Bugun...


Bodrum'da ev kiraları uçtu, uzmanı Şule Alp anlattı
Tarih: 15-10-2021 12:21:18 Güncelleme: 15-10-2021 12:33:18 + -


Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum’da pandemi ve sonrasında hızla artan turizm ve tatil isteği ev kiralarında yüzde 300’lere varan oranda artışa neden oldu. Kiralık evin neredeyse bulunmasının olanaksız hale geldiği ilçede Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp “Bodrum’da pandemi ve yeni turizm trendi ile birlikte kiralama biçimi de şekil değiştirdi. Kira fiyatları dörde katlanırken artık sezonluk değil, yıllık kiralamalar tercih ediliyor" dedi.

facebook-paylas
Tarih: 15-10-2021 12:21

Bodrum'da  ev kiraları uçtu, uzmanı Şule Alp anlattı

Muğla’nın turistik ilçesi Bodrum’da pandemi ve sonrasında hızla artan turizm ve tatil isteği ev kiralarında yüzde 300’lere varan oranda artışa neden oldu. Kiralık evin neredeyse bulunmasının olanaksız hale geldiği ilçede Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp “Bodrum’da pandemi ve yeni turizm trendi ile birlikte kiralama biçimi de şekil değiştirdi. Kira fiyatları dörde katlanırken artık sezonluk değil, yıllık kiralamalar tercih ediliyor. İstanbul, Ankara ve Bursalılar kiralamada başı çekerken yıllık kiralayanlar hafta sonları da evlerine gelip tatil yapıyorlar. Anca kiralamada kriz dönemine” dedi. Yaşanan kira krizini  anlattı.

 

Türkiye’nin çoğu şehrinde yaşanan kiralık ev bulma sorunu, Muğla’nın Bodrum ilçesinde büyük bir krize dönüştü. Bodrum’da 12 ay boyunca yaşayan ve yaşamak için kente gelenlerin kiralık ev bulmaları imkânsız hale geldi. Şanslı olup bulabilenler ise aynı daireye önceki yıllara göre iki katı ücret ödemeyi kabul etmek zorunda kalınca kriz çıktı. Öte yandan bazı ev sahipleri ilçede yaz sezonunda artan kiralar nedeniyle kira kontratlarını mayıs ayında sona erecek şekilde yapmak istiyor. Böylelikle kışın 2 bin TL olan daireyi yaz sezonunda 10 bin TL’ye kiralamak istiyorlar. Bazısı kışın boş kalmasını da göze alıyor.

Bodrum’da yaşayan ve 16 yıldır gayrimenkul danışmanlığı yapan 37 yaşındaki Şule Alp kiralama sektöründe yaşanan krizi  anlattı.

 

 

BODRUM’DA YILIN 12 AYI YAŞAYANLARIN SAYISI ARTTI

 

Bodrum’da ev kiralama krizi hakkında konuşan Uluslar arası Gayrimenkul Danışmanı Şule Alp, “Türkiye genelinde, birçok büyükşehirde son 2-3 aydır kiralık daire sıkıntısı yaşanıyor. Ev bulmak  çok zor. Kiralar önceki yıllara göre yüzde 50 oranında arttı. Öyle ki İstanbul’un bazı şehirlerde bu oran yüzde 100’lere çıktı.  Bodrum’da da durum farklı değil. Geçen yıl 2 bin TL olan bir daire şu an 4 – 6 bin TL. lara kadar yükseldi. Çünkü pandemide inşaat sektörünün durmasıyla yeni yapılar yapılamadı. Eldeki stoklar eridi. Bodrum özelinde ise ilçenin nüfusu pandemide iki katına çıktı. Yazın üç katına çıkıp 1 milyonu aştığı oldu. 12 ay yaşayanların sayısı arttı ama daire sayısı aynı oranda artmadı. Bu nedenle de artık evler yerlilere bile yetmez oldu” diye konuştu.

 

12 AY YERİNE 4 AY KİRALAMAYI TERCİH EDİYORLAR

 

Ayrıca ilçede gayrimenkul sorunu yaşanmasının en büyük nedenlerinin nedeni ise evlerin günlük, haftalık kiralama yapılması olduğunu ve bu durumun büyük bir sıkıntı yarattığına dikkat çeken Alp, “Bir ay kiraya verilse en fazla 2 bin TL alınacak daireden, günlük kiralama yapılarak 200-300 TL gelir elde ediliyor. Bu da ayda ortalama en az 6-7 bin TL’yi buluyor. Bunu gören ev sahipleri de evi bir kişiye vermek yerine günlük kiralama yapmayı tercih ediyor. Ancak bu durum ciddi tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Öte yandan bu kiralamaları yapanlar yasadışı şekilde turizm faaliyeti gerçekleştirerek haksız rekabette bulunuyor” ifadelerini kullandı.

 

 

ŞARTLI KİRALAMA TRENDİ BAŞLADI, 2 BİN TL. LİK EV 10 BİN TL. OLDU

 

İstanbul ve Ankara ile Bodrum’da verdiği gayrimenkul hizmetleri ile kiralama sektörünün nabzını tuttuklarını belirten ve bazı ev sahiplerinin şartlı kiralama yaptığını belirten Alp, şunları söyledi: “Ev bulmak çok zor, şanslı olup bulabilenleri ise ev sahiplerinin şartları bekliyor. Bazı ev sahipleri, kira şartı olarak kiracının mayısta çıkmasını istiyor. Böylelikle evi kışın aylık kiralayıp yaz sezonunun açıldığı mayısta ise sezonluk kiralama yaparak yüksek gelir elde etmek istiyorlar. Örneğin 2 bin TL’lik bir ev sezonda aylık 5-6 bin TL’ye, hatta bazı bölgelerde 10 bin TL’ye kadar kiralanabiliyor. Böyle olunca da kışın boş kalmasını bile göze alıyorlar.”  Dedi.

 

SEZONLUK KİRALAMALAR YILLIK KİRALAMAYA DÖNÜŞTÜ

 

Bodrum’daki ev sahipleri kiralamaları uzun dönem yerine yazın 3-5 aylık süre için yapıp daha çok para kazanmanın peşine düşerken kiralamak isteyenlerin ise yıllık kiralamayı tercih ettiğini belirten Alp “kiralama sektöründe İstanbul, Ankara ve Bursalılar başı çekiyor. Buradan gelenlerde artık sezonluk yerine yıllık ev kiralamak istiyorlar. Kışın geldikleri şehirlere dönüyorlar ama hafta sonlarında yine tatile gelip evlerinde kalıyorlar. Yıllık kiralama süreci daha cazip hale geldi” diye konuştu.

 

KİRA ARTIŞINI MAKUL SEVİYEDE TUTMAYA ÇALIŞIYORUZ ANCAK ÇOK ZOR

 

Bodrumlu evli ve bir çocuk annesi 43 yaşındaki Selma Akgün “Ailemden kalma evlerimiz ve iş yerimiz var. Bunları kiraya veriyoruz. Yıllık kira artışlarında makul olmaya çalışıyoruz, devletin açıkladığı faiz rakamlarına da uymaya çalışıyoruz, ancak bu neredeyse olanaksız. Çünkü etrafımızdaki artışları gördükçe ve hayat pahalılığında özellikle Bodrum’da yaşam standartının yüksekliği nedeniyle normal bir Anadolu kentine göre rakamlar çok uçmuş durumda. Mal sahibi olarak bizde ikilem içerisinde kalıyoruz, devletin uygula dediği rakamları uyguluyoruz ancak bu kez de doğal artışların çok gerisinde kalıyoruz, çünkü benimde geçim kaynağım kira gelirleri. Birilerinin buna yani kira artışına makul bir standart getirmesi

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI