Bugun...



Belediye Başkanı Tokat Ağaoğlu Projesi ile ilgili olarak: ÇED olumlu raporu iptal edilirse bizde verdiğimiz inşaat ruhsatını iptal ederiz

Milas Belediye Başkanı CHP’li Muhammet Tokat bina önünde basın açıklaması yaptı. Tokat “Biz tek bir parsel için inşaat ruhsatı verdik. ÇED raporunun iptali için açılan davaya müdahil olduk, ÇED olumlu raporu iptal edilirse bizde verdiğimiz inşaat ruhsatını iptal ederiz. Çevreye ve çevrecilere verdiğimiz destek nedeni ile bu kadar soruşturma ve saldırıya maruz bırakılır iken çevre düşmanı ilan edilmek akıllara zarar, vicdanları yaralayan bir durumdur.” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 29-03-2022 13:34:25 Tarih: 29-03-2022 13:25

Belediye Başkanı Tokat Ağaoğlu Projesi ile ilgili olarak:  ÇED olumlu raporu iptal edilirse bizde verdiğimiz inşaat ruhsatını iptal ederiz

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde Net Holding ve Ağaoğlu Grubu tarafından ortaklaşa yapılacak 30 bin kişilik kent projesi ile ilgili Milas Belediye Başkanı CHP’li Muhammet Tokat bina önünde basın açıklaması yaptı. Tokat “Biz tek bir parsel için inşaat ruhsatı verdik. ÇED raporunun iptali için açılan davaya müdahil olduk, ÇED olumlu raporu iptal edilirse bizde verdiğimiz inşaat ruhsatını iptal ederiz. Çevreye ve çevrecilere verdiğimiz  destek nedeni ile  bu kadar soruşturma ve saldırıya maruz  bırakılır iken  çevre düşmanı ilan edilmek  akıllara zarar, vicdanları yaralayan  bir durumdur.” dedi.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı Boğaziçi Mahallesi’nde Net Holding ve Ağaoğlu Grubu tarafından ortaklaşa yapılacak  olan ve çevrecilerin büyük tepki göstererek projenin iptal edilmesini istediği 30 bin kişilik kent projesi ile ilgili olarak CHP’li Milas Belediye Başkanı Muhammet Tokat bugün basın açıklaması yaptı.

Tokat’ın basın açıklamasına CHP İl başkanı Adem Zeybekoğlu, İlçe Başkanı Tüze Çetinkaya, CHP Bodrum ilçe Başkanı Halli Karahan, İYİ Parti İlçe Başkanı  Kasım Özkan, belediye Başkan yardımcıları Halil Mutlu ve Mehmet Ateş ile meclis üyeleride destek verdi.

 

ÇEVRECİLERİN AÇIKLAMALARINI OLGUNLUKLA KARŞILADIK

Tokat açıklamasında Hasanbağ mevkiinde bulunan bir parsel ile ilgili Belediye’ye verilen yapı ruhsatı hakkında kamuoyunda ciddi eleştiri ve tartışmalar yaşandığını belirterek  “Bu konuda gerek basın ve gerekse sosyal medya yolu ile birçok kişi ve kurum açıklamalarda bulunmuştur.  Yapılan tüm açıklamaları yakından izledik ve demokratik çerçevede olgunlukla karşıladık. Bizim de hem kişi hem de temsil ettiğimiz kurum olarak bölgemiz ile ilgili aynı duyarlılık içinde olduğumuzun bilinmesini istiyoruz. Eleştirilere yanıt verme adına bir açıklama yapma zorunluluğumuz doğmuştur” ifadelerini kullandı.

 

 

BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ ONAYLADI

Tokat açıklamasına söz konusu inşaat ruhsatı verilen taşınmazın bulunduğu bölgenin Bayındırlık ve İskan Bakanlığı tarafından 09/3/1994 tarihinde onaylanan 1/25.000 ölçekli DİDİM-GÜLLÜK-AKBÜK ÇEVRE DÜZENİ PLANI değişikliği ile planlama kapsamına alındığını belirterek “ Bu plana göre Milas Belediye Meclisi 1994 yılında 1/5000 lik nazım imar planı ve 1997 yılında 1/1000 ölçekli uygulama imar planını onaylamıştır. Bahse konu taşınmazların bulunduğu alana esas 3194 sayılı İmar Kanununun 18. Madde uygulaması 2007 yılında yapılmış böylece plana esas kamuya terk edilmesi gereken alanların kamu eline geçmesi sağlanmıştır.  Proje alanının bulunduğu bölgede 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı , ilgili Bakanlıkça ve 1/25.000 ölçekli Muğla Nazım İmar Planı ise Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından  onaylanmış olup, bu bölgenin planları bu planlarda da görülmektedir.1/100.000’lik planın plan notlarının 7.7 maddesinde ‘’Bu planın onama tarihinden önce mevzuata uygun olarak onaylanmış mevzii imar planları geçerlidir.’’hükmü bulunmaktadır.1/25.000’lik Nazım İmar planının 4.5.plan notunda ‘Bu planın onaylanmasından önce dönemin mevzuatına,planlama ilkelerine ve üst ölçek planlarına uygun olarak onaylanmış olan imar planları,bu planda gösterilmemiş dahi olsa yürürlüktedir.’’denmektedir” şeklinde konuştu.

 

BÖLGEDEKİ SULAK ALANDA KORUMA AMAÇLI İMAR PLANI ONAYLANDI

Planlama bölgesindeki Sulak Alan Mutlak Koruma Alanı içerisindeki bir bölgenin doğal sit alanı olarak, aynı zamanda bir başka kısmının da arkeolojik sit alanı olarak belirlenmesi sebebi ile 2019 yılında  644 sayılı KHK’nın 13/A maddesi uyarınca Koruma Amaçlı İmra Planları’nın onaylandığını belirten Tokat  “Ayrıca 2019 yılında bahse konu proje alanı içerisinde kalan tampon bölge, Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan olaraktescillenmiştir. Tescillenen alan Dörttepe ve Boğaziçi Mahallelerinin önemli kısmını da içine alan geniş bir bölgeyi kapsamaktadır. Turizm Kenti olarak isimlendirilen bu alandaki  ÇED süreci 2007 yılında başlamıştır. Değişik nedenlerde durdurulmuş olan bu süreç,2021 yılında  Çevre  Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ÇED olumlu kararı verilerek  tamamlanmıştır. Cumhurbaşkanlığı’nın 1 Nolu  Kararnamesinin 109. maddesine göre bu alandaki  imar kanununa esas yapılacak iş ve işlemler ile ilgili yetki,ilgili bakanlık ve kurumlara geçmiştir. Bölge ile ilgili  imar planları hakkında  herhangi bir iptal ve durdurma kararı yoktur” dedi.

 

MİLAS BELEDİYESİ TEK BİR PARSEL İÇİN RUHSAT VERMİŞTİR

Tokat uzun süren açıklamasına Tarafımızca verilen yapı ruhsatı,projenin 1.etabınının yalnızca tek parselini kapsamaktadır. Bu parsel 6501 parsel olup 21 blok, 1 adet Sosyal Tesis ve 1 adet istinat duvarını kapsamaktadır. İmar durum belgesinin  verilmesi ile  bu yapı ruhsatı  arasında yaklaşık 7 aylık bir zaman geçmiştir. Bu süre içinde konu Belediyemizce  çok yönlü olarak araştırılmış ve tartışılmıştır. Bu araştırma ve tartışma süreci içinde ilgili  kurum,STK  ve odalarla  sürekli istişare halinde bulunulmuştur.Bu kişi ve kuruluşların –mazereti olanlar dışında- önemli kısmı şu an buradadır. Yapı ruhsatı verilirken ilgili kanun ve yönetmeliklerin aradığı  tüm işlemler titizlikle yerine getirilmiştir. Yine Muğla Büyükşehir Belediyesi MUSKİ Genel Müdürlüğü’nden  gelen 10/01/2022 tarih 44237 sayılı Su ve Kanalizasyon Durum Belgesi  ruhsat verilmesinde bir sakınca olmadığını belirtmiştir.Bu belgelerden herhangi biri olumsuz olsaydı bizim kesinlikle yapı ruhsatı düzenlememiz mümkün değildi.  Yukarıdaki açıklamalardan anlaşılacağı üzere 1994 yılından beri süre gelen bir süreç vardır. Bu sürecin sonunda tüm aşamalar geçilmiş, iş yapı ruhsatı talebi ile  önümüze gelmiştir.Yani bu durumda biz sürecin son halkasıyız. 3194 sayılı İmar Kanununun 22/2. maddesi : “Belediyeler veya Valiliklerce  ruhsat ve ekleri incelenerek  eksik ve yanlış bulunmuyorsa  müracaat tarihinden itibaren  en geç 30 gün içinde  yapı ruhsatiyesi  VERİLİR.” hükmünü getirmiştir. Buradaki hüküm kesinlik arzetmektedir idareye bir takdir yetkisi bırakmamaktadır. Yani yapılan ruhsat başvurusunda her hangi  eksik ve hata yok ise idare bu ruhsatı düzenlemek zorundadır.  Buna aykırı davranış  suçtur. Ayrıca Belediyemiz açısından  tazminat yükümlülüğü doğurur. Bunun ile ilgili  Danıştay 6. Dairenin 2013/3657 Esas, 2017/4335 Karar sayılı  ve 31/05/2017 tarihli kararını örnek olarak gösterebiliriz.” İfadelerini kullandı.

 

 

ÇED OLUMLU KARARININ İPTAL EDİLMESİNİ İSTEDİK

Tokat, en çok göz ardı edilen ve  eleştiriye konu olan, ÇED olumlu kararına karşı  dava açıp açılmadığı konusu olduğunu belirterek “ Söz konusu ÇED olumlu kararının iptali için TMMOB’nin açmış olduğu iptal davasına,TMMOB yanında müdahil olunması talimatını Hukuk İşleri Müdürlüğü’ne bizzat ben verdim. Hatta  bu davada TMMOB ile beraber hareket edilmesinde  ayrıca bir yarar gördüm. Yani özellikle TMMOB ile yürümek istedim.Söz konusu dava Muğla 3. İdare Mahkemesinin 2021/762 Esas numarası ile görülen davadır. Mahkeme 02/02/2022 tarihli ara kararı ile oy birliği ile  davacı TMMOB yanında müdahilliğimize karar vermiştir. Bu ara kararını size gösteriyorum. Hal böyleyken bazı TMMOB temsilcilerinin, bu konudaki beyanlarımızın yalan olduğu ve tekzip edecekleri yönündeki değerlendirmelerini anlamakta güçlük çekiyorum.Ruhsat verilmesi bizim açımızdan  dava sürecini etkilemeyecektir. Davanın kazanılması için biz de elimizden gelen katkı ve mücadeleyi veriyoruz ve vereceğiz. Dava ile ilgili TMMOB’nin avukatı ile istişare halindeyiz. Söz konusu ÇED olumlu kararının mahkemece iptal edilmesi halinde yeni bir hukuki durum oluşacağından biz de  derhal  yapı ruhsatını iptal edeceğiz” dedi.

 

ÇEVREYE VE ÇEVRECİLERE VERDİĞİMİZ DESTEK NEDENİYLE HAKKIMIZDA SORUŞTURMALAR AÇILDI

Çevrecilere ve STK’lara verdiği destek nedeniyle Belediye ve kendisi hakkında birçok soruşturma açıldığını belirten Tokat “Çevreye ve çevrecilere verdiğimiz  destek nedeni ile  bu kadar soruşturma ve saldırıya maruz  bırakılır iken  çevre düşmanı ilan edilmek  akıllara zarar,vicdanları yaralayan  bir durumdur.  Hiç şüphe yok ki bu süreçte  en yakınlarımızın  bizlere dönük  açıklama ve güvensiz  yaklaşımları beni daha da derinden yaralamıştır.

Süreci takip etmeye devam ediyoruz. Üzerimize düşen  görev ve sorumlulukların bilincindeyiz” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

                                                                                             

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI