Bugun...



Bodrum’da Alzheimer Derneği Kuruluyor

Bodrum’da Alzheimer Derneği kurulması için çalışmalar başladı. Alzheimer Derneğinin Bodrum şubesini kurmak için ilk toplantı Ortakent’de yapıldı. Toplantıda Alzheimer Bodrum Şubesi Kurucu Başkan adayı Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz, Başkan Yardımcısı, Uzm. Psk. Serra Alemdar, Üye Selmin Alkaner Salem, Üye Dr. Selvi Okundu, Üye Av. Nurhan Polat, bundan sonraki çalışmaları ve hedefleri konusunda bilgi alış verişinde bulundular.

facebook-paylas
Tarih: 16-12-2023 15:23

Bodrum’da Alzheimer Derneği Kuruluyor

2024 yılının Ocak ayında bir şube açılması için çalışmalara başlandığını söyleyen kurucu Başkan Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz, “Bu nedenle ilçede yaşayan sağlık çalışanları ve diğer meslek alanlarından bir grup gönüllü bir araya gelmiştir. Derneğin Bodrum şubesinin kısa vadeli hedefleri arasında ilçede yaşayan kişilere Alzheimer hastalığı, hastalıkla ilgili risk faktörleri, tanı ve tedavi, bakım sürecinde yaşanan zorluklarla baş etme, bakım verenlerin tükenmişlikten korunabilme yöntemleri ve yasal hak ve yükümlülüklerle ilgili bilgi vermek bulunmaktadır. Ayrıca hasta yakınları için psiko-eğitim ve destek amaçlı toplantıların yapılması planlanmaktadır. Orta vadeli hedefi ise hastaların haftanın bir kaç günü gelebilecekleri bir gündüz yaşam evi açmaktır. Bununla, hastaların bilişsel ve fiziksel rehabilitasyon ile sosyalleşme ihtiyaçlarını karşılamak ve hastalara bakan yakınların kendilerine zaman ayırmasını sağlamak hedeflenmektedir.” dedi.

 

Günümüzde Alzheimer hastalığı başta olmak üzere tüm demans (bunama) türleri, insanların çoğunun hayatına dokunmaya başladığını söyleyen Doç. Dr. Melek Kandemir Yılmaz, “Buna neden olarak da dünya nüfusunun giderek yaşlanmasını ve ileri yaşın Alzheimer hastalığının en önemli risk faktörü olmasını gösterebiliriz. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü, tüm dünyada demans tanısı ile yaşayan kişi sayısının 2021 yılının Eylül ayında 55 milyondan fazla olduğunu duyurmuştur. Ayrıca bu sayıya her yıl yaklaşık 10 milyon yeni hasta eklenmektedir. Demans tanısı alan kişi sayısının 2030 yılında 78 milyon, 2050 yılında ise 139 milyon olması öngörülmektedir. Alzheimer tipi demans ise demans tanısıyla takip edilen hastaların %70’ini oluşturmaktadır. “diye konuştu.

 

Yılmaz açıklamasının devamında ise “-Ülkemizde de dünyayla benzer bir örüntü görülmektedir. TÜİK verilerine göre 2019 yılında 65 yaş üstü kişilerin toplam nüfus içindeki oranı %9.1 iken, nüfus projeksiyonlarına göre bu oranın 2040 yılında %16.3 olması öngörülmektedir. Yarım yüzyıl içinde ise ülkemizin nüfusunun yaklaşık dörtte birinin 65 yaş ve üstü olacağını tahmin edilmektedir. T.C. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2017 yılında hazırladığı demans bakım modeli raporuna göre, Alzheimer hastalığının ülkemizdeki prevalansını araştıran sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu raporun hazırlandığı dönemde Türkiye’de yaklaşık 600 bin kişinin bu hastalıkla mücadele ettiğinin düşünüldüğü bildirilmiştir. Rapora göre, ülkemizdeki demans hastalarının yarısından fazlası tanı almamıştır, diğer bir deyişle gerçek sayının bu tahminin çok üstünde olduğuna inanılmaktadır. Ayrıca belirtmek gerekir ki demans, hasta olan kişiler üzerinde olduğu kadar, bu kişilerle ilgilenenler, aile fertleri ve toplumun geneli üzerinde fiziksel, psikolojik, sosyal ve ekonomik etkiler yaratır.Türkiye Alzheimer Derneği, 1997 yılında kurulmuş bir sivil toplum örgütüdür. Kuruluşundan bu yana ülkemizde Alzheimer hastalığının bilinirliğini arttırmak; hasta ve yakınlarına destekleyici hizmetler sağlamak; gündüz yaşam evleri açmak; hasta bakıcı eğitimleri vermek; hasta ve hasta yakınlarını yasal yükümlülük ve hakları konusunda bilgilendirmek; belediyeler, emniyet güçleri ve diğer sivil toplum örgütleri ile faaliyetler düzenlemek gibi çok sayıda çalışmayla Alzheimer hasta ve yakınlarının hayatlarına dokunmuştur. Bununla birlikte, uluslararası alanda da çalışmalar yapmaktadır. Dernek, dünyada Alzheimer hastalığında en etkin sivil toplum örgütü olan Alzheimer’s Disease International’ın ve Alzheimer Europe’un üyesidir. Ayrıca hizmetlerini daha geniş bir kitleye sunmak adına ülkemizin birden çok ilinde temsilcilik ve şubeler açmış ve açmaya da devam etmektedir.-“ dedi.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SAĞLIK Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI