullu süpürgeli isyan

Muğla’nın Bodrum ilçesinde bugün akşam saatlerinde Bodrum Kadın Dayanışma Derneği tarafından Feminist Gece Yürüyüşü düzenlendi. Dernek Başkanı Figan Erozan ile birlikte yaklaşık 100 kadının ellerinde davullar, ziller, süpürgeler ve üzerlerinde Birimiz hepimiz Hepimiz Birimiz İçin buradayız, Uykuların Kaçsın ne Zaman İfşa Olacağım Diye, Feminist Uİsyan, Emek sömürüsüne Karşı Feminist İsyan Bitmeyecek, Her yerde İsyan, Topla Saçların Rapuzzel Deyyuz Merdiven Kullansın yazılı döviz ve pankartlar taşıdı.

Tepecik Meydanı’ndan başlayan yürüyüşe araçları ile yoldan geçenlerde kornalarını çalarak destek verdi. Belediye Meydanı’na kadar yaklaşık 1 kilometrelik mesafeyi İnadına İsyan İnadına Özgürlük, Yaşasın Özgürlük Mücadelemiz, İtaat Etmiyoruz sloganları atarak davullar ve ziller çalarak yürüdü.

 

 

400 YILLIK MÜCADELEYİ SÜRDÜRMEKTE KARARLIYIZ

Sağanak yağışa rağmen yürüyüşlerine devam eden kadınlar adına Belediye Meydanı’nda açıklamayı Avukat Evrim İnan yaptı. İnan “Mücadelemizi dörtyüz yıl önce başlatan kadın aktivistlerden devraldık! Kazanımlarımızı kendi verdiğimiz mücadeleler üzerinden yasalara ve hayata geçirdik ve bu mücadeleyi sürdürmeye de devam edeceğiz. Bugün dünyada yaşanan ve kapımıza dayanan savaşların, pandemi gerekçesi ile dayatılan yoksulluğun, ırkçı ve ayrımcı politikaların yaratıcıları erkeklerin uygulamaya koyduğu siyasettir. Bu siyasetin ne ortağı ne de onaylayıcısıyız. Bu nedenle diyoruz ki, erkekleri olduğu gibi, onların sistemini de dönüştüreceğiz!

Bugün hala 8 martlarda, 14 şubatlarda, 25 kasımlarda binlerce kadın alanlara iniyor, sokaklara çıkıyor ise, bu verdiğimiz mücadelenin ve direnişin göstergesidir” diye konuştu.

 

 

BODRUM’DA KADIN SIĞINAĞINI OLUŞTURMAYI BAŞARDIK

Evrim İnan kadınların verdikleri mücadelelerle yaşam  haklarını savundukları gibi, birbirlerini koruyup kolladıkları gibi ve bunu tüm devletlere ve kurumlara, anayasal hak olarak tanımlattıkları gibi, şimdi de bu mücadeleyi sadece savunanı değil, tıpkı ninelerimizin tarihinde olduğu gibi dönüştüreni de olacaklarını belirterek “ Bunun için 2016 yılında Bodrum’daki 8 Mart eylemini, "Belediye göreve, sığınak nerede" yürüyüşü ve izleyen kampanya sürecinde de bu hakkın uygulanabilmesi için 3500 kadından dilekçe topladık. Her ay Belediye Meclis toplantısına önlüklerimiz ile katıldık, bunun sonucunda da sığınak yapma kararının Belediye Meclisinden geçirmesini sağladık. Bodrum Belediyesinin bugün bir kadın sığınağı var ve bunu kadınların 2016 dan beri vazgeçmedikleri mücadele sayesinde hayata geçirdik. Mahallemizi, kentimizi dönüştürdüğümüz gibi, ülkeyi ve uygulanan erkek egemen siyaseti de dönüştüreceğiz. Yapabilecek gücümüz, irademiz ve vazgeçmeyen inadımız var!Bunun için de tüm karar organlardaki kadın ve feminist hareketten gelen kadınlarla, işgal edilmiş koltukları devralacağız. O koltuklar kanalı ile yarattıkları ve dayattıkları hayatı yaşamadık, yaşamayacağız. Kaderlerimizin kararını ya da savunusunu erkeklere ve onların siyasetlerine teslim etmiyoruz. Oy hakkını kazandığımız gibi, çalışma hakkını, boşanma hakkını, velayet hakkını, nafaka hakkını, seçilme hakkkını,  eğitim hakkını kazandığımız gibi şimdi sıra kadınların başlattığı dönüşümü muhtarlıklardan başlayarak, Türkiye Büyük Millet Meclisinin 600 sandalyesine taşımaktır. Yapacak gücümüz, söyleyecek sözümüz, çok güçlü bir dayanışmamız var! Yaşasın feminist mücadelemiz, yaşasın kadın dayanışması, yaşasın 8 Mart” sözleri ile tamamladı.

Yaklaşık bir saat süren eylem ve basın açıklamasının ardından kadınlar dağıldı.

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI