Bugun...



BODRUM DENİZ MÜZESİNDE SU VE DENİZ MİTOLOJİSİ KONFERANSI

Denizcilik Buluşmaları kapsamında 1 Şubat 2024 Perşembe günü saat 14.00'te Bodrum Deniz Müzesinde; Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat Tasarım ve Mimarlık Fakültesi Temel Sanat Bilimleri Bölüm Başkanı Doç. Dr. Mustafa Gürbüz Beydiz'in “Su ve Deniz Mitolojisi” konulu konferansı gerçekleşecektir.

facebook-paylas
Tarih: 30-01-2024 15:02

BODRUM DENİZ MÜZESİNDE SU VE DENİZ MİTOLOJİSİ KONFERANSI

Ardından Su ve Deniz Mitolojisi isimli kitabını imzalayacaktır.

 

Doç. Dr. Mustafa Gürbüz BEYDİZ Kimdir?

1978 yılında Aydın’da doğmuştur. İlkokulu Aydın’da, ortaokul ve lise eğitimini Bodrum’da tamamlamıştır. Hacettepe Üniversitesi Protohistorya ve Ön Asya Arkeolojisi Bölümünden “Akeramik Neolitik Çağda Tasviri Sanat Eserleri” konulu teziyle mezun olmuştur. Daha sonra Yüksek Lisans öğrenimini Gazi Üniversitesi Sanat Tarihi Bölümünde “XVI. Yüzyıldan XIX. Yüzyıla Osmanlı Gemi Tasvirleri”;  Doktora öğrenimini ise İstanbul Üniversitesi Sanat Tarihi Kürsüsünde “İstanbul Deniz Müzesi’ndeki Kayıklar ve Gemilerde Kullanılan Ağaç Süslemeler” teziyle tamamlamıştır. Post-Doktora öğrenimini ise 2018 yılında TÜBİTAK bursuyla gittiği Venedik Ca'Foscari Üniversitesi Studi sull'Asia e sull'Africa Mediterranea Bölümünde yapmıştır. Araştırmalarının pruvasını çevirdiği Avrupa kentlerinde birçok deniz müzesini gezmiş, denizcilik kültürünün tarihsel izlerini takip etmek amacıyla bu coğrafyalarda neta yelken açmıştır.

Bodrum ve denize olan tutkusu nedeniyle sanatta deniz kültürünün yansımalarını aramıştır. Hem Türk hem de Batı denizcilik kültürüne sanat tarihi perspektifinden bakmış, özellikle tarihi ahşap gemiler (kadırga, kalyon vb.) ile süslemelerinin motifsel sembolik dilini çözmeye çalışmıştır. Aslında ona göre tarihi ahşap gemiler birer sanat yapıtıdır.

Araştırma alanları arasında arkeoloji, sanat tarihi, denizcilik kültürü ve sanatı, tarihi gemiler, Osmanlı gemileri ve tasvirleri, deniz müzeciliği ile deniz mitolojisi yer alır. Arkeoloji ve Sanat Tarihi disiplini içinde bu konularla ilgili çok sayıda çeşitli makale, bildiri ve kitapları bulunmaktadır.

Yayımlanan kitapları Osmanlı Gemi Tasvirleri (Kabalcı Yayınları, 2014), Mitolojiden Sanata Hayvan İmgesi (Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2016), Gemibaş Figürleri (Çizgi Yayınları, 2019) ile Su ve Deniz Mitolojisi (Arkeoloji ve Sanat Yayınları, 2021), Osmanlı Gemilerindeki Ahşap Süslemeler (Atatürk Kültür Merkezi Başkanlığı, 2022) sayılabilir.

Evli olup, Çankırı Karatekin Üniversitesi Sanat, Tasarım ve Mimarlık Fakültesinde akademik görevine devam etmektedir.

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI