Bugun...



Donarak ölen karabatak ve martılar karaya vurdu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaklaşık 2 haftadır süren soğuk hava nedeniyle karabatak ve martılar soğuktan donarak öldü. Bu sabah saatlerinde sahilde yürüyüş yapanlar onlarca Karabatak ve martı ölüsü ile karşılaştı.

facebook-paylas
Tarih: 27-01-2022 14:49

Donarak ölen karabatak ve martılar karaya vurdu

Muğla’nın Bodrum ilçesinde yaklaşık iki haftadır mevsim normallerinin çok altında seyreden hava soğukluğu ve şiddetli rüzgar karabatak ve martı gibi deniz canlılarının hayatına mal oldu. Bugün sabah saatlerinde Göltürkbükü, Gündoğan ve Torba sahilinde yürüyüş yapanlar onlarca karabatak ve martı ölüsü ile karşılaştı. Yarı baygın karaya vurmuş olarak bulunan iki karabatak vatandaşlar tarafından veterinere götürülerek tedavi altına alındı.

 

 

SOĞUK VE AÇLIK HALSİZ BIRAKTI

Bodrumlu veteriner hekim Erkan Sözbilen yaptığı açıklamada “Soğuk ve şiddetli havanın günlerce sürmesi bölgemizde olağan bir olay değil. Bu denizde yaşayan karabatak ve martı türündeki canlılarda bir iki günlük soğuğa dayanabiliyor ancak iki hafta gibi uzun sürede hayvanlar önce soğuktan hipotermiye giriyor vücut ısıları düşüyor ardından halsiz kaldıkları için beslenemiyorlar ve yaşamlarını yitiriyorlar. Hem hava ve dreniz suyu sıcaklığının normale dönmesi ile bu durumda düzelir” diye konuştu.

 

 

DAHA ÖNCE CARETTALARDA DA GÖRÜLDÜ, DONARAK ÖLÜYORLAR

 Pamukkale Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Başkanı ve DEKAMER (Deniz Kaplumbağaları Araştırma ve tedavi Merkezi) Başkanı Prof. Dr. Yakup Kaska ise yaptığı açıklamada “Son iki haftadır şiddetli soğuk hava hayvanların vücut ısılarının aşırı düşmesine ve hareketsiz kalmalarına neden oluyor. Kan dolaşımı azalınca yiyecek bulmakta güçlük çekiyorlar. Benzer donma vakalarını geçtiğimiz yıllarda caretta carettalarda da gözlemledik. Uzun süre beslenemeyen ve hareket etmekte zorluk çeken hayvanlar soğuktan ölüyor” ifadelerini kullandı.

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI