Bugun...



Cengiz Holding Bodrum Cennetkoy’da inşaata başladı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde sivil toplum örgütleri ve çevrecilerin aylardır eylem yaptığı Cennetkoy’da 678 bin metrekarelik alan içerisinde gerekli yasal izinleri ve ruhsatı almadan inşaata başladığı iddia edilen Cengiz Holding’in arsasında bugün vatandaşlar sert tepki gösterdi.

facebook-paylas
Tarih: 14-12-2022 15:47

Cengiz Holding Bodrum Cennetkoy’da inşaata başladı

MUÇEP Bodrum Eşsözcüsü Umay Karabaş “Kapıyı takmışlar, araziyi çevirmişler, 1. Derece Arkeolojik sit alanı olan yerde 4 iş makinesi ile talana başlamışlar, bugün orada bu talanı gördük, gerekli hukuki işlemleri başlatmak üzere yarın Bodrumlu STK’lar olarak geniş çaplı toplantı yapacağız” dedi. Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi’nde yarımadanın ne bakir koylarından Cennetkoy’daki Gökburun Yarımadası’nda 678 bin metrekarelik araziyi Özelleştirme İdaresi'nden satın alan Cengiz İnşaat’ın villa ve otel inşaatı için çalışmalara başlaması çevrecileri isyan ettirdi.

 

BÖLGEDE İNCELEME YAPTILAR

Gelen ihbarlar ve şikayetler üzerine MUÇEP (Muğla Çevre Platformu) Eş Sözcüsü Umay Karabaş, platform üyeleri ve vatandaşlar bölgeye giderek incelemelerde bulundu. Bodrumluların ve siyasi partilerin defalarca eylem yaparak dur demeye çalıştıkları ve satışın iptalini istedikleri bölgede Cengiz Holding tarafından arazinin çevrildiği kapı konulduğu, şantiye binalarının yerleştirildiği, sondaş makinelerinin çalıştığı ve 4 iş makinesinin hafriyata başladığı görüldü.  SÖZCÜ’ye açıklama yapan Umay Karabaş “Bugün gittiğimizde şok olduk, izinlerini sorduk göstermediler, zabıta ekipleri geldi onlara ne gösterdiklerini bilmiyoruz, ruhsat almışlar mı almamışlar mı belli değil. Ayrıca iş makinelerinin çalıştığı alan 1. Derece Arkeolojik Sit. Burada talan Cengiz Holding çok hızlı başlamış. Yarın Bodrum’da TMMOB İlçe Koordinasyonu tarafından ortak basın açıklaması düzenleyerek gerekirse yasal şikayetlerimizi yapıp hukuk mücadelesini başlatacağız” dedi.

 

 

 

BODRUMLULAR TEK YÜREK OLMALI HERKES CENNETİN YOK OLMASINI SEYRETMEMELİ

MUÇEP üyelerinden Güney Şirin yaptığı açıklamada “Cengiz Holding çok hızlı davranmış bildiğimiz kadarıyla imar planları onaylanmadı, belediyeden ruhsat almadığını biliyoruz. Bodrum’un bütün siyasi partileri, STK’ları bir araya gelip Bodrum’un geleceği için bu projeye dur demeli, daha ne bekliyorlarlar. Vatandaşlar ve çevreciler olarak Türkiye’nin en büyük 5 şirketinden biri olan Cengiz Holding’e gücümüz bu kadar yetiyor, bu konu ile CİMER’e yazdım, cevap geldi. Ruhsat ve gerekli izinler alınmadan yapılan çalışma suçtur denildi, şimdi resmen suç işliyorlar peki kim gelip durduracak” diye konuştu.

 

 

RUHSATLARI YOK YARIN BASIN AÇIKLAMASI YAPACAĞIZ

TMMOB İlçe Koordinasyon Kurulu Sözcüsü Mustafa Erdoğan ise SÖZCÜ’ye yaptığı açıklamada “Cengiz Holding’in ruhsat için belediyeye başvurduğunu biliyoruz. Ancak ruhsat verilmedi. Ruhsat olmadan inşaata başlamaları, yasadışı ve hukuksuzluk içerir. Bu nedenle Cennetkoy’un cehenneme dönmemesi ve geri dönülemeyecek hataların yapılmaması için arazide ki her türlü faaliyet ve yapılaşma acilen durdurulmalı. Yarın Bodrum ve Türkiye kamuoyunu bilgilendirmek için geniş çaplı toplantı düzenleyeceğiz” dedi.

 

Mustafa Erdoğan

 

100 VİLLA, 101 APART, 83 SUİT

Özelleştirme İdaresi'nden satın aldığı 678 bin metrekarelik arazide inşaata başlayacak olan Cengiz İnşaat, Muğla Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’ne Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) süreci için proje tanıtım dosyası sundu.

Buna göre 409 bin metrekare büyüklüğündeki iki parsel üzerinde toplam 100 villa inşa edecek. Bulgari’nin işleteceği otel ise 101 apart ve 83 suit olmak üzere 184 odadan oluşacak.

59 bin 562 metrekare inşaat alanına sahip Cengiz İnşaat Bodrum projesinin maliyetinin 568 milyon lira olması bekleniyor.

Bir bölümü 2. Derece doğal sit ve 3. Derece arkeolojik sit alan olan arazide geliştirilen projede 1200 kişilik 7 lokanta, 300 kişilik toplantı salonu ve yüzme havuzları bulunacak.

 

 

BODRUMLULAR TEPKİLİ

Cennet Koyu'nda yer alacak Bulgari Otel'in yükseleceği arazi için geçtiğimiz yıl Cengiz İnşaat, 2 adet plaj ile 4 adet mendirek yapmak için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na başvuruda bulunmuştu.

Kültür varlıkları, tabiat varlıkları, SİT ve koruma alanı içerisinde kalan arazinin yapılaşmaya açılmasına Bodrum sakinleri tepki gösteriyor.

AKP iktidarında kamudan aldığı havalimanı, karayolu, metro, demiryolu, tünel, liman, HES, baraj, maden, nükleer santral ve inşaat ihaleleriyle dikkat çeken Mehmet Cengiz'in şirketi Cengiz İnşaat, projenin yükseleceği araziyi Özelleştirme İdaresi'nden 2012 yılında satın almıştı.

 

DANIŞTAY İKİ KEZ İPTAL ETTİ, AMA…

277 milyon liraya el değiştiren arazinin özelleştirme ihalesi Danıştay tarafından iki kez iptal edilmesine rağmen, söz konusu kararlar uygulamadı. Danıştay’ın ilk iptal kararını uygulamayan kamu görevlileri hakkında da suç duyurusunda bulunuldu. Ancak kamu görevlileri hakkında soruşturma izni verilmedi.

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI