Bugun...



80 yıldır aranıyordu, Ege Denizi’nin dibinde bulundu

5 Temmuz 1941 yılında batarak ortadan kaybolan ve 80 yıldır aranan dünyaca ünlü İtalyan denizaltısı ege’nin ortasındaki tatil adası Mikonos açıklarında tespit edildi. Fiber optik kabloların döşenmesi sırasında tesadüfen bulunan denizaltının İngilizler tarafından batırıldığı açıklandı.

facebook-paylas
Tarih: 14-11-2021 12:51

80 yıldır aranıyordu, Ege Denizi’nin dibinde bulundu

1932 ylında İtalya’nın La Spezia kentinde denize indirilen 6.15 meter uzunluğunda ve 5.65 metre genişliğindeki 810 ton ağırlığındaki Jantina 5 Temmuz 1941 yılında Ege’de seyir halinde iken İngilizlerin NMS Torbay isimli denizaltısı tarafından torpido atılarak batırılmıştı.

 

FİBER OPTİK KABLOLAR DÖŞENİRKEN TESADÜFEN BULUNDU

 

Battıktan sonra bir daha bulunamayan ve yeri tespit edilemeyen İtalyan denizaltısını hafta içerisinde Ege’nin ortasındaki dünyaca ünlü tatil adası Mikonos yakınlarında fiber optik kabloların döşemesini yapan  deniz tarihi araştırmacısı ve mühendis Costas Thoctaridis ve ekibi tarafından suya indirilen optik kameralar tarafından 103 metre derinlikte tespit edildi.

 

 

Son yolculuğuna Leros adasından başlayan ve içerisinde 40 asker ve subayın bulunduğu Jantina isimli denizaltının 5 Temmuz 1941 tarihinde Mikonos Adası’nın güneyinde su yüzeyine çıktığını  ve aynı anda Mısır’ın İskenderiye kentinden yola çıkarak Ege Denizi’nde 3. Taarruz devriyesini yürüten İngiliz denizaltısı HMS Torbay tarafından batırıldığı açıklandı.

 

 

40 ASKERDEN 6’SI KURTULABİLDİ

 

Yunanistan medyasına açıklamalarda bulunan deniz araştırmacıları ve tarihçisi Thoctaridis  daha öncede Katsonis isimli deniz altıyı bulduğunu belirterek “İki denizaltının karşı karşıya gelmesi nadir görülen bir deniz olayıdır. Saldırıdan hemen sonra komutanı tarafından derlenen savaş günlüğüne göre HMS Torbay, Jantina'yı 4 deniz mili mesafeden tespit etti, alarm verdi ve periskop derinliğinde olarak saldırı pozisyonunu aldı. 20.16'da 1500 yard mesafeden 6 torpido ile bir torpido saldırısı başlattı. Jantina mürettebatının, suyun içinden geçen torpidoların özel ve aynı zamanda yüksek sesini fark etmesi için çok geçti. İlk iki torpido hedef bulamadan İtalyan denizaltısının önünden geçti. Ancak saat 20.17'de ikinci torpido grubu bir hedef buldu ve çok güçlü bir patlama yarattı. Sonuç, İtalyan denizaltısının hızla batması oldu. JANTINA ekibinden nihayet sadece altı kişi zor şartlar altında yüzerek Delos adasına çıkmayı başardı” diye konuştu.

 

 

103 METRE DERİNLİKTE BULUNAN JANTİNA’NIN HİKAYESİ BELGESEL OLACAK

 

Thoctaridis “Batıklara olan tutkum neredeyse 30 yıldır var. Jantina'yı Mikonos’un güney sahilleri açıklarında 103 metre derinlikte bulduk. İtalyan denizaltısının tespit ettiği araca Super Achille adı veriyoruz. Anlaşıldığı üzere, denizaltı sol tarafla altta yatıyor ve taret ve 102 mm'lik güverte topu görülebiliyor. Periskoplar alçaltılmış ve kulenin rögarı açık. Pruvanın bir kısmı denizaltının geri kalanından kesildi. Bu bölgede olduğunu biliyorduk ama tam olarak nerede olduğunu bilmiyorduk. Boru hatları ve kablolar gibi su altı projelerinin denetimleri kapsamında çalışmalar yaparken İtalyan denizaltının yerini tespit ettik. Jantina’nın hikayesini hazırlayacağımız belgeselde anlatacağız” diye konuştu.

 

Jantina denizaltısının yüzeyde maksimum seyir hızı 14 knot, dalışta ise 8 knot idi. Maksimum operasyonel derinliği 80 metre idi. Silahları, pruvada 4 ve kıçta 2 torpido tüpünden oluşuyordu. Ayrıca bir deniz topu 102/35'e sahipti.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER AKTÜEL Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI