Bugun...



Belediye Başkanı Osman Gürün: Kuraklık kapıya dayandı, afet yaşayabiliriz

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Gürün yağışların az olması nedeniyle il merkezi ve ilçelerde kuraklığın kapıya dayandığını ve önümüzdeki yıl böyle giderse bir afet durumunun yaşanabileceğini açıkladı.

facebook-paylas
Tarih: 04-03-2023 12:15

Belediye Başkanı Osman Gürün: Kuraklık kapıya dayandı, afet yaşayabiliriz

Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’li Osman Gürün, yağışların az olması nedeniyle kuraklığın kapıya dayandığını, yapılan araştırmalara göre önümüzdeki yaz suyla ilgili bir afet durumunun yaşanabileceğini belirtti.

 

YAĞIŞLAR BEKLENENİN ALTINDA

Osman Gürün yağışların az olması, tarımsal sulama ve yağmur suları ile ilgili yaptığı açıklamada “Türkiye’de ve Muğla’da da Mart ayına kadar yağışlar beklenenin altında kaldı. Yağmurun az olması nedeniyle su eksikliği konusunda sıkıntılı günler geliyor. Ne yapmamız lazım, herkese düşen sorumluluk nedir gibi konuları ciddi olarak ele almalıyız. Yeraltı kaynaklarını beslemezsek suyu bulmamız imkânsız. Biz Büyükşehir Belediyesi olarak kayıp kaçakların önlenmesi, içme suyu arıtma tesislerinin kapasitesinin artması, yeni yer su kaynaklarının sağlanması ve atıksuyun arıtılıp yeşil alan sulamasında kullanılması konusunda gerekli çalışmaları yapmaya devam ediyoruz. Diğer kurumlar olarak yağmur suyunun toplanması ile ilgili bakanlığın çıkardığı yönetmelik derhal uygulanmalı. Örneğin yağmur suyunun rezervuar suyu olarak kullanılması lazım” ifadelerini kullandı.

 

 

KURAKLIK GELDİ KAPIMIZA DAYANDI

Gürün açıklamasının devamında ise “Tarımsal sulamada kullanılan suyun sulama tekniklerinin modernleştirilmesi ile damlama ve yağmurlama yapmak suretiyle tasarruf sağlayıp o suyu içme suyuna intikal ettirmemiz lazım. Kuraklık geldi kapımıza dayandı. Yapılan araştırmalar ve bilimsel ön görülere göre Muğla’da önümüzdeki yaz çok önemli bir su sorunu ile karşı karşıya kalabiliriz. Bu nedenle herkesin üzerine düşen görevleri bir an önce yapması ve suyun değerini bilerek kullanılması konusunda daha hassas olmalıyız.” Dedi

 

BARAJLARDA DOLULUK ORANI YÜZDE 50 DÜŞTÜ

37 milyon 810 bin metreküp su tutma hacmi bulunan Bodrum'un içme ve kullanma suyu ihtiyacı karşılanan Geyik Barajı'nda geçen yıl Şubat ayı sonunda yüzde 88 doluluk varken, bu yıl su miktarı 19 milyon 500 bin metreküpe ve yüzde 47'ye düştü. 17 milyon 530 bin metreküp su tutma hacmi bulunan Bodrum Mumcular Barajı'nda Şubat 2022'de yüzde 89 olan doluluk oranı bu yıl yüzde 48'e düştü. 27 milyon 170 bin metreküp su tutma hacmi bulunan Akgedik Barajı'nda geçen yıl Şubat ayı sonunda yüzde 81 doluluk varken, bu yıl bu oran yüzde 51'e düştü. Fethiye Eşen HES Barajı geçen yıl Şubat ayı sonunda yüzde 70 doluluğa ulaşırken, bu yıl bu oran yüzde 25'e, Milas Derince Barajı ise geçen yıl Şubat ayında yüzde 61 doluluk varken, bu yıl bu oran yüzde 50 seviyelerine kadar düştü.




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI