Bugun...


Milas köylüleri ormanları koruma mücadelesini sürdürüyor
Tarih: 27-04-2021 14:19:49 Güncelleme: 27-04-2021 14:19:49 + -


Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde bulunan 600 dönümlük ormanda, 2019 yılı Ağustos ayında Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan damgalama çalışması ile birlikte kesilmesi planlanan Akbelen Oramnları’nı korumak için mücadelesini sürdüren köylüler bugün Milas Orman İşletme Müdürlüğü önünde bir araya geldi.

facebook-paylas
Tarih: 27-04-2021 14:19

Milas köylüleri ormanları koruma mücadelesini sürdürüyor

 İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık “İkizköylüler olarak Akbelen Ormanı’nın kesim işleminin tamamen iptalini talep ediyor, Anayasanın Orman Genel Müdürlüğü’ne verdiği ormanları ve içinde barınan tüm canlıları koruma yasal asli görevinizi yerine getirmenizi talep ediyoruz” diye konuştu.

 

Muğla’nın Milas ilçesi İkizköy mahallesinde bulunan 600 dönümlük ormanda, 2019 yılı Ağustos ayında Tarım ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü tarafından başlatılan damgalama çalışması ile birlikte kesilmesi planlanan Akbelen Oramnları’nı korumak için mücadelesini sürdüren köylüler bugün Milas Orman İşletme Müdürlüğü önünde eylem ve basın açıklaması yaptı. Açıklamaya İkizköy Çevre Komitesi üyeleri, STK temsilcileri ve Karadam Karacahisar Doğa Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği üyeleri katıldı.

Ellerinde Canımıza Kıyma Ormancı, Akbelen Ormanlarını Vermeyeceğiz, Akciğerimi Rahat Bırak, Dikkat Direniş Var İnsanca Yaşam İçin,  Biz Bu Ağaçların sesiyiz, Ormanlarımızdan Ellerinizi Çekin, Ağaçlar Kömürden Daha Değerlidir yazılı dövizler taşıyan köylüler kesimin yapılması planlanan Akbelen ormanları önünde basın açıklaması yaptı.

 

 

ORMANLARIMIZ KESİN KORUNMASI GEREKEN ALANLARDIR

 

Karadam Karacahisar Doğa Doğal Hayatı Koruma Güzelleştirme ve Dayanışma Derneği  yönetim kurulu üyesi Hasan Yorulmaz Akbelen ormanlarının Türkiye’nin taraf olduğu Avrupa'nın Yaban Hayatı ve Doğal Yaşama Ortamlarının Korunması (Bern) Sözleşmesi kapsamında kesin korunması gereken hayvan türleri listesi (Ek Liste II)’nde yer alan onlarca türün üreme, yavru büyütme, barınma ve beslenme alanı olanı olduğunu belirterek “Orman, aynı zamanda başta İkizköy olmak üzere bölge halkı ile Yeniköy Kemerköy termik santraline kömür sağlamak için işletilen açık linyit ocakları arasında kalan son doğal yapı. Madenin ölümcül tozunun köye ulaşmasını engelleyerek bir nebze nefes almamızı sağlıyor. Orman içerisinde yaşayan canlılar kadar bizim de yuvamız. Bize kekikler, mantarlar sunarak beslenmemizi sağlıyor. Ayrıca, ormanların kesilmesi yalnızca çevresinde yaşayan insanları ve diğer canlıları değil, tüm insanlığı etkiliyor. Yapılan çalışmalar ormanların kesilmesinin küresel iklim değişikliğinin şiddetini arttıran önemli sebepler arasında gösteriyor” diye konuştu.

 

SOKAĞA ÇIKMA YASAĞINDA ORMANLARI KESMEYE GELENLERİ BİZ ÖNLEDİK

 

Milas Orman İşletme Müdürlüğü’ne verdikleri dilekçe ile Akbelen Ormanı’nın kullanılması için Yeniköy Enerji şirketine verilen iznin Bakanlık olurunun örneğini ve damgalama ve kesim işlemlerinin Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nin mutlak koruma taahhüdü verdiği kuşların  üreme ve yavru uçurma dönemi sonrasına ertelenmesini talep ettiklerini belirten İkizköy Çevre Komitesi Sözcüsü Nejla Işık “Ancak şu ana kadar talebimiz doğrultusunda kesim çalışmaları durdurulmadı. Buna karşın sokağa çıkma sınırlamasının bulunduğu 23 Nisan’da ormanımızda Orman Genel Müdürlüğü adına ağaç kesimi yapacaklarını belirten kesim ekibini girişimlerimiz sonucu biz durdurduk. İkizköylüler olarak Akbelen Ormanı’nın kesim işleminin tamamen iptalini talep ediyor, Anayasanın Orman Genel Müdürlüğü’ne verdiği ormanları ve içinde barınan tüm canlıları koruma yasal asli görevinizi yerine getirmenizi talep ediyoruz.  Anayasa tarafından biz yurttaşlara verilmiş çevreyi koruma ödevimiz gereği olarak Akbelen Ormanı’nın kesim işleminin iptali için tüm yasal haklarımızı kullanacağımızı kamuoyuna ve yetkililere saygıyla duyururuz” dedi.

 

 

RİZE İLE MÜCADELEMİZ AYNI MÜCADELE, MİLAS İKİZDERE’DEDEN RİZE İKİZDERE’YE SELAM OLSUN

 

Işık açıklamasının sonunda ise “Hafta sonunda Rize ilimizde, kolluk güçlerinin insan onuruna yakışmayan şiddetli müdahalesine rağmen, yine bizim gibi ormanlarını korumaya çalışan İkizdereli dostlarımıza sesleniyoruz. Sadece isimlerimiz benzer değil, insanca yaşam mücadelemizde de ortağız. İkizdere'nin doğasını ve onurlu bir yaşamı savunan insanlarını, ağaçlarını, kuşlarını, deresini tüm İkizköy'ün dayanışma duygularıyla selamlıyoruz” diyerek basın açıklamasını tamamladı. Köylüler açıklamanın ardından Milas’tan ayrılarak köylerine döndü.

 



HABER VİDEOSU





Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI