Bugun...



Bodrum yarımadasının tek sulak alanı Akdeniz Gölü'nün statüsü değişti

Bodrum’da 80'e yakın kuş ve balık türüne ev sahipliği yapan 'Gölköy Sulak Alanı', Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğü'nce 'Mahalli öneme haiz sulak alan' olarak tescil edildi.

facebook-paylas
Tarih: 08-08-2023 12:10

Bodrum yarımadasının tek sulak alanı  Akdeniz Gölü'nün statüsü değişti

Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Gölköy Mahallesi Kale Yıkığı Mevkii’nde bulunan ve 1. Derece Doğal Sit Alanı ve endemik bitki türlerinden Datça Hurması (Phoenix theoprasti) ağaçlarının yer aldığı 40 hektarlık Akdeniz Gölü Sulak Alanı’Nda DKMP Genel Müdürlüğü'nce koruma altına alınarak 'Mahalli öneme haiz sulak alan' olarak tescil edildiği belirtildi.

 

KORUMA BÖLGESİ OLARAK ONAYLANDI

DKMP Genel Müdürlüğü'nden konuyla ilgili yapılan açıklamada, “Gölköy çöküntü çukurunun içinde bulunan Akdeniz Gölü ve çevresindeki bataklık alan, bir yandan yamaçlardaki yüzey suların drenajı ile bir yandan da yapıdaki akiferlerden çıkan kaynaklarla beslenerek varlığını ve devamlılığını sürdürmektedir. Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu'nun 28 Nisan 2002 tarih ve 1322 sayılı kararıyla 1. Derecede Doğal Sit Alanı olarak ilan edilmiş, daha önceki 1987 yılında alınan kararla da 3'üncü Derece Arkeoloji Sit olarak tescil edilmiştir. Gölköy Sulak Alanı, 20 Temmuz 2023 tarih ve 10784966 sayılı genel müdürümüz oluru ile  'Mahalli öneme haiz sulak alan' olarak tescil edilip  koruma bölgeleri onaylanmıştır" denildi.

 

BODRUMLULAR BİRÇOK KEZ EYLEM YAPMIŞTI

Bodrm Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise yaptığı açıklamada “Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi , Bodrum Belediyesi ve Tema Vakfı’nda desteği ile Akdeniz Gölü Sulak Alanı’nın harita çalışmaları ve hazırladığımız koruma projesi son safhaya gelmişken burada jeotermal kaynak arayacak Şirkete karşı eylemler yapmıştık. Rant uğruna Akdeniz’de örneği olmayan gölün sulak alanın ve Gölköy hurmalarının  ve çevresinin talan edilmesine müsade etmedik, etmeyeceğiz. Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği’nin gereklerinin yerine getirilmesini sağlayacağız Çünkü burada yapılan bilimsel envanter çalışmasında 19 ayrı kuş türü tespit edilmiş ve bunlardan 18 tanesinin koruma altında olduğu açıklanmıştır. Çevreye ve ülkemize karşı sorumluluğumuz gereği  doğal ve kültürel değerleri koruyacağımızı bu nedenle alınan kararı olumlu buluyoruz. Gözümüz sulak alan üzerinde olmaya devam edecek” dedi.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI