Bugun...



Bodrum’da Mor Cepken Şöleni panel ve konuşmalarla başladı

Muğla’nın Bodrum ilçesinde düzenlenen 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlikleri, Herodot Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen Mor Cepken Şöleni ile başladı.

facebook-paylas
Güncelleme: 05-03-2022 11:13:26 Tarih: 05-03-2022 11:09

Bodrum’da Mor Cepken Şöleni panel ve konuşmalarla başladı

Türk Kadın Akademisyenler Birliği (TURKKAB) üyesi akademisyenlerin konuşmacı olarak yer aldığı panele, Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Eski Devlet Bakanı İmren Aykut,  TÜRKKAB Başkanı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel, Prof. Dr. Günseli Öztekin Gelgel, Prof. Dr Pınar Ülgen, Doç. Dr. Münevver Ebru Zeren, Dr. Öğr. Üyesi Dilara Uslu, Dr. Öğr. Üyesi Fatma Aysel Dıngıl Ilgın ve çok sayıda vatandaş katıldı.

 

Açılış konuşmalarıyla başlayan panel, Mor Cepken’i Anlatan Video Gösterimi ile devam etti. Türk Kadın Akademisyenler Birliği (TÜRKAB) Başkanı Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel programın oluşmasında emeği olan herkese teşekkür ederek Türk Kadın Akademisyenler Birliği hakkında kısa bilgiler verdi.

 

BU COĞRAFYADA KADIN OLMAK ÇOK ZOR

Prof. Dr. Yücel geçmişten bugüne kültürümüzün en önemli parçalarından birisi olan Mor Cepken Şöleni ile burada olmaktan son derece mutlu olduklarını belirterek

“İnsan olmak zor, hele coğrafyanız bizim gibi doğu coğrafyası ise insan olmanın yanı sıra kadın olmak da zor. Bugün, evet, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü vesilesiyle sizlerin huzurundayız. Ancak T ürk kültürünün, Türk insanının kadına ve erkeğe yaratılıştan gelen belli başlı özellikleri doğrultusunda adil ve adaletli bir şekilde verdiği değeri, geçmişten devraldığımız bu değeri devam ettirmemiz gerektiğine şahsen kendi adıma inanıyor ve bunun için de Türk Kadın Akademisyenler Birliği olarak elimizden gelen her türlü faaliyeti yapacağımızı da burada ifade etmek istiyorum. Evet, son dönemlerde sabah kalktığımızda televizyon programlarında maalesef kadına karşı işlenen cinayetlerin ve şiddetin haddi hesabı yok. Bunun için çözüm önerilerinin mutlaka ortaya konulması gerekiyor. Bizler, yine Türkiye’nin akademisyen kadınları olarak bu noktada da elimizden gelen her türlü gayreti göstereceğimizi ifade etmek isterim” dedi.

 

Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras konuşmasında gelinen ve kadının toplumdaki yerinin bu kadar çok tartışıldığı bir süreçte, şiddetin bu kadar ön planda olduğu süreçte bu paneli ve bunun gibi etkinlikleri düzenlemenin aslında kendilerinin biraz da bu konuda bilgi sahibi olmasıyla başladığını belirterek “Bodrum’da ben seçildiğimden beri Bodrum Kadın Dayanışma Derneği ve Kent Konseyi Kadın Meclisinin çalışmaları sayesinde bizler, belki de Türkiye’nin en batısında, en medeni diye düşündüğümüz Bodrum’da kadınlarla ilgili, toplumsal cinsiyet eşitliğiyle ilgili veya çocuk istismarıyla ilgili ve bunun gibi toplumsal sorunların çok daha fazla olduğunu gördük ve anladık. Bunun üzerine konuyu içselleştirerek çalışmaya başladık. Hiçbir şeyi ‘mış gibi’ yapmıyoruz biz Bodrum’da. Sağ olsunlar Kadın Dayanışma Derneğimizin, Kent Konseyi Kadın Meclisimizin ve tabii ki belediyemizin içerisindeki başkan yardımcısından Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Biriminde çalışan arkadaşlarımıza kadar herkes, buraya çok önemli bir enerji ve güç veriyor. Buna ben çok büyük bir saygı duyuyorum.”

 

 

Aras sözlerini “Zaten 8 Mart’ı da biliyorsunuz, tam da böyle bir mücadelenin sonunda anma günü olarak hayatımıza sokuyoruz.Arkasından sürekli değişen piyasa ve sermaye koşulları, ekonomik koşullar kadının toplumdaki yerini hep tekrar tartışmaya açıyor. Aslında evde çocuk bakması gereken kadın- sözde bakış açısıyla- daha sonra bakıyorlar ki artık erkeğin aldığı maaş yetmiyor günümüz ekonomik koşullarında. Kadının da ekonomik hayata katılması için daha önce kadınını çalıştıran erkek aşağılanırken son dönemde kadının çalışması elzem oluyor. Kadın tamamıyla eşit yönetime katılmalı. Şu an Bodrum Belediye Başkanlığında iki tane Başkan Yardımcım var. Mümkün olduğu kadar çok kadın müdürümüz var. Belediyemizin büyük bir yüzdesi kadın çalışan. Öncelikle onların haklarını, pozisyonlarını güçlendirmeleri gerekiyor.”” Cümleleri ile sürdürdü.

 

Kadın sığınma evinin geçtiğimiz hafta itibariyle girdiğini belirterek  “Artık Bodrum’da da bir kadın sığınma evimiz var. Ben, çok önemli bir eksiğin tamamlandığını düşüyorum. Üç senedir bazı sebeplerle faaliyete geçirememiştik. Ama geçtiğimiz hafta itibariyle onu da faaliyete geçirdik.” dedi.

 

 

 “MOR CEPKEN”

Konuşmaların ardından “Tarihte Kadın” konulu ilk panel oturumu gerçekleşti. Prof.Dr.Günseli Öztekin Gelgel’in başkanlığını yaptığı ilk oturumda, İstanbul Üniversitesi’nden Dr. Öğr. Üyesi Fatma Aysel Dıngıl Ilgın “Mor Cepken’in Türk Kültüründeki Yeri” hakkında önemli bilgiler verdi. Mor Cepken’in ne olduğunu katılımcılarla paylaşan Dıngıl “Cepken aslında efelerin giydiği bir üst giysisi. Omuzlardan açık, kolları yanlardan sallanan, etekleri belden biraz daha yukarıda kalan bir tür  yelek. Çünkü Yörük toplumunda efenin kadını da erkeği de oluyor, cinsiyet yok. Çünkü bu topraklarda efelik yürek işidir, cinsiyet işi değildir. O yüzden mor cepken de yörük kadınlarının erkeklere karşı kullandığı bir zırh olarak karşımıza çıkıyor. Kadın eğer zorla evlendirilmişse, kocasını istemiyorsa, psikolojik veya fiziki şiddet görüyorsa, kocasından memnun değilse, aldatılmışsa mor cepkenini giyip herkesin görebileceği bir köy meydanına veya damlarda bulunan yuvak taşı üzerine çıkıp oturuyor. Sessiz bir protesto gibi. Buraya oturduğu zaman o köyde, obada, ilçede hayat duruyor. Çünkü mor cepken giymek zorunda kalan bir kadın var. Her kadın işini gücünü bırakıyor ve herkes mor cepken  giymek zorunda kalan kadının yanına gidiyor. İşin daha önemli yanı, mor cepken giymek zorunda kadının kocası eğer ki o mor cepkeni kadını ikna edip çıkarttıramazsa köyde bir daha kimse onunla konuşmuyor, kimse onunla evlenmiyor, kahvehaneye giremiyor, kimse selamını alıp vermiyor.” Dedi.

 

İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Mualla Uydu Yücel “Türk Tarihinin Öncü Kadınları” ve Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi’nden Dr.Öğr.Üyesi Dilara Uslu“Kuvay-ı Milliye’de Mor Cepken’in Gücü” konularında katılımcılarla önemli bilgiler paylaştılar.

 

“Kadın Hakları” temalı ikinci oturumda, Haliç Üniversitesi’nden Doç. Dr. Ebru Zeren “Türk Tarihinde Kadın ve Hakları”, Tokat Gaziosmanpaşa Üniversitesi’nden Prof. Dr. Pınar Ülgen “Ortaçağ Avrupası’nda Kadına Bakış”, İstanbul Üniversitesi’nden Günseli Öztekin Gelgel “Günümüzde Kadın Hakları” konularında katılımcılara önemli bilgiler verdiler.

Yaklaşık 5 saat süren ve Bodrum Belediyesi sosyal medya hesaplarından canlı yayınlanan program, müzik dinletisinin ardından sona erdi. Bodrum Belediyesi’nin düzenlediği 8 Mart Dünya Kadınlar Günü programı aşağıdaki etkinliklerle devam edecek.

 

7 Mart 2022

Tiyatro: Kurdele Ya Da Artı Sonsuz (Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları)

Saat: 20:00- Nurol Kültür Merkezi

 

8 Mart 2022

Fotoğraf Sergisi: Bodrum Belediyesi Sözlü Tarih Çalışmaları “Anılarla Bodrum Sohbetleri” Çalışma Grubu

Geçmişten Günümüze Bodrum’da Kadın ve Yaşam- Sergi Açılışı

Saat: 10:30- Trafo Kafe

 

YEEP Basın Toplantısı

Saat: 11:00- Trafo Kafe

Katılımcılar: Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Belediye Başkan Yardımcıları Ummahan Yurt, İlknur Ülküm Seferoğlu, Kadın Koalisyonu Koordinatörü, İlknur Üstün, Avrupa Kadınlar Lobisi Uzman Dr. Selda Acuner, RWI Program Danışmanı Bahar Özden Coşgun

 

9 Mart 2022

Resim Sergisi: MSKÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Kadın Sanatçılar Sergi Açılışı

Saat: 13:00 – Herodot Kültür Merkezi

Söyleşi: Sanatta, Siyasette ve Hayatta Kadınların Yolculuğu

Saat: 14:00 – Herodot Kültür Merkezi

Katılımcılar: Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, Eski Bakan İmren Aykut, Şair/Akademisyen Yelda Karataş, Gazeteci /Yazar Ayşe Düzkan, Akademisyen Doç. Dr. Esra Sağlık, Müzisyen/ Yazar Jehan Barbur, Sporcu Yeliz Yılmaz

 

10 Mart 2022

Tiyatro Oyunu: Hayal Satıcısı- Berna Laçin

Saat: 17:00 Nurol Kültür Merkezi

 

11 Mart 2022

Konser: Neveser Kadın Topluluğu

Saat: 20:00 Herodot Kültür Merkezi

 

 

 




Editör: Melis Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI