Bugun...



Ege’de şişe burunlu Yunusların öldürülmesine sert tepki

Ege Denizi’ndeki Sakız Adası (Samos) etrafında 4 şişe burunlu yunusun öldürülmüş olarak bulunması ege ve Akdeniz’de araştırma yapan Archipelago Deniz Koruma Enstitüsü'nü yetkililerini harekete geçirdi. Koruma altında olan yunusların öldürülmesi ile ilgili hazırlanan rapor Atina Savcılığı’na verilerek suç duyurusu yapıldı, olayın aydınlatılması istendi.

facebook-paylas
Tarih: 05-12-2023 19:56

Ege’de şişe burunlu Yunusların öldürülmesine sert tepki

Aydın’ın Kuşadası ilçesi karşısındaki Sakız Adası açıklarında son olarak 4 şişe burunlu yunusun (Tursiops truncatus) kuyrukları ve yüzgeçleri kesilmiş ve ölü olarak bulunması Ege ve Akdeniz’de uluslar arası araştırmalar yapan Archipelago Deniz Koruma Enstitüsü'nü yetkililerini harekete geçirdi. Tekne ile bölgeye giden enstitü yetkilileri son bir yıl içerisinde onlarca yunusun Ege’deki tekne ve gemi trafiğinde yaralanarak öldüklerini bazılarının ise kuyruk ve yüzgeçlerinin kesilerek ölüme terk ediklerini tespit ettiler.

 

YUNUSLAR ARD ARDA ÖLDÜRÜLMEYE BAŞLANDI

Enstitü’den yapılan açıklamada özellikle koruma altındaki şişe burunlu yunusların ölümler nedeniyle sayısının hızla azaldığı ve bu yönde tutlan raporların Atina Savcılığı’na verilerek suç duyurusunda bulunulduğu belirtilerek “4 ölü yunus keskin cisimle yaralanmış ya da kuyrukları/kanatları koparılmış, bu da kasıtlı öldürüldüklerini kanıtlıyor.  Bu yunusları Sakız adasının kuzeyinde ölü olarak yüzerken gördük, içlerinden biri kuvvetli kuzeybatı rüzgarlarını takip ederek sahile vurdu. Ege’de yaklaşık 50 millik deniz alanında yunus ölümleri gittikçe artıyor. Yunusların ölmemesi için çalışmaları hızlandırırken güvenlik güçlerininde gerekli önlemleri almasını istiyoruz.Yunuslar kıyılardan uzakta açık denizde yaşadıkları için bu ölümlerin büyük balıkçı gemileri ile etkileşimden kaynaklandığı tahmin ediliyor.Ayrıca, bu olayda ölü yunus sayısının çok daha fazla olduğu tahmin edilmektedir” denildi.

Archipelagos Denizcilik Koruma Enstitüsü asıl amacın  denizlerin ve içinde yaşayan nadir türlerin günlük savunmasına hakim olmak ve takip etmek olduğun bu yüzden  yerel topluluklar ve sivil toplum paydaşlarıyla on yıllardır süren ilişkileri geliştirdiklerini açıkladı.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI