Bugun...



Aşı anlaşması, Türk turistleri iç pazar yerine Yunan adalarına yöneltecek

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Yunanistan’a yaptığı ziyaretten sonra mevkidaşı Dışişleri Bakanı Nikos Dendias ile birlikte düzenlenen basın toplantısında Kovid-19 aşı sertifikalarının karşılıklı olarak tanınması konusunda anlaşmaya varıldığı açıklandı.

facebook-paylas
Tarih: 02-06-2021 11:12

Aşı anlaşması, Türk turistleri iç pazar yerine Yunan adalarına yöneltecek

Anlaşmaya göre aşı olmuş yurttaşlar Türkiye ve Yunanistan'ı karşılıklı ziyaret edebilecek.

Bakan Çavuşoğlu anlaşma için“ Aşı olmuş ya da test sonucu negatif çıkan vatandaşlar, karşılıklı olarak her iki ülkeyi ziyaret edebilecek. Bu durum, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerine ivme kazandıracaktır" dedi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias da, "Bu durum, iki ülke arasındaki turizm faaliyetlerine ivme kazandıracaktır" dedi.

 

‘Win win’ ( Kazan kazan) değil

 

Bakanlar öyle diyoramaTürkiye’deki sektör mensupları öyle düşünmüyor.

Anlaşmayı değerlendiren başta Ege’den sonra diğer bölgelerdeki seyahat acenteleri ve otelciler anlaşmanın Türkiye’ye bir yararı olmayacağı, Türk turistleri iç pazar yerine Yunan adalarına yönelteceğini söylüyor.

Dış politika yazarı Murat Yetkin Çavuşoğlu’nun Yunanistan ziyaretini değerlendirdiği yazısında anlaşma için “Kovit aşılarının karşılıklı tanınması anlaşmasının asıl olarak Türk turistlerin Ege adalarına akınına yol açacağı için daha çok Yunanistan’ın yararına olduğu açık” diyor.

 

Türkiye’ye değil ama Yunanistan’a yarar

 

Anlaşmanın Türkiye’de sektörde ilgi görmezken Yunan adalarında memnuniyet yarattığı, Yunan adalarındaki esnafı da sevindirdiği belirtiliyor.

Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen ve Türkiye’den Yunanistana giden turist sayıları da bunu gösteriyor.

Sayılar ne diyor

Türkiye’den Yunanistan’a 2019 yılında 570 bini Batı Trakya, Selanik ve Makedonya bölgesine, 520 bini de Yunan adalarına olmak üzere toplam 1 milyon 90 bin kişi giderken aynı yıl Yunanistan’dan Türkiye’ye gelen ziyaretçi sayısı 686.891 kişi olarak gerçekleşmişti.

 

Türkler Yunan adalarının makbul turist 

 

Türk turistler Yunanistan için yüksek sayıda olmanın yanında yaptıkları yüksek harcama ile de özellikle ada esnafının en makbul turisti olarak görülüyor.

Nitekim geçen yıl korona nedeniyle Yunanistan’ın adalara girişi Türkiye’den gelenlere kapatması üzerine esnaf 'Türk turistler gelmediği için görülmemiş ekonomik kriz yaşıyoruz' demişti.

Ege bölgesindeki otelciler anlaşmayı değerlendirirken Anlaşma Yunan adaları esnafını yaşadığı krizden kurtarır, ama bize bir yararı olmayacağı gibi elimizdeki müşterileri onlara kaptırmaya neden olacak diyor.

 

Bir Türk turist 7 Avrupalıya bedel

 

Konuyu geçen yıl Hürriyet Gazetesi’nde Yorgo Kırbaki haber yapmıştı. Haberde

İstanköy Adası’nda ‘Naval Travel’ şirketinin sahibi Yiannis Kufos ‘Türk turisti, 3 değil, 5 hatta 7 Avrupalı turiste değişmem.’ 

Leros Adası Belediye Başkan Yardımcısı ve turizmci Dimitri Kastis de Türk turistin yokluğunun ekonomiye diz çöktürdüğü belirterek, ‘Leros bomboş. Türk turistler gelmediği için görülmemiş ekonomik bir kriz yaşıyoruz. Adaya gelen turistlerin yüzde 90’ı Türk idi.’ 

Çeşme’nin karşısındaki Sakız’ın (Chios) Ticaret Odası Başkanı Pandeli Legatos da adadaki durumu anlatırken ‘Sakız’ın turizmi çok büyük ölçüde Türk turistlere dayanıyor” diyordu.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI