Bugun...



EMİN ANTER’İ SAYGIYLA RAHMETLE ANIYORUZ

Bodrum’da ikinci kez seçildiği Belediye Başkanlığı döneminde yakalandığı hastalıktan kurtulamayarak yaşamını yitiren CHP’li Emin Anter ölümünün 18. Yılında anılıyor..

facebook-paylas
Tarih: 22-03-2019 09:16

EMİN ANTER’İ SAYGIYLA RAHMETLE ANIYORUZ

EMİN ANTER’İ SAYGIYLA RAHMETLE ANIYORUZ

Bodrum’da ikinci kez seçildiği Belediye Başkanlığı döneminde yakalandığı hastalıktan  kurtulamayarak yaşamını yitiren CHP’li Emin Anter ölümünün 18. Yılında anılıyor..

22 Mart 2001 yılında yakalandığı akciğer kanserinden kurtulamayarak 61 yaşında yaşamını yitiren evli ve iki çocuk babası Anter’in mezarını çiçek yağmuruna tuttu. Emin Anter 1989’da SHP’den Belediye Başkanı seçilmiş,  1994 seçimlerinde başkanlığı ANAP’ lı Tuğrul Acar’a kaptırmış 18 Nisan 1999 tarihinde bu kez CHP’ den yeniden başkan seçilmişti.

Emin Anter için öğretmen, eğitimci, yazar  ve akrabası Hatice Orman, O’nun kimliğini, geçmişini anlatan güzel bir yazıyı kaleme aldı. İyiki yazdın Hatice hocam ellerinize gönlünüze sağlık diyoruz.

Öğretmen, eğitimci ve yazar  Hatice Orman’ın yazısı.

19.yüzyılda Anter Paşanın  Bodrum Akçaalan’a yerleşen oğlu Rıza, Akçaalan da büyük araziler alır. Kemal Anter Ali Rıza Anter’in altı çocuğundan biridir; Rüştiyede okuyup posta müdürü olur. Posta müdürü Kemal Efendi erdemli ,saygıdeğer bir kişidir. Girit kökenli bir ailenin kızı olan Naciye ile evlenir. Altı çocukları olur, Veznegül, Perihan, Kamuran, Neriman Uğur, Emin. Kemal Anter, Sen değil hep siz kelimesini kullanır.1954 yılında Kemal Anter’e Belediye Başkanlığı teklif edilir ama kabul etmez. Bodrum’un efsane Belediye Başkanı  Emin Anter:  Naciye Anter ile Bodrum’un ilk Posta Müdürü Kemal Anter’in en küçük oğludur.

Bodrum Gerence  sokaktaki taş evde dünyaya gelen Emin, sokakta futbol oynayarak büyür. İlkokulu bitirdikten sonra   Ortaokuldan tasdikname alıp ayrılır, Sertin Mehmet ve İbrahim Özkeskin’in yanında terzi çıraklığına başlar. Bodrumsporda top oynar, kalecilik yapar. Yalıkavaklı Feride ile  Akşam Sanat Okulunda okurken karşılaşırlar daha sonra da  evlenirler. Askerliğini yapıp geldikten sonra Belediyeye Elektrik İdaresine memur olarak girer. Daha sonra muhasebe müdürlüğü döneminde kendisine yaşatılan bazı mağduriyetler onu halkın gözünde yüceltir. Asil ve dik duruşundan ödün vermeden belediye binasının alt katında halka hizmet etmeye devam eder. 1984 yılında Bodrum Belediyesi’ndeki muhasebe müdürlüğü görevinden istifa eder ve  belediye başkanlığına aday olur. Siyasi tecrübesi olmadığı için yakın arkadaşları ona destek olur, eşinin altınlarını bozdurarak  seçim çalışmalarına başlar. 26 Mart 1989 seçimlerinde 2912 oy alan  Emin Anter SHP Bodrum Belediye Başkanı seçilir.19.Belediye başkanı olarak Cevat Bilgiç’ten belediyeyi devralır. Yıllar önce babasına teklif edilen Belediye Başkanlığı oğluna nasip olmuştur. Seçimlerden beş gün sonra ay başıdır, maaşlar ödenecektir, hesaplarda haciz vardır, Yapı Kredi bankasından kendi parasını çekerek ihtiyacı olan personelin maaşını öder. Doğru zamanda doğru işler yapmaya gayret eder, halkı için gece gündüz çalışır. Köylere hizmet götürülür, Belediye matbaası, ekmek fabrikası, mezbaha tesisleri, Halikarnas Balıkçısı müze alanı, Tansaş, Atatürk Heykeli bunlardan bazılarıdır. 103.2 de FM Bodrum Belediye Radyosu’nu kurmuştur.

Bodrumspor’a yardım etmeyi boynunun borcu sayar. Öğrencilere  burs vererek okumalarını sağlar. Cuma günleri Emin oğlum bugün Cuma diyerek kapısını çalan yaşlı kadının Pazar parası ihtiyacını bilen bir Belediye Başkanıdır Emin Anter. Beş yılın sonunda yapılan seçimleri kaybeder, seçimi Tuğrul Acar kazanmıştır. Emin Anter yılmadan çalışmalarına devam eder, Bodrum halkı onun her şeyidir. O  yeni döneme hazırlanma  ve ayakta durma savaşı verir, bu tabii ki hiç kolay olmamıştır. Her şeye rağmen daima halkın içindedir; Umurca kahvesinde, Köprübaşı kahvesinde, Tepecik kahvesinde, Mumcular’da, Gümbet Çamlının kahvesinde, Denizciler kahvesinde, Kumbahçe’de, cenazede, düğünde, kısacası  heryerdedir.1999 seçimlerinde İkinci kez CHP ‘den Bodrum Belediye Başkanı olur.Bodrum yolcu iskelesinin yapımı ilk işi olur, Bodrum için daha iyisini yapmak ve  Bodrum halkıyla yapmak en önemli felsefesidir..Pervasız, korkusuz ve gözü karadır Emin  Başkanın. Geçmişten gelen tecrübeler, gelecekle ilgili büyük projeler…Başarılarına başarı katma azmindedir. Bu heyecan içinde bir sessizlik belirir,en yakınında olan herkes   sessizliğe bürünür. Emin Başkan hastadır… Amerika’da tedavisine başlanır, bir süre sonra tekrar işinin başına yoğun tempoya geri döner. Bodrum ‘da ve halkı ile  mutlu iken hastalık tekrar nükseder, Şubat 2011 de tedavi için tekrar Huston’a  gider.  M.B.Enderson Tıp Merkezinde 21 Mart 2011 gece saatlerinde çok uzaklardan gelen acı haberle yıkılır Bodrum  halkı.

Artık Emin Anter sonsuzluğa yürümüştür. Üç gün sonra bütün Bodrumlular onu Güvercinlikte gözyaşları içerisinde karşılar. Bodrum Belediyesi ve evinin önünde yapılan törenlerin ardından Türbe Mezarlığına  kadar eller üstünde yürüyerek götürülür.  Kalplerde daimi yerini sonsuza kadar koruyacaktır büyük insan.

Ilımlı, yumuşak , iyiliksever, yüreğinin teli sızlamaya her an müsait bir insandı Emin Anter. İnsanları severdi, zekiydi. Hızlı karar verirdi, parası olsa da olmasa da eli hep açıktı. Hep verecek hep insanlara yardım edecekti. Merhametli ve yufka yürekli oluşu yüzünden birçok sıkıntılar yaşamıştı hayatı boyunca, gün geldi iyi niyetleri suistimal edildi ;ama o halkından hiç vazgeçmedi. Emin Anter; aklına koyduğunu yapan, elini masaya vurup Bodrum halkının menfaatine olan herşeyi yapabilen bir  Belediye Başkanıydı. Şık giyimiyle, lacivert takım elbisesi ve her zaman boyalı ayakkabılarıyla halkın gönlünde yerini almıştı. Hayatını adadığı Bodrum halkı onu gür sesi, insanlığı, yardımseverliği, güçsüzlerin yanında olması ile her daim hatırlayacaktır.

Bodrum’a adanmış 60 yıllık bir ömür. Emin Anter; İyi insan olmayı ve iyi siyasetin nasıl yapılacağını Bodrum yarımadasına öğretmiştir. Bugün Bodrum yarımadasında   kendisi gibi dik duruşlu belediye başkanlarının yetişmesine  de öncülük yapmıştır.

Halk adamı Emin Anter, Bodrum Bodrum sokaklarında ve Bodrumluların gönlünde sonsuza kadar yaşayacaktır.

Aramızdan ayrılışının  18.yılında rahmet ve şükranla anıyorum.

Hatice Orman

Eğitimci-Yazar







Etiketler : Emin Anter

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI