Bugun...



Çevreciler’den Limak Flarmoni Orkestrası’na AKbelen protestosu

İzmir'deki Limak Filarmoni Orkestrası Konseri İzmir'deki Akbelen dostları ve yaşam savunucuları tarafından protesto edildi.

facebook-paylas
Tarih: 26-02-2024 10:47

Çevreciler’den Limak Flarmoni Orkestrası’na AKbelen protestosu

Limak Filarmani Orkestrası'nın üç şehirde düzenlediği konserler, sanatçılara ve dinleyicilere #LimakınDeğilAkbeleninSesiOl diye seslenen  sosyal medya paylaşımları ile protesto edilmişti.

Limak Filarmoni'nin İstanbul ve İzmir'de sonra 27 Şubat'ta da Ankara'da da konseri var.İzmir’de düzenlenen Limak Flarmoni Orkestrası’nın Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi'nde  gerçekleştirdiği konsere   AKP Genel Başkan Yardımcısı, İzmir Milletvekili ve AKP İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Hamza Dağ, AKP'li milletvekilleri, bakanlar ve Akbelen Ormanı için kesim iznini veren Tarım ve Orman eski bakanı Bekir Pakdemirli, Limak Holding yönetim kurulu başkanı  Nihat Özdemir ile birlikte izlediği belirtildi.  Konser sürerken salonun önünde basın açıklaması ve protesto gerçekleştirildi. Konserde dünyanın önemli sahnelerinde başrol söyleyen ünlü tenor Murat Karahan, lirik sesiyle uluslararası üne sahip Rame Lahaj ve zamanının önde gelen tenorlarından biri olan Ramón Vargas sahne aldı.

 

Konser salonu önünde Akbelen destekçileri tarafından protesto gösterisi yapıldı, broşürler dağıtıldı.

Yapılan açıklamada “Yaklaşık 1 saat süren eylemde izlemeye gelen herkese sesimizi ulaştırdık. Protesto sonucu konseri izlemekten vazgeçip dönenler oldu” denildi.

 

Yapılan basın açıklamasında şöyle denildi:

 

Öncelikle Limak Holding’in kurduğu Limak Filarmoni Orkestrasında yer alan

sanatçılara ve onları dinlemeye gelenlere sesleniyoruz: Siz Limak Holding’in

neler yaptığını biliyor musunuz?

Muğla/Milas İkizköy'de 3 yıla yaklaşan nöbet ve 4 yılı aşan bir direniş ile oradaki tümcanlıların yaşam alanları, orman ekosistemi, su kaynakları için mücadele ediliyor Limak ise sorumlusu olduğu Akbelen’deki katliamı yapmamışcasına, bugün burada,kurduğu Limak Filarmoni Orkestrası ile konser düzenliyor! Yeşil boyama yapmaya sanatı da alet ederek devam ediyor! Buna ortak olmayın!

İklim krizinin en büyük kaynağı olan kömürün bedelini maden çalışmaları ve termik santrallerle zaten yıllardır ödeyen Muğlalılar artık buna bir son vermek için, kalan yaşam alanları için direnmeye devam ediyor.

 

Akbelen ormanının kömür madeni için kesilmesi girişimleri İkizköylülerin alandaki müdahalesi ile 4 yıl boyunca pek çok kez durdurulmuş fakat en son geçen yıl 24sTemmuz’da başlayıp baskı ve şiddetle, vatandaşın tüm engelleme çabasına rağmen bir hafta içinde kesilmişti. Yıllardır süren maddi manevi şiddet bu bir hafta içerisinde iyice artmış, devletin kolluk kuvvetleri özel işletmeleri için kullanılmış, toma, bibergazı, fiziksel şiddet, ağır müdahaleler, gözaltılar, para cezaları gibi çeşitli uygulamalarla direniş engellenmeye çalışılmıştır. Ardından köylülerin kendi özel mülklerinde kurdukları nöbet alanı zorla boşaltılmış, üzerinde Limak logosu olan konteyner ile karakol kurulmuş ve yine köylülerin bu alandaki kişisel eşyalarına el konulmuştur.Her aşaması yasal olmayan uygulamalarla Akbelen ormanı yok edilmiş, Zeytincilik kanunu da çiğnenmiştir. Sonrasında hızlıca Akbelen Ormanı'nda maden çalışmalarına başlanmıştır. Aylardır dinamitler köylülerin evlerinin yanında, zeytinliklerin hemen karşısında patlatılıyor.

Evlerinde çatlaklar oluşan köylüler adeta her gün depremi yaşıyor, çocukları için endişeleniyor, her gün bu şiddetin yarattığı psikolojik zorlukla mücadele ediyorlar.

Burada sizler aryaları zevkle dinlerken, orada İkizköylüler her gün, günde defalarca patlatılan dinamitlerin sesleriyle yerlerinden sıçrıyor, savaş psikolojisi içerisinde hayatlarını devam ettirmeye çalışıyorlar.

Ama yılmıyorlar! Yeni nöbet alanlarında nöbet tutmaya, zeytinlerini korumaya, tüm canlılar için, geleceklerine sahip çıkmak için direnmeye devam ediyorlar!

Onlar da bizler de vazgeçmiyoruz!

Ne Akbelen Ormanı’ndan, ne zeytinliklerden, ne yaşam alanlarımızdan, ne adalet

talebimizden, ne haklarımızdan, ne hukuktan vazgeçiyoruz! Direniyoruz!

Limak’ı ve onun gibi ekokırım suçu işleyenleri tanıyoruz, biliyoruz!

Şimdi yeniden Limak Filarmoni Orkestrasında yer alan sanatçılara soruyoruz,

istiyoruz ki onlar da kendilerine sorsunlar:

“Sizce sanatınız bu kötülüğü, işkenceyi temize çıkaracak kadar değersiz mi? Bunun

için kullanılmak sizin için bir sorun değil mi?”

Ve birkaç soru daha:

- Siz testere ile kesilip yere düşen ağacın hangi notadan ses çıkardığını biliyor

musunuz?

- Peki korkuyla kaçan kuşların ötüşleri hangi tonda?

- Peki kaçamayan kirpinin, sincabın, kaplumbağanın, yılanın sesi?

Sanatçılara ve dinleyicilere çağrımızdır:

Limak için çaldığınız sürece elinizdekiler müzik aletleriniz değil, kepçe, testere,

dinamit! Bu suça ortak olmayın! Gelin Akbelen Ormanı’nın Dostlarına katıl” denildi.

 

 



Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI