Bugun...



Define avcıları kaçak kazılarla tarihi yok ediyor

ÜÇ ayrı merkezde koruma altındaki bölgelerde kaçak kazı ile define arayanlar binlerce yıl öncesinden kalan yapıları acımasızca yok etti. Doğaseverler, antik merkezlerin daha sıkı korunması gerektiğini kaydederek “Yapılan kaçak kazılar, belki de tarihte yeni bir sayfa açacak çok önemli buluşların çıkmasını engelleyecek” uyarısında bulundu.

facebook-paylas
Tarih: 21-11-2022 15:48

Define avcıları kaçak kazılarla tarihi yok ediyor

Aydın'da birçok uygarlığa ait tarihi, korum a altındaki merkezlerde kaçak kazı yapan define avcıları ile tarihi eser kaçakçıları, binlerce yıllık tarihi acımasızla yok ediyor. Kazılarda dinamit, iş makinesi, kazma kürek kullananlara karşı tarihi kalıntıların daha iyi korunması gerektiğini belirten doğaseverler, yapılan kaçak kazıların belki de tarihte yeni bir sayfa açacak izleri yok ettiğini söyledi.

Son bir haftada jandarma ekipleri Söke, Çine ve Kuyucak'ta kaçak kazı yapan 8 kişiye suçüstü yaparak göz altına aldı. Milet Müzesi ile Alman Arkeolog Anneliese Peschlow'un geçmiş yıllarda yaptığı kazılarda Kalkolitik ve Prehistorik keramik ve çok sayıda taştan, obsidyen ve kemikten yapılmış aletler ve kilden yapılmış hayvan figürleri ve idoller bulunan Mal Kayası Mağarası'na dikkat çeken Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, “Arkeolojik sit kapsamına ki Mal Kayası Mağarası, Aydın bölgesinde Neolitik Dönem'e ait içinde insan yaşamının bilindiği ve yaşam izlerine ait bulguların tespit edildiği çok önemli bir mağaradır” dedi.

 

 

“ÇOK ÖNEMLİ BULUŞLARIN ORTAYA ÇIKMASINI ENGELLEYECEK”

Mal Kayası Mağarası'nda kaçak kazı yapıların ana mağarada taban bölümünü tahrip ettiklerini ve mağara duvarlarını kırıp doğal yapısına zarar verdiklerini söyleyen EKODOSD Başkanı Sürücü, “Toprak altından neler çıkardılar bilinmiyor ancak geride ağırşaklar, keramik ve kemik parçaları bırakmışlar. Bilim danışmanı üyemiz İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa, Osteoarkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Vedat Onar kapsamlı bilimsel bir araştırma yapılırsa o dönemin insanlarının neler yediği konusunda önemli bulgular elde edilebileceğini belirtti.

Burada yapılan kaçak kazılar, belki de tarihte yeni bir sayfa açacak çok önemli buluşların çıkmasını engelleyecek ve basit gibi görünen ama geçmişin aydınlatılması için çok önemli olan bir malzemenin ortadan kaybolmasına neden olacaktır” diyerek mağaranın girişine foto kapan kurulmasını önerdi.

 

DİNAMİT İLE KAZI YAPIYORLARDI

Aydın İl Jandarma Komutanlığı ekipleri önceki akşam Kuyucak ilçesi Başaran Mahallesi Asar mevkiinde bulunan kültür mirası Antiochia Antik Kentinde operasyon yaptı. 1.Derece Sit Alanı'nda kaçak kazı ile tarihi eser arayan Ç.Y., A.S., B.Ç., M.K. isimli şahıslar kazı malzemeleri ile beraber kazdıkları çukurun içerisinde kıskıvrak yakalandı. Çine jandarma ekipleri Söğütçük Mevkiinde dinamit patlatarak kazı yaptıkları tespit edilen B.G., A.S., H.Ç. ve D.A.’yı gözaltına aldı. Şüphelilerde 2 elektrik fünyeli dinamit, 2 metre kablo, akü, kürek, kazma, balyoz, çekiç, keser ve süpürge ele geçirildi.




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI