Bugun...



4 gün sürecek sokağa çıkma yasağı ile ilgili tüm soruların cevapları

TÜRKİYE yeni yıla koronavirüs yasaklarıyla girecek. 80 saatlik sokağa çıkma yasağı bugün saat 21:00'de başlayacak ve 4 Ocak Pazartesi sabah 05.00'te sona erecek. Kısıtlama süresince neler olacak? Neler yasak neler serbest? İşte tüm ayrıntılar...

facebook-paylas
Güncelleme: 03-01-2021 13:09:05 Tarih: 31-12-2020 20:45

 4 gün sürecek sokağa çıkma yasağı ile ilgili tüm soruların cevapları

Yılbaşında 4 gece 3 gündüz sürecek sokağa çıkma yasağı bugün saat 21:00'de başlıyor. Pazartesi günü saat 05:00'e kadar sürecek olan sokağa çıkma yasağında neler olacak? Camilerde Cuma Namazı kılınacak mı? Marketler ve restoranlar hangi saatlerde açık olacak? 65 yaş üstü ve 20 yaş altı vatandaşlar seyahat edebilecek mi? Kimler sokağa çıkma yasağından muaf? 4 günlük yasak boyunca karga dağıtımı yapılabilecek mi? Turistlere sokağa çıkma yasağı var mı? İşte 4 günlük sokağa çıkma yasağıyla ilgili bilmeniz gerekenler...

 

Marketler açık ancak alkol satışı yasak

2020'nin son günü olan bugün saat 21'de başlayacak sokağa çıkma kısıtlaması 4 ocak pazartesi günü sabah saat 5'e kadar kesintisiz uygulanacak. Kısıtlamada marketler açık olacak ancak alkol satışı yapılmayacak. Tekel bayileri kısıtlama süresince kapalı olacak.

 

Market ve kuruyemişçiler açık ancak şartı var!

Market, bakkal, manav, kasap ve kuruyemişçiler 10.00 ile 17.00 saatleri arasında faaliyet gösterecek. Vatandaşlar evlerine yürüme mesafesindeki bu işletmelere giderek ihtiyaçlarını giderebilecek.

 

Restoranlar sadece paket servis yapabilecek

Kısıtlama boyunca restoran ve lokantalar açık olacak. Ancak restoranlardan sadece saat 10.00 ile 24.00 arasında paket servis yapılabilecek. 

 

Fırınlar mesai saatleri içinde açık olacak

Sokağa çıkma yasağı boyunca fırınlar da açık olacak. İşletmeler ruhsatlarında yazan çalışma saatleri içerisinde ekmek ve unlu mamul üretimine devam edecek.

 

Oteller açık ancak yılbaşı eğlencesi yasak
Otel ve konaklama tesislerinde yılbaşı eğlencesi yapılamayacak. Saat 22.00'den itibaren restoran, lokanta ve diğer otel salonlarında hiçbir şekilde müzik yayınına izin verilmeyecek. Yılbaşı kutlaması için müşterilerin, kalabalık şekilde bir araya gelmemeleri için tedbirler alınacak.

 

Cadde ve meydanlar turistlere de yasak
Bugün saat 21.00'den 1 Ocak saat 10.00'a kadar il ve ilçe merkezlerinde toplanma ve kutlama alanları olarak bilinen cadde, bulvar veya meydanlara yabancı turist girişleri de yasak olacak. Taksim Meydanı, Sultanahmet Meydanı, İstiklal Caddesi, İzmir Güngören Meydanı, Ankara Kızılay Meydanı gibi alanlara turistlerin de girmesi yasak.

 

Cuma Namazı için en yakın camiye gidilebilecek


İçileri Bakanlığı sokağa çıkma dönemiyle ilgili cevabı en çok merak edilen sorulara cevap verdi.

 

 1 Ocak 2021 günü yani yarın camilerde cuma namazı kılınacak mı? İçileri Bakanlığı, "1 Ocak 2021 tarihinde Cuma namazına gitmek isteyen vatandaşlarımız araç kullanmamak kaydıyla ikametlerine en yakın camiye gidip gelebileceklerdir" dedi.

 

Soru: Otellerdeki havuz, hamam, sıpa, sauna, masaj salonu ve sinemalar açık olacak mı?

Cevap: Yeni bir karar alınıncaya kadar yüzme havuzu, hamam, sauna, masaj salonu ve lunaparkların faaliyetleri durduruldu. teller içerisinde bulunan yüzme havuzu, hamam, spa, sauna, masaj salonu, cep sineması ve lunaparkların 4 gün boyunca hizmet vermesi yasak. 

 

Soru: Pastaneler yasak süresince açık olacak mı?

Cevap: Sokağa çıkma yasağı olan günlerde tatlıcılar (sadece tatlı satışı yapılan yerler) ve pastaneler 10.00-20.00 saatleri arasında gel-al ve paket servis, 20.00-24.00 saatleri arasında ise telefonla ya da online sipariş yoluyla paket servisi şeklinde hizmet verebilecekler.

 

Soru: Otelde rezervasyonu olan 65 yaş üstü ve 20 yaş altı kişiler seyahat edebilecek mi?

Cevap: Otel rezervasyonu bulunan 65 yaş üzeri kişiler, Turizm Amaçlı Seyahat İzin Belgesi almak kaydıyla özel ve toplu ulaşım araçlarıyla araçlarıyla seyahat edebilecekler. Otel rezervasyonu bulunan 20 yaş altı gençler ise yanlarında veli/vasisinin bulunması şartıyla rezarvasyon tarihleri arasında seyahat edebilecekler.

 

Soru: Cemevlerinde vazifeli 65yaş üstü kişilere sokağa çıkma yasağı var mı?

Cevap: Cemevlerindeki inanç faaliyetlerini yürüten (dede, dernek/vakıf yöneticisi vb.) 65 yaş ve üzeri kişiler hafta içi ve hafta sonlarında sokağa çıkma kısıtlaması getirilen süre ve günlerde, cemevlerine gidip gelebilmek için herhangi bir izin almaksızın bu yaş gruplarına getirilen kısıtlamalardan muaftır.

 

Soru: 18-20 yaş arası gençler şehirlerarası seyahat yapabilir mi?

Cevap: Ailelerinin yanında olmayan 18-20 yaş arası gençler, sadece şehirlerarası toplu ulaşım aracı (uçak, tren, otobüs vb.) kullanmak kaydıyla tek başlarına ailelerinin bulunduğu yere seyahat edebilirler.
- Zorunlu hallerde ise ilgili Valilik/Kaymakamlıktan seyahat izin belgesi almak ve sadece toplu ulaşım aracı kullanmak kaydıyla şehirlerarası seyahat edebilirler.
-Yanlarında veli ya da vasisi olan gençler herhangi bir belge aranmaksızın şehir içi ve şehirlerarası yolculuk yapabilirler.

 

Soru: Kapıcılar ve güvenlik görevlilerine sokağa çıkma yasağı var mı?

Cevap: Apartman ve sitelerin temizlik, ısınma vb. işlerini yerine getiren görevliler, apartman/site yönetimince düzenlenen görevli olduklarına dair belgeyi ibraz etmek ve ikametleriyle görevli oldukları apartman veya sitelere gidiş-geliş güzergahıyla sınırlı olmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaftırlar.

 

Soru: Evcil Hayvan satıcılarının hayvanlara bakım yapmak için sokağa çıkmaları yasak mı?

Cevap: Evcil hayvan satışı yapan iş yerlerinin sahipleri ve çalışanları, iş yerinde bulunan hayvanların günlük bakım ve beslenmelerini yapabilmek için hafta sonu 10.00-17.00 saatleri arasında işyerlerine gidip gelmeleri sırasında sokağa çıkma kısıtlamasından muaftır.

 

Soru: Yarış atlarının bakımını yapan ya da antreman yaptıranlara kısıtlama var mı?

Cevap: Yarış atlarının bakım ve beslenmelerini ve yarışlara hazırlık antrenmanlarını yapmak üzere at sahipleri, antrenörler, seyisler ve diğer çalışanlar, sadece bu işleri yapmak ve ikametleri ile yarış ya da antrenman alanı arasındaki güzergahla sınırlı kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamalarından muaftır.

 

Soru: Sokağa çıkma yasağı günlerinde çiçekçiler dağıtım yapabilecek mi?

Cevap: Yılbaşı nedeniyle talepte yaşanacak yoğunluk da göz önünde bulundurularak ilk uygulaması 1-3 Ocak tarihlerinde olacak şekilde, sokağa çıkma kısıtlamalarının uygulandığı günlerde (kısıtlamanın tam gün olarak uygulandığı) sadece çiçek satışı yapan işyerleri 10.0017.00 saatleri arasında evlere servis şeklinde hizmet sunmak üzere açık olabileceklerdir.

 

Soru: Online satış firmaları sokağa çıkma süresince servis ve dağıtım yapabilir mi?

Cevap: Vatandaşlarımızın dışarıya çıkma ihtiyacını/zorunluluğunu azaltması açısından önemli bir role sahip olan online satış firmalarının servis/dağıtım yapabilecekleri saat aralığı, vatandaşlarımızın bu yöndeki talepleri doğrultusunda hafta içi ve hafta sonlarında 10:0024.00 saatleri olarak belirlenmiştir. Lokanta, restoran, pastane, tatlıcı gibi yerlerde, hafta içi ve hafta sonlarında 20.00-24.00 saatleri arasında paket servis yapabileceklerdir. Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanan süre ve günlerde servis/dağıtım faaliyetlerinde olanlar (dağıtıcı, kurye vb.) bu durumu belgelemek ve sadece yaptıkları işle ilgili güzergahlarla sınırlı kalmak kaydıyla sokağa çıkma kısıtlamasından muaf olacaklardır.


 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER GÜNDEM Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI