Bugun...



Bodrum’un 1965-1991 yıllarını fotoğraflarla anlatan kitabı yazdı “Bodrum’u devasa bir mezarlığa ve mezatlığa çevirmeyelim” dedi.

Ünlü mimar Prof. Dr. Reha Günay’ın 1965 ve 1991 yılları arasında çektiği fotoğraflarla kaleme aldığı “Bodrum 1965-1991 Geleneksel Mimarlığın İzinde-1” kitabı tanıtıldı. Günay “Her şeyden önce Bodrum, kaldırabileceği yoğunluğu çoktan aşmıştır. Bu sınırsız göçe bir çözüm bulalım. Bodrum’u devasa bir mezarlığa ve mezatlığa çevirmeyelim” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 19-11-2023 11:23

Bodrum’un 1965-1991 yıllarını fotoğraflarla anlatan kitabı yazdı “Bodrum’u devasa bir mezarlığa ve mezatlığa çevirmeyelim” dedi.

Prof. Dr. Reha Günay’ın 1965 ve 1991 yılları arasında çektiği fotoğraflarla kaleme aldığı “Bodrum 1965-1991 Geleneksel Mimarlığın İzinde-1” kitabı Hakan Aykan Kültür ve Sanat Merkezi’nde düzenlenen toplantı ile tanıtıldı. Toplantıya Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Prof. Dr. Suha Özkan, Prof. Dr. Reha Günay, YEM Yayınevi Koordinatörü Mesut Kaya, Mimar Ahmet Berk, Yiğit Gülöksüz, Bodrum Belediyesi Genel Koordinatörü Emel Çakaloğlu, meclis üyeleri, sivil toplum örgütleri, ilgili birim müdürleri, basın mensupları ve vatandaşlar katıldı.

 

GÜNAY “BODRUM’U DEVASA BİR MEZARLIĞA VE MEZATLIĞA ÇEVİRMEYELİM”

Çektiği fotoğraflarla “Bodrum 1965-1991 Geleneksel Mimarlığın İzinde-1” kitabını kaleme alan Prof. Dr. Reha Günay, “Bodrum’a ilk kez 1965 yılında geldim. O yıllarda Bodrum artık keşfedilmişti. Özellikle okumuş yazmış takımı bu yeni hayal kentle tanışmak için can atıyordu. Bu merakta Halikarnas Balıkçısı gibi gizemli bir ismin ve Azra Erhad gibi bilge yazarın payı vardı. Bu durum birkaç yıl böyle sürdü. Yarmada daha beton canavarı ile tanışmamıştı. Kırsal peyzaj, güneşin altında şimdilik bütün saflığıyla uyuyordu. Pencereleri söveli, beyaz badanalı evler herkese gülümsüyordu. Daha sonra akan zaman bazı şeyleri değiştirmeye başladı. Önce o zamana kadar pek de hayrını görmedikleri mandalina bahçelerini sattılar yerine minibüs alıp taşımacılığa başladılar. Tarlada didinmek yerine otelde çalışmayı yeğlediler. Çarşıdaki mütevazi dükkânlarının yabancı ellerde markete dönüştüğünü gördüler. Kapalı ekonomilerinin ellerinden kaydığını ve artık tam bir tüketici olduklarını gördüler. İş işten geçmişti.  Şimdi karşı karşıya olduğumuz duruma bakarsak: Her şeyden önce Bodrum, kaldırabileceği yoğunluğu çoktan aşmıştır. Bu sınırsız göçe bir çözüm bulalım. Bodrum’u devasa bir mezarlığa ve mezatlığa çevirmeyelim.” Dedi.

 

 

KENTİMİZİN KÜLTÜREL TARİHİ MİMARİ DEĞERLERİNE SAHİP ÇIKALIM

Bodrum Belediye Başkanı CHP’li Ahmet Aras, ise “ Her ne kadar son üç yılda kış nüfusumuz 180 binden 600 bine fırlasa da iki katlı beyaz evlerimizle, çok katlı, dikey yapılaşmaya olan direncimizle çözümsüz olmadığımıza inanarak söylüyorum: Yüzümüzü Bodrum’a dönerek, Bodrum dinamiklerini doğru analiz ederek, Bodrum’un yaşayanları olmanın sorumluluğuyla, ortak alacağımız kararlarla, yerelden planlayarak, yapılaşmayı sürdürülebilir kent yaklaşımı ile ele almalıyız. Kentimizin kültürel, tarihi, mimari, değerlerine sahip çıkalım. Akademik mimari çevrenin önemli ismi Reha Günay hocamızın objektifinden yansıyan fotoğraflarla hazırladığı ‘Geleneksel Mimarlığın İzinde 1 Bodrum- 1965-1991’ kitabını yayınlayarak kentimizin yakın geçmişine önemli bir akademik kaynak daha sunuyoruz” dedi. Tanıtım toplantısı sonunda katılımcıların ve basın mensuplarının soruları yanıtlanırken tüm katılımcılara belediye yayını Bodrum 1915-1991 kitabı hediye edildi.

Bodrum 1915-1991 kitabının içeriğinde Bodrum’a özgü beyaz badanalı evlerin fotoğrafları ile özellikleri yer alıyor.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI