Bugun...



600 yıllık Osmanlı Hamamı’nı iş makinaları ile yıktılar

Muğla’nın Yatağan ilçesinde sekiz yıl önce kömür havzası ilan edilerek terk edilen Yeşibağcılar Köyü’nde koruma altındaki 600 yıllık tarihi Osmanlı Hamamı iş makinaları ile yıkıldı.

facebook-paylas
Güncelleme: 05-03-2021 11:50:01 Tarih: 05-03-2021 10:34

600 yıllık Osmanlı Hamamı’nı iş makinaları ile yıktılar

Şikayet üzerine olay yerine gelen jandarma ekipleri tescilli tarihi eser ile ilgili tutanak tuttu. Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol  yaptığı açıklamada  "Biz atalarımızın eserlerini korumanın çabası içerisinde iken oldubittiye getirilerek iş makinaları ile eserleri yıkmışlar, şu anda çalışmalar durduruldu. Mesele sadece kömür çıkarmak değil tarihi talan etmek. Taşınması beklenen Osmanlı eserlerini yok ediyorlar" diye konuştu.

 

Muğla’nın Yatağan ilçesinde 2012 yılında kömür havzaları nedeni ile boşaltılan ve Yatağan Elektrik Üretim A.Ş. nin arazisi içerisinde kalan Yeşilbağcılar köyünde 1410 yılından kalma ve koruma altında olan tescilli Osmanlı Eserleri’nin iş makinaları ile yıkılması yöredeki tarih ve doğaseverleri isyan ettirdi.

 

 

İŞ MAKİNASI İLE YIKTILAR

 

 

Eskiköyün içerisinde kalan ve Osmanlı Türbesi, Çeşme, Hamam ve Mezarları’ın Anıtlar ve Müzeler Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınarak taşınması gündemde iken dün bölgeye gelen ve termik santral ile çalışan taşeronlara ait iş makinalarının tarihi hamamı yerler bir ettiği ortaya çıktı.

 

 

TAŞINMASINI BEKLEYEN OSMANLI ESERLERİNİ YOK ETMEYE ÇALIŞIYORLAR

 

Olayın duyulmasının ardından bölgeye giden çevreciler inceleme yaptı. Kömür ruhsat sahasında olduğu için Yatağan Elektrik Üretim AŞ. Tarafından 2011 yılında boşaltıldığını ancak eserlerin koruma altına alındığını belirten  Yatağan Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol SÖZCÜ'ye yaptığı açıklamada “Yeşilbağcılar köyündeki tarihi hamam 28.02.2021 günü Arafa Madencilik tarafından kepçelerle yıkılmıştır. Yatağan Jandarma Komutanlığı’ na suç duyurusu yapılmış olay yerinde inceleme yapan kolluk kuvvetleri ve Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu tutanaklarını tutmuştur. Burada bulunan tarihi Türbe, Hamam ve Mezarlar koruma altındadır. Koruma Kurulu tarafından taşınması kararı verilmiştir. Biz atalarımızın eserlerini korumanın çabası içerisinde iken oldu bittiye getirilerek iş makinaları ile eserleri yıkmışlar, şu anda çalışmalar durduruldu. Mesele sadece kömür çıkarmak değil tarihi talan etmek. Taşınması beklenen Osmanlı eserlerini yok ediyorlar” dedi. Jandarma bölgede iş makinalarının çalışmasını durdurdu.

 

 

 




Editör: Yaşar Anter




İLİŞKİLİ HABERLER

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI