Bugun...



Anıtsal zeytin ağaçlar Avrupa’nın turizm rotası içerisine alınacak

Bodrum ve Milas başta olmak üzere Muğla ilindeki anıtsal nitelikteki zeytin ağaçlarını korumak ve yaşatmak için Ulu Zeytin Ağaçları Derneği kuruldu. Derneğin kurucu başkanı Fizik Profesörü Selçuk Aktürk “Muğla yöresindeki anıtsal nitelikteki zeytin ağaçlarını Yunanistan’da olan Avrupa Birliği Zeytin Ağaçları Turizm Rotası içerisine aldırmak istiyoruz” dedi.

facebook-paylas
Tarih: 24-10-2022 11:28

Anıtsal zeytin ağaçlar Avrupa’nın turizm rotası içerisine alınacak

Muğla’nın Milas ve Bodrum ilçeleri başta olmak üzere il genelindeki anıtsal nitelikteki zeytin ağaçlarını korumak amacıyla Ulu Zeytin Ağaçları Derneği kuruldu. Derneğin kurucu başkanı Sıtkı Koçman Üniversitesi Fizik Bölümü öğretim üyesi Prof. Dr. Selçuk Aktürk, Muğla yöresindeki anıtsal nitelikteki zeytin ağaçlarını, merkezi Yunanistan’da olan Avrupa Birliği Zeytin Ağaçları Rotası içine aldırmak için girişimde bulunduklarını belirtti. Ulu Zeytin Ağaçları Derneği Kurucu Başkanı Prof. Dr. Selçuk Aktürk ile Dernek Başkan Yardımcısı Hatice Aktürk Milas’taki anıt ağaçlarda incelemelerde bulundular.

 

Prof. Dr. Selçuk Aktürk

 

ANITSAL ZEYTİN AĞAÇLARI ULUSLAR ARASI TURİZM ROTASINA ALINACAK

Aktürk başta Bodrum ve  Milas olmak üzere Muğla ilindeki anıtsal nitelikteki zeytin ağaçlarını koruma ve yaşatmak için bir dernek kurduklarını belirterek “Merkezi Yunanistan olan ve anıtsal nitelikteki zeytin ağaçlarını bir turizm rotası içinde turizme kazandırarak korumayı amaç edinen bir organizasyon var. Biz de dernek olarak bu organizasyona katılmak için başvuruda bulunduk. Başta Bodrum ve Milas olmak üzere Muğla ilindeki anıt ağaç niteliğindeki zeytin ağaçlarını tespit edeceğiz. Sonra bunların korunup yaşatılması için çaba göstereceğiz. Eğer bu ağaçları uluslararası turizm rotası içine aldırmayı başarırsak, ağaçları kurtarmak ve korumak için çok önemli bir adım atmış oluruz” diye konuştu.

 

 

SADECE BİTEZ MAHALLESİNDE 1000-2000 YAŞINDA 50’DAN FAZLA AĞAÇ VAR

BİTAV (Bitez Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği) Başkanı Ayşe Doğançay’da  2010 yılında Bitez Belediyesi ile birlikte ortak çalışma yaparak tarihi ağaçların koruma altına alınması için envanterinin çıkarıldığını ve koordinatlarının saptanarak kayıt altına alındığı belirtti.  Doğançay “Doğa ve tarihin iç içe geçtiği Bitez’de binlerce yıllık anıt ağaçları koruma altına almak onları koruyan ve sahip çıkan değerlerimizin isimlerini yaşatmak için aralarında bilim adamlarınında bulunduğu ekip ile çalışma başlattık. Amacımız hem doğayı ağaçlarımızı korumak hemde kültür ve doğa hazinelerimizi gün ışığına çıkartıp tanıtmak ve kültür turizmine kazandırmak. Bitez’ de 50 ye yakın yaşları 1000-2 bin arasında değişen zeytin ağacı var. Merkezi Girit’te bulunan Uluslar arası Doğa Koruma Vakfı’nın yaptığı çalışma ile Akdeniz ülkelerinde yaşları binin üzerinde olan zeytin ağaçlarının bir zincir envanteri oluşturulmuş. Bizde bu çalışmaya destek vermek istiyoruz, bu nedenle derneğin kurulmuş amacı anıt zeytin ağaçlarının korunmasına ve turizme kazandırılmasına önemli katkıda bulunacak” diye konuştu.

 

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI