Bugun...


Maden için kilise kalıntıları ve camiyi yıktılar, köylü tepki gösterdi
Tarih: 03-12-2021 14:09:54 Güncelleme: 03-12-2021 21:19:54 + -


Milas’ta ormanları koruyan köylüler, maden şirketinin cami ve tarihi kilisenin kalıntılarının yok edilmesine sert tepki gösterdi.

facebook-paylas
Tarih: 03-12-2021 14:09

Maden için kilise kalıntıları ve camiyi yıktılar, köylü tepki gösterdi

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy’un Işıkdere Mahallesi’nde 16 ev ile bir tarihi kilise ve 50 yıllık caminin maden ocağı için kamulaştırılarak yıkımına başlanmasına köylüler sert tepki gösterdi. İkizköy Çevre Korum Platformu Sözcüsü Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel  yaptığı açıklamada “Burası 1. Derece doğal ve arkeolojik sit, üç yıl önce kamulaştırıldı, ancak binlerce yıllık mezarlar, Bizans ve Osmanlı döneminden kalma eserler mevcut. Bugün cami dahil tüm eserleri yok etmeye başladılar. Durdurulması için avukatımız aracılığı ile İdare Mahkemesi’ne müracaat ettik” diye konuştu.

Muğla’nın Milas ilçesine bağlı İkizköy sınırları içerisinde maden ocağı için kesilmek istenen 700 dönümlük ormanlık alanı korumak için yaklaşık 4 aydır mücadele veren ve nöbet tutan köylüler bu kez İkizköy’e 600 metre uzaklıktaki Işıkdere Mahallesi’nde maden ocağı için üç yıl önce kamulaştırılan  ve boşaltılan 16 ev, tarihi cami ve bir Kilisenin kalıntılarının iş makinaları ile başlanmasını protesto etti.

 

 

ARKEOLOJİK KAZILAR DEVAM EDERKEN TARİHİ YOK EDİYORLAR

 

Yaklaşık 300 yıllık yerleşim yeri ve 4 bin yıllık antik mezarların bulunduğu bölgenin maden ocağı uğruna feda edildiğini belirten İkizköy Çevre koruma Platformu sözcüsü Çevre Mühendisi Deniz Gümüşel “Burada onlarca medeniyet yaşadı. arkeolojik kazılarda kilise kalıntılarınada rastlandı. Son dönemlerde ise eski bir Yahudi yerleşimi olan İkizköy Işıkdere'de hali hazırda devam eden arkeolojik kazılar var. Bizans dönemine ait bir kilisenin kalıntılarıda duruyordu, çok sayıda mezar ve yağhane gibi bazı buluntulara ulaşıldı. Şimdi bu tarihi, gözümüzün önünde maden uğruna yok ediyorlar ne yazıkki dur diyende yok” diye konuştu.

 

 

IŞIKDERE ACİL OLARAK ARKEOLOJİK SİT ALANI İLAN EDİLMELİ

 

Bölgedeki kazıların şu an kurtarma kazısı adı altında  Yeniköy Kemerköy Elektrik Üretim ve Ticaret A.Ş. sponsorluğunda yürütüldüğünü belirten Gümüşel “İkizköy ve çevre köylerin doğa koruma derneği olan KARDOK’un, alanın arkeolojik sit alanı ilan edilmesi için Muğla Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu'na karşı açtığı bir dava ise henüz sonuçlanmadı. Burdaa camiim ve kilisenin kalıntılarının yok olmasını engellemeye çalıştık ancak köylüler ve bizler kamulaştırılan alan olduğu için içeriye alınmadık. Tarih göz göre göre yok oluyor. Avukatımız aracılığı ile acil olarak idare mahkemesine müracaat ederek, faaliyetin durulmasını ve tarihin korunmasını istedik. Ne kadar hızlı karar verilirse tarihi o kadar korumuş oluruz. Bugün caminin yıkımına başladılar. Işıkdere acil olarak arkeolojik sit alanı ilan edilmeli” sözlerini kullandı.

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI