Bugun...



Akbelen’de direnmekte zor GİTMEKTE, 2 saatte gidemediler

Muğla’nın bodrum ilçesinden bugün sivil toplum örgütleri Akbelen Ormanlar’ına destek vermek içni otobüslerle yola çıktı. Yaklaşık 100 kişilik kafile 8 kilometre uzakta polis tarafından durdurularak tek tek kimlik kontrolünden geçirildi. Kafile Bodrum’dan itibaren trafik kontrolleri nedeniyle 10kilomterilki yolu 2 saatte aşamadı.

facebook-paylas
Tarih: 26-07-2023 11:26

Akbelen’de direnmekte zor GİTMEKTE, 2 saatte gidemediler

Muğla’nın Milas ilçesindeki Akbelen ormanları direnişine destek vremke için sabah erken saatlerde Bodrum Belediye Meydanı’nda toplanan CHP’Li belediye Başkanı Ahmet Aras, ADD Derneği Bodrumm Şubesi Başkanı Ümit Baltutan, CHP İlçe Başkanı Başar Bıyıklı, kent konseyi Başkanı Arif yılmaz vae 30’a yakın STK’nın 100 temsilcisi belediye meydanında toplandı.

 

KÖMÜR OCAKLARI SZADECE MİLAS DEĞİL TÜM MUĞLA’YI BİTİRİYOR

Burada basın açıklaması yapan Belediye Başkanı Ahmet Aras “Temmuz 2020’den beri mücadelesi süren Akbelen direnişine destek vermek için buradayız. Zaten son üç yıldır biz bu işin içindeyiz, müdahiliz. Bodrum’un su kaynaklarını da tüketen büyük müdahaleye karşı belediye olarak hukuki mücadelemizi de başlatmıştık. Zaman zaman Akbelen Bölgesini, İkizköyü ziyaret ederek oradaki köylülerimize, yaşam savunucularına destek vermiştik. Bodrum her zaman bu konudaki safını göstermiştir. Ama bundan sonra da yine Bodrum halkı ile beraber yaşamın, ormanlarımızın, insan hayatının yanında olduğumuzu göstereceğiz. Ormanda emniyet alıp, köylüleri ormandan çıkardılar ve ormana hiç kimsenin girmesine izin vermeden, bütün dünyada, Akdeniz’de, Türkiye’nin her yerinde, Antalya’dan tutun Çanakkale’ye kadar, her bölgesinde binlerce hektar orman yanarken, son kalan yüzlerce yıllık, belki de bin yılın üzerinde olan Akbelen’i yok etmeye başladılar. Biz bunun mücadelesini veriyoruz ve şimdi oradaki arkadaşlarımızın yanında olmak için Akbelen’e gidiyoruz. Birkaç gün içerisinde de bölgede bütün inisiyatifler, çevre örgütleri, milletvekillerimiz, siyasi partiler ve yine halkımız, köylümüz, herkes orada bu direnişe destek vermekteydi. Bugün de yine doğa haklarından sorumlu genel başkan yardımcımız Semra Dinçer, il teşkilatımız ve bütün doğa savunucuları orada olacaklar ve Bodrum’u orada en iyi şekilde temsil edeceğiz ve yaşam, su hakkımızı savunacağız” dedi.

 

GÜNEŞ TARLALALIR YAPSALAR 3 MİSLİ ENERJİ SAĞLARLAR

Aras “Şu anda bölgede 3 tane termik santral var. Ve bu 3 termik santral şu anda bizim çeşmelerimizden akmayan suyu yani Muğla’nın bir yıllık suyunu sadece bir yılda soğutma suyu olarak kullanıyorlar. Bu sular Geyik barajından, Çamköy havzasından, Karacahisar’dan geliyor. Bunlar yer altından çekilen sular. Buralardan gelen suyu sadece soğutma suyu olarak kullanıyorlar. Ve tahrip ettikleri alan yaklaşık 50 bin hektarlık orman, zeytinlik, tarım alanı tahrip olmuş durumda. Bu 50 bin hektarlık tarım alanında gümüş? teknolojisi ile bir güneş tarlası kurulsa, şu anda 3 termik santralin ürettiği 1 200 megawatt enerjinin 3 katını üretebiliyor. Termiş santrallerini kapatacağız ve güneş tarlasına döneceğiz.  Böylece karbon emisyonunu, iklim krizini, bölgede her şeyi geride bırakmış olacağız. Ama bunu yapmak istemiyorlar çünkü orada 25 yıllık bir yatırımları var, o yatırımlarını çıkarmadan, o doğayı tahrip etmeden, insan hayatını yok etmeden oradan gitmeyecekler. Ama biz onlara çözümü sunuyoruz. 3 yıldır süren mücadelede bu çözüm onların önlerine kondu. Ama gözlerini rant, sermaye bürümüş ve maalesef siyasi iktidarın da desteğiyle bugün orada ormanları yok etmektedir. Biz bu konuda duruşumuzu orada göstereceğiz ve İkizköy halkının, İkizköy direnişinin yanında olacağız. Ben basın mensuplarına destek verdikleri ve sesimizi duyurdukları için çok teşekkür ediyorum. İkizköy kurtarılacaktır” dedi.

 

 

2 SAATTE BODRUM’DAN ÇIKAMADILAR

Belediy Başkanı Aras ve yaklaşık 100 kişi otobüslere binerek Akbelen’e yola çıktılar. Bodrum’dan çıktıktan 8 kilometre sonra ki Bodrum’a giriş polis kontrol noktasında durdurulan kafilede tek tek kimlik kontrolü yapıldı. Diğer araçlara kontrol edilince Bodrum- İzmir karayolunda 12 kilometreye varan uzun araç kuyrukları oluştu. Avukat Feyha Karslı “Bizler Akbelen’de ve Bodrum’dan Akbelen’e gidenler aynasal haklarımız kullanıyoruz. Hukuksuzluğu yapan bizler değiliz devlet.Bodrum’dan çıktık ama tam bir saattir burada kimlik kontrolün bekliyoruz. Bodrum’a girerken anlarımda çıkarken neyin kontrolünü yapıyorsunuz” dedi.

Bodrum Kafilesi bir saattlik kimlik kontrolünün ardından 6 kilometre ilerideki Güvercinlik trafik kontrolünde tekrar durduruldu. Bu kezde araçların muayeneleri , teknik belgeleri kontrol edildi. AKbelen’e gitmek için yola çıkan kafile 10 kilometrelik yol iki saatte aşamadı.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI