Bugun...


Türkiye arıcılık kolonisinde dünya lideri olmaya aday
Tarih: 21-05-2020 11:12:28 Güncelleme: 21-05-2020 11:32:28 + -


Muğla’da Dünya Arı Günü İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün düzenlediği söyleşi ile kutlandı.

facebook-paylas
Tarih: 21-05-2020 11:12

Türkiye arıcılık kolonisinde dünya lideri olmaya aday

Türkiye arıcılık kolonisinde dünya lideri olmaya aday

 Arıcıların sorunları dinlendi.  Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Ziya Şahin “Türkiye 8.1 Milyon koloni varlığı ile Çin’den sonra en fazla koloniye sahip ülke 250 bin arıcı ile ülkemizin her noktasında Arı ve Arı ürünleri üretmek için çalışıyor, amacımız dünya liderliğini yakalamak üretimi ve üreticiyi arttırmak” dedi.

 

 

Muğla Tarım Ve Orman İl Müdürü Barış Saylak ve Türkiye Arı Yetiştiricileri Birliği başkanı Ziya Şahin, Fethiye İncirköy’ de bulunan Damızlık Ana Arı Islah Merkezinde bir araya gelerek Arıların ve Tüm Arıcıların Dünya Arı Günü’ nü kutladılar.

 

8.1 MİLYON KOLONİ İLE DÜNYA İKİNCİSİYİZ

 

Ziya Şahin yaptığı açıklama da  “Türkiye 8.1 Milyon koloni varlığı ile Çin’den sonra en fazla koloniye sahip ülke 250 bin arıcı ile ülkemizin her noktasında arı ve arı ürünleri üretmek için çalışıyor. Amacımız dünya liderliğini yakalamak üretimi ve üreticiyi arttırmak. Çoğumuzun gitmeye imtina ettiği yerlerde arıcı barakasında veya çadırda yaşayarak bizlere ürün sağlıyor. Burası ıslah merkezi . Muğla arısının Amerikan Yavru Çürüklüğüne ve Varroa’ya karşı ıslah edilmiş ve bölge arıcılarına Ana arı tedarik eden bir merkez. Burada yapılan çalışmaların devamlılığı için Bakanlık bünyesinde faaliyetlerin yürütülmesini istiyoruz” dedi.

 

 

MUĞLA ‘ DA YILDA 30-35 BİN TON BAL ÜRETİYORUZ

 

Islah merkezinde bulunan Suni tohumlama ünitesinde Ana arı tohumlaması yapan ve çalışanlardan bilgi alan İl Müdürü Saylak, üretilen ıslah edilmiş Ana arıları kontrol etti. Saylak “Arıcılık için ilimiz de her türlü doğal ortam mevcut. Bunların başında endemik bir ürün olan çam balı geliyor. Muğla Anadolu’nun güney batı köşesinde olması nedeniyle çok uzun bir kıyı şeridine sahip ve gün boyu denizden  kızılçam ormanlarına esen meltem rüzgarı bize çam balını bahşediyor. Bu olay İlimizi arıcılıkta lider konumuna getiriyor. Muğla’nın hemen hemen tüm mahallerinde arıcılık faaliyeti yapılmaktadır. Tüm arıcılarımızın ve arıların Dünya Arı Gününü kutluyorum. Ülkemizde  üretilen balın yaklaşık 3’de biri İlimizde yetişiyor. Her yıl eylül ekim ayında ülke koloni varlığının yarısı İlimize geliyor ve bizimle beraber 30-35 bin ton bal üretiyor” dedi.

           




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI