Bugun...



Coğrafi işaretli Kaya Halısı Dokuma Atölyesi açıldı

Muğla’nın Fethiye Belediyesi ile Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde yapımı tamamlanan Kaya Halısı Dokuma Atölyesi hizmete açılmasının ardından Özer Olgun Kültür Merkezi’nde Kaya Halısı ve Fethiye Kilimi sergisi vatandaşların beğenisine sunuldu.

facebook-paylas
Tarih: 17-06-2021 18:38

Coğrafi işaretli Kaya Halısı Dokuma Atölyesi açıldı

Muğla’nın Fethiye Belediyesi ile Likya Fethiye Kadın Girişimi, Üretim, İşletme ve Kalkınma Kooperatifi işbirliğinde yapımı tamamlanan Kaya Halısı Dokuma Atölyesi hizmete girdi.  Açılışın ardından Özer Olgun Kültür Merkezi’nde Coğrafi İşaretli Kaya Halısı ile Fethiye Kilimi sergisi vatandaşların beğenisine sunuldu. Gönüllü olacak vatandaşlara tüm tezgahları ve malzemeleri belediyece karşılanacağı açıklandı.  

Fethiye Belediyesi tarafından Türk Patent Ve Marka Kurumu’na başvurusu yapılan, “Fethiye Kaya Halısı, Fethiye Kayaköy Halısı, Fethiye Halısı”  Coğrafi İşaret Tescil Belgesini almaya hak kazanmıştı. Dokuma atölyesi için gerçekleşen çalışmaların ardından Kayaköy’e yapılan dokuma atölyesi, protokol temsilcilerinin katılımlarıyla, salgın kurallarına dikkat edilerek hizmete açıldı.

 

KAYA HALISINI HİÇ UNUTMADIK


Kayaköy Mahalle Muhtarı Metin Ekiz, yaklaşık 60 yıl önce anne ve ninelerden gelen Kaya Halısını hiçbir zaman unutmadıklarını belirterek, “Karaköy’ümüzü ziyarete gelen tatilciler bizlere soruyor ‘Kayaköy’ünün neyi meşhurdur?’ Bizlerde kaya halısını, nohudu ve inciri meşhurdur diye söylüyoruz. Ama misafirlerimize bu ürünlerimizi gösteremiyoruz. Bu noktada kaya halısını devam ettirmek için başta Çiğdem Karaca, Alim Karaca ve emeği geçen tüm arkadaşlarımıza teşekkür ediyoruz” dedi.

 

YERESEL ÜRÜN VE TARİHİ GEÇMİŞ ÖNEMLİ


Fethiye Ticaret ve Sanayi Odası (FTSO ) Başkanı Osman Çıralı, “Belediyemiz ve oda olarak, yerel değerleri ön plana çıkartmak, yöresel ürünlerin tarihi geçmişini ve kendine has özelliklerini belgelemek ve ekonomiye kazandırmak için çalıştıklarını söyledi. Çıralı, “FTSO olarak, Seydiler Kilimi ile ilk coğrafi işareti bölgemize kazandırdık. Coğrafi işaretli ürün tesciliyle birlikte Seydiler Kilimi, Kaya Halısı ve Üzümlü Dastarı ve Fethiye Tahini’nin maddi değeri daha da arttı. Şimdi en büyük sorunumuz, Seydiler Kilimi ve Kaya Halısı dokuyanların sayısının yok denecek kadar az olması. Üretimin arttırılması için odamız, Fethiye Belediyesi ile birlikte hareket ediyor. Eğitim, üretim, tanıtım, markalaşma ve satış, pazarlamayı içeren projelerimizi, bölgemizdeki diğer kurum ve kuruluşların da desteğiyle gerçekleştirmek istiyoruz” diye konuştu.

 

AÇILIŞ KÜÇÜK, ANLAMI BÜYÜK


Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca, küçükte olsa bir açılış yaptıklarını fakat anlamının oldukça büyük olduğunu belirterek şunları söyledi:
“Biz bir ve beraber olabildiğimiz müddetçe Fethiye’de güzel şeylerin olacağına inanıyorum. Değerli oda başkanlarımız ve STK’daki temsilcilerimiz ile birlikte biz Fethiye’mize değer katabilmek ve değerli hale getirebilmek için onlarla birlikte hep beraber çalışıyoruz. Aldığımız birçok ödülde de onların emekleri ve çalışma arkadaşlarımızın emekleri çok fazla. Biz yok olmaya yüz tutmuş, Kayaköy Halısını küçük bir ateş yakarak, önümüzdeki kuşaklara değerli bir hale getirebilmek, yeni bir iş kolu olarak ekonomilerine destek sağlayabilmeleri için destek olmak istiyoruz. Nasıl Üzümlüde’ki dastarhanede o bölgedeki bütün kadınlarımıza tezgahlarından dokuma ipliklerine kadar destek olduysak, buradaki vatandaşlarımıza da bizler destek olmak istiyoruz. Burada sadece küçük bir alanda değil evlerde bunu genişleterek de devam etmek istiyoruz. Gönüllü olacak bütün vatandaşlarımız bizler ile işbirliği yaptığı takdirde onların tüm tezgahlarını ve malzemelerini belediye olarak biz karşılayacağız.”  Konuşmaların ardından Kaya Halısı Dokuma Atölyesi’nin açılışı gerçekleştirildi.

 

KAYA HALISI VE FETHİYE KİLİMİ SERGİSİ AÇILDI


Kaya Halısı Dokuma Atölyesi açılışının ardından Kaya Halısı ve Fethiye Kilimi Sergisi, Fethiye Belediyesi Özer Olgun Kültür Merkezi’nde vatandaşlarla buluştu. Yöresel değerlerin tanıtımı ve yöresel sanat birikiminin gelecek kuşaklara aktarımı amacı ile düzenlenen “Kaya Halısı ve Fethiye Kilimi Sergisi”nin hayata geçmesine katkı sağlayan katılımcılara plaketlerini Fethiye Kaymakamı Eyüp Fırat ve Fethiye Belediye Başkanı Alim Karaca verdi. 23 Kaya Halısı ve çok sayıda Fethiye kiliminin bulunduğu sergi 24 Haziran’a kadar açık olacak.




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI