Bugun...


Bodrumlular yarın Cennetkoy'da
Tarih: 15-03-2023 13:45:42 Güncelleme: 15-03-2023 13:54:42 + -


Muğla’nın Bodrum ilçesine bağlı Cennetkoy’da aralık ayında ruhsat alarak inşaata başlayan Cengiz Holding’in belediye tarafından iptal edilen inşaat ruhsatının ardından, Muğla 1. İdare Mahkemesi’nin yürütmeyi durdurma kararı vermesi Bodrum’daki STK’ları ve çevrecileri harekete geçirdi. Eylem ve basın açıklaması saat 12.30'da....

facebook-paylas
Tarih: 15-03-2023 13:45

Bodrumlular yarın Cennetkoy'da

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan  “Biz bu mahkeme kararına açıkçası şaşırmadık. Tabi ülkede hukukun geldiği noktanın değerlendirmesini gene hukukçulara bırakıyoruz. Ama bölgeyle ilgili daha öncesinden de verilmiş nihai ve bağlayıcı bir mahkeme kararı var. Mehmet Cengiz’i uyarıyoruz yanlış hesap yapmasın, Ankara’da yapılan yanlış hesap Bodrum’dan geri döner” dedi.

Gölköy Mahallesi’nde Cennet Koy’daki Gökburun Yarımadası’nda 678 bin metrekarelik arsada turizm tesisi ve villa inşaatına başlayan Cengiz Holding A.Ş.’nin Aralık 2022’de Bodrum Belediyesi tarafından verilen inşaat ruhsatı yine belediye tarafından 8 Ocak 2023 tarihinde iptal edilmişti.

 

BODRUMLULAR YARIN CENNET KOY’DA EYLEM YAPACAK

Cengiz Holding A.Ş.’nin Muğla 1. İdare Mahkemesi’ne müracaat ederek yürütmeyi durdurma kararı alarak inşaata devam etmesine Bodrumlu STK’lar ve çevreciler sert tepki göstererek hem açıklama yaptı hemde yarın öğle saatlerinde Cennetkoy’da eylem kararı aldı.

 

 

BU MAHKEME KARARI BİZİ ŞAŞIRTMADI

Bodrum Yurttaş İnsiyatifi Sözcüsü Ayhan Karahan ise SÖZCÜ Gazetesi’ne bugün yaptığı açıklamada “Biz bu mahkeme kararına açıkçası şaşırmadık. Tabi ülkede hukukun geldiği noktanın değerlendirmesini gene hukukçulara bırakıyoruz. Ama bölgeyle ilgili daha öncesinden de verilmiş nihai ve bağlayıcı bir mahkeme kararı var. Yüksek mahkeme kararını dikkate almayan bir yerel mahkeme olamaz. Danıştay daha baştan özelleştirme ihalesini üstelik iki kez iptal etti. Yani işin hukuki tarafında daha baştan hukuk tanımazlık var. Gömleğin en üstündeki düğme yanlış iliklenince, en alttaki düğmenin doğru iliklenme olasılığı olamaz. Cennet Koyu’nda daha başından Danıştay kararı hiçe sayılarak hukuk adeta paspas edilmiştir. Özellikle adalet adına hareket ettiğini savunun hiçbir makam ya da kurum bu hukuk cinayetine sessiz kalamaz. Sessiz kalırsa da hukukun katline ortak olmuş olur” ifadelerini kullandı.

 

 

SİT KAREKTERİ TAŞIYAN BÖLGEYE ÇED GEREKLİ DEĞİLDİR RAPORU VERİYORLAR

Karahan açıklamasının devamında ise Muğla 1. İdare Mahkemesi kararına Bölge İdare Mahkemesi’nde itiraz edeceklerini belirterek ”Ama garip şeyler de olmuyor değil. SİT karakteri taşıyan bölge için, “ÇED gerekli değildir” kararı çıkarılabiliyor. Adı üzerinde Cennet için, ÇED gerekli değilse, neresi için ÇED gerekecek acaba? Mehmet Cengiz’e uyarımızdır. Buna güvenerek hiç yanlış hesap yapmasın. Yanlış hesap daha öncesinde de olduğu gibi Bodrum’dan geri döner. Ankara’dan yapılan çok yanlış hesabın Bodrum’dan döndüğüne dün de tanık olundu. Cennet Koyu özelinde de tüm dünya buna bir ibretlik vesikası olarak tanıklık edecektir. Daha önce imar planları yapıp, o planlara uygun imar uygulamaları yapmaya kalktılar. Durdurduk. Yarımadamızın 3 tarafını balık çiftlikleri kafesleri ile kuşattılar. Bir de planını yaptılar bakanlık düzeyinde. O planı da yırttık attık. Balık çiftliklerini de koylarımızdan dışarıya attık. Bunun örneklerini saymakla bitiremeyiz. Cennet Koyu’da önemli bir kamusal kazanım olarak hafızalarda ki, toplumsal bellekteki yerini alacaktır. Hiç kimsenin Cennet Koyu’nun ardından ağlamaya, ah-vah etmeye niyeti yok” dedi.

 

MEHMET CENGİZ’İN ACELECİĞİLİ 14 MAYIS SEÇİMLERİ

Karahan açıklamasının sonunda ise “Bodrum’daki tüm sivil toplum kuruluşları, tek tek bireyler bu yağma projesine kökten karşı. Bodrum gerçekleriyle alakası olmayan bu yağmaya onay veren bırakın bir sivil toplum örgütünü tek bir kişi dahi bulamazlar. AKP-MHP’nin yerel ayakları dahi bu sorunun gündeme gelmesinden kaçıyorlar. En ufak bir olumlu görüşleri yok. Olamaz da. Bunu onaylayanın Bodrum’da sokağa çıkacak yüzü olmayacağı kanaatindeyim. Mehmet Cengiz’in buradaki telaşı ve aceleciliği 14 Mayıs ile alakalı. 14 Mayıs’tan önce yangından kaçırdığı malı yan cebine koymak istiyor firma. Fiili durumlar yarattı Cengiz burada. Ruhsatı iptalken bile Mehmet Cengiz Cennetkoy’da yasadışı inşaat faaliyeti yürüttü. Bizlerin deprem kaosumuzu, sıkıntımızı da fırsata çevirdi. Bunu fark etmedik sanmasın hiç kimse. Şu anda Bodrum, Cennetkoyu ile ilgili tek ses, tek yürek, tek yumruk oldu. Bu yürütmeyi durdurma kararı kendi başına Cennet Koyu’nu kaybettiğimiz anlamına gelmez. Yürütmeyi durdurma kararı ile kamu malını yürütemeyecekler. Bodrum’da hele de saman altından su yürütülmesine göz yummamız söz konusu olamaz. Kamu malını yürütmeyi alışkanlık haline getirenlere son sözümüz. Yürütemeyeceksiniz. Niyetinizi biliyoruz. İzin vermiyoruz. Cennet Koyu asla cehenneme dönüşmeyecektir. Cennet Koyu, cennet kalacaktır. Cennet Koyu Bodrum açısından kırmızı çizginin de ötesinde bir anlam taşımaktadır. Özellikle gelinen aşamadan sonra Cennet Koyu, Bodrum için, varlık-yokluk sorunudur. Cennet Koyu’nun olmadığı bir Bodrum’u hiç kimse sakın ola ki aklından dahi geçirmesin” diyerek sözlerini tamamladı.

 

 

YARIN CENNETKOY’DA EYLEM VAR

Yarın öğle saatlerinde (12.30) Cennetkoy’da Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) ve TMMOB Bodrum Temsilciliği tarafından tüm sivil toplum örgütlerinin katılacağı geniş çaplı eylem yaparak cennetin katliamına engel olacaklarını belirten TMMOB Bodrum İlçe Koordinasyon Kurulu Başkanı Mustafa Erdoğan “Belediyenin jet hızıyla, verip iptal ettiği inşaat ruhsatını idare mahkemesi jet hızıyla, yürütmeyi durdurma kararı verebiliyor, bu davada nereden bakarsanız bakın hukuksuzluk akıyor. 2010 tarihinde başlayan özelliştirme sürecinde Cengiz Holding herzaman yer almış ve burayı 277 milyon TL. yi aldıktan sonra ÇED gerekli değildir raporu almayı başarmış ardından da Bodrum Belediyesi’nden jet hızıyla inşaat ruhsatını almıştır. Burada tapuya işlenmeyen şerhleride biliyoruz. Tüm yargı kararları gereği Maliye hazinesine iade edilmesi gereken bu parsel kamu gücü kullanılarak Cengiz Holding’e resmen mal edilmiştir.Oysaki yargı kararları sonucunda açık ve net olarak Cengiz A.Ş.’nin bu parselle ilgili hiçbir mülkiyet bağının olmadığı ortadadır. 6 Aralık 2022 günlü meclis toplantısında Bodrum Belediyesi’nin de maalesef hukuk tanımayan kamu kurumları arasına katıldığını üzülerek gördük” dedi.

 

 

 

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER ÇEVRE Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI