Bugun...



Akbelen’de bu kezde Zeytinlerimize kıymayın feryadı: Kömür için İkizköy’ü de, Türkiye’yi de yakmayın.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de 4 yıl Akbelen ormanlarını kestirmemek için direnen köylüler bu kez yaklaşık 45 bin asırlık zeytin ağacını bölgedeki iki termik santrale ait maden ocağından koruma mücadelesi başlattı. Zeytincilik Kanunu’nun bölgede uygulanmadığı belirten köylüler chang.org’da imza kampanyası başlatarak acil yardım ve destek çağrısı yaptı.

facebook-paylas
Tarih: 27-11-2023 11:56

Akbelen’de bu kezde Zeytinlerimize kıymayın feryadı: Kömür için İkizköy’ü de, Türkiye’yi de yakmayın.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’de 4 yıl Akbelen ormanlarını kestirmemek için direnen köylüler bu kez yaklaşık 45 bin asırlık zeytin ağacını bölgedeki iki termik santrale ait maden ocağından koruma mücadelesi başlattı. Zeytincilik Kanunu’nun bölgede uygulanmadığı belirten köylüler chang.org’da imza kampanyası başlatarak acil yardım ve destek çağrısı yaptı.

 

ZEYTİNCİLİK KANUNU UYGULANMIYOR

İkizköy Çevre Komitesi’nden yapılan açıklamada “Türkiye’de zeytinlerin yasal koruyucusu olan Zeytincilik Kanunu ne yazık ki Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde de uygulanmıyor. Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy Mahallesi’nde 24-30 Temmuz tarihleri arasında yapılan kesimin ardından zeytinliklere ve yerleşim alanlarına çok yakın mesafede aralıksız bir şekilde dinamit patlamaları ve maden çalışmaları devam ediyor. “Akbelen’den Vazgeçmiyoruz,” diyen İkizköy Komitesi,  change.org/ikizkoydireniyor adresinde imza kampanyalarına destek bekliyoruz” denildi.

 

 

Açıklamada ayrıca “3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanuna göre, zeytinliklerin 3 kilometre yakınına hiçbir tesis ve faaliyet yapılamaz. Fakat köylüler hem evlerine hem de zeytinliklerine çok yakın mesafe dinamit patlatıldığını ve bunun kanuna aykırı olduğunu belirterek 22 Kasım 2023 tarihinde Milas İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne dilekçe verdiler, yetkililerin acilen yerinde inceleme yapmasını talep ettiler.İkizköy Çevre Komitesi patlama anlarını şöyle dile getiriyor: “Siren seslerin ardından patlamalar başlıyor. Tozun dumana karıştığı o alan, bu yılın Temmuz ayına kadar Akbelen Ormanı’ydı. Şu anda dinamitlerle ve iş makineleriyle yerleşim yerlerinin ve zeytinliklerin hemen yanında ormandan kalan son toprak da   gece gündüz hızla yok ediliyor. Son bir haftadır devam eden patlatmalarda yaklaşık bir seferde 10-11 dinamit patlatılıyor. Tüm dünyanın ölmez ağaç olarak da anılan zeytin ağaçlarının önemini vurguladığı Dünya Zeytin Ağacı Günü’nde ne yazık ki Türkiye’de zeytin kanunu çiğneniyor, ormanın ardından şimdi de zeytinlikler hiçe sayılıyor.” Denildi.

 

BİZ HERŞEYE RAĞMEN ÜRETMEYE DEVAM EDECEĞİZ

Açıklamanın sonunda ise “Biz her şeye rağmen üretmeye, zeytinlerimizi yaşatmaya ve korumaya devam edeceğiz. Akbelen’den, yaşam alanlarımızdan ve de zeytinlerimizden vazgeçmiyoruz. Zeytin için adalet, Akbelen için adalet!” diyen ve Zeytin Ağacı Günü’nde bir araya gelecek olan köylü kadınlar, zeytin hasadının ardından hep birlikte zeytinlerini kurup bu günü dayanışma içinde kutlayacaklar” denildi.İkizköylüler bugünde tarlalarında zeytin toplamaya devam ettiler

 

BU FERYADIMIIZ DUYUN, KÖYÜMÜZÜ BIRAKIP GÖÇ ETMEK İSTEMİYORUZ

İkizköylüler kampanyada yaptıkları açıklamada “Son 4 yıldır, kömür madenini genişletmek üzere elimizden alınmak istenen Akbelen Ormanımız ile son kalan zeytinliklerimiz, tarım alanlarımız, köyümüz için mücadele ediyoruz.  Buralar da kömüre kurban edilirse evsiz, topraksız, işsiz kalan bizler de binlerce Muğla köylüsü gibi köyümüzü bırakıp kente göçmek zorunda kalacağız. Artık doğamızı, yaşam alanlarımızı kömüre feda etmek ve ömrümüzden bir 25 yıl daha vermek istemiyoruz. Geleceğimizle ilgili söz hakkımızı talep ediyoruz!

 

ACİLEN VE GEÇ OLMADAN:

- Madenin tozunu köyümüzden uzak tutan, bize oksijen, su, gıda sağlayan, başta koruma altındaki kuşlar olmak üzere pek çok hayvan ve bitki türüne ev sahipliği yapan, yaşlı ve doğal bir kızılçam ormanı olan 780 dönümlük Akbelen Ormanının kesiminin hemen durdurulmasını
- Akbelen Ormanı alanında maden işletme izni veren, 18.11.2020 tarihli Tarım ve Orman Bakanı imzalı olur kararının iptal edilmesini
- Akbelen Ormanı'nı da içine alan 86541 no’lu ruhsat alanı içindeki maden sahası genişletme projesinin mevzuat gereği, Yeniköy ve Kemerköy termik santrallerin kapasite artırımı projesi, bölgedeki diğer kömür ocakları ve Yatağan Termik Santrali, diğer madencilik ve endüstriyel tarım gibi faaliyetler ile birlikte toplam (kümülatif) etkilerini ele alacak şekilde Bütünleşik Çevresel Etki Değerlendirmesine tabi tutulmasını
- Santral ve madenlerin ömürlerinin uzatılması planlarının halka sorulmasını talep ediyoruz.

Geleceğimize, bilimin ışığında, hep birlikte karar verelim!

Biliyoruz ki, eğer gerçekten bilimsel yöntemlerle çevresel etki değerlendirilmesi yapılırsa, kömür santrallerinin ve madenlerin 25 yıl daha çalıştırılmasına izin verilmesi mümkün değildir. Artık tüm dünyada olduğu gibi, Türkiye’de de kömüre dayalı doğaya, insana, topluma ve ekonomiye zararlı bu elektrik üretim biçimine mahkum değiliz. 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI