Bugun...



Baharın müjdecisi ilk leylek geldi, ilk gören köylüye bir çuval un kazandırdı

Ege’de baharın müjdecisi ilk leylek Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Gölbet Köyü’ne geldi. Leyleği ilk gören köylüye ise geleneklere göre bir çuval un hediye edildi.

facebook-paylas
Güncelleme: 14-02-2024 12:34:35 Tarih: 14-02-2024 12:30

Baharın müjdecisi ilk leylek geldi, ilk gören köylüye bir çuval un kazandırdı

Ege’de baharın müjdecisi ilk leylek (Ciconia ciconia) Aydın’ın Söke ilçesine bağlı Gölbet Köyü’ne geldi.Leyleklerin beslenmesine uygun ortam sağlayan azmaklarla çevrili tarlaların arasında kurulu Gölbent köyüne geçtiğimiz yıl 25 Ocak’ta gelen leylek, bu yıl 12 Şubat tarihinde geldi.

LEYLEĞİ İLK GÖRENE BİR ÇUVAL UN HEDİYE EDİLİYOR

Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOST) tarafından yapılan açıklamada

her yıl Aşağı Büyük Menderes Havzası’nda “Leyleği İlk Görene 1 Çuval Un” kampanyası düzenliyoruz.

Belirlediğimiz pilot köylerde, yuvaya ilk gelen leyleği görüp belgeleyen yöre insanları üyelerimiz tarafından bir çuval unla ödüllendiriliyor.

Bu yıl yuvaya gelen ilk leyleği Gölbent’te bahçeli bir evde tek başına yaşayan Hatice Avcı görerek, Gölbent köyü muhtarı Ahmet Yemiş’e bildirdi.

Muhtarın bildirimiyle, dernek üyesi  Can Çakmakoğlu tarafından alınan un çuvalı Gölbent’te yaşayan Hatice Avcı’ya teslim edildi.

 

AMACIMIZ KIRSALDA FARKINDALIK YARATMAK

Leylek kampanyasındaki amacımız, ekosistem içinde önemli işlevi bulunan leyleklerle ilgili kırsalda farkındalık yaratmak, kuşların ve yaşam alanları olan sulak alanların korunmasını sağlamaktır. Sulak alanların korunmasının sağlanması, leylek ve diğer kuşların ve sucul canlıların korunmasını sağlayacaktır.

Özellikle tarımın yaygın bir şekilde yapıldığı bölgemizde, leyleklerin tarım zararlılarını azaltması bakımından çok yararları bulunmaktadır. Yapmış olduğumuz kampanya leylek köylerinde ayrı bir heyecan yaratıyor ve leyleklere olan ilgiyi oldukça artırıyor.

GEÇEN YIL 868 LEYLEK SAYILDI

2023 yılında Aydın bölgesindeki köylerde 868 adet leylek saymıştık. Bu yıl yapacağımız sayımlarla bir kıyaslama yapabileceğiz.

Yeni gelen leylek sahiplendiği yuvanın tamiratlarını yapıyor, bir yandan beslenmesini sağlıyor, eşi de geldikten sonra üremelerini gerçekleştirerek, yumurtadan çıkacak yavrularını büyütüp tekrar Afrika’nın hayalini kuruyor.

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI