Bugun...



Bodrum’da betona teslim olan Mandalina Bahçeleri’nin yok oluşu “Mandalina Cinayetleri” isimli romanda anlatıldı

Bodrum'da yaşayan gazeteci Önay Yılmaz bir zamanlar ilçeden önce Yunanistan adalarına sonra Türkiye ve dünyaya ihraç edilen mandalina bahçelerinin bir bir yok oluş sürecini yazdığı Mandalina Cinayetleri isimli romanı yayınlandı. Önay Yılmaz “Birçok cinayet romanı yazdım beni bu kadar derinden etkileyen bir konu olmadı. Bodrum’daki aşırı yapılaşmaya, sırf rant uğruna geleneksel bir ürünün nasıl yok ve talan edildiğini bir cinayeti anlatır gibi anlattım.” dedi.

facebook-paylas
Güncelleme: 08-12-2023 17:36:21 Tarih: 08-12-2023 17:28

Bodrum’da betona teslim olan Mandalina Bahçeleri’nin yok oluşu “Mandalina Cinayetleri” isimli romanda anlatıldı

MANDALİNA BAHÇELERİNDE İŞLENEN CİNAYETLERİ ANLATTIM

Uzun yıllar Milliyet Gazetesi’nde çalışan ve Bodrum’un Turgutreis Mahallesi’nde yaşayan gazeteci- yazar Önay Yılmaz “Yaklaşık 30 yıldır gidip geldiğim Bodrum’ da gözüm hep mandalina bahçelerinini yok oluş sürecindeydi. Kimse engelleyemedi. Paranın önünde duramadılar. Artık bende Bodrumluyum ve burada mandalina bahçelerinde işlenen beton cinayetlerini anlatmam gerekiyordu.  Mandalina bahçeleri ve mandalinacılık mesleği yok oldu, mandalina bahçeleri Bodrum’da bitmek üzere. Mandalina bahçeleri ardı ardına yok edilerek betona dönüştürülüyor. Bu yok olmaya dur demek en azından elimizde kalanları korumak adına yazdığım cinayet-polisiye tarzı romanı ile bir farkındalık yaratmaya çalıştım,” dedi.

 

 

MANDALİNA BAHÇELERİNDE SİTELER VİLLALAR YETİŞİYOR BODRUM BETON CEHENNEMİNE DÖNÜŞÜYOR

Birçok cinayet romanı yazan Önay Yılmaz’ın  yazdığı kitapta dünya markası olan Bodrum mandalinasının nasıl beton cinayetine kurban gittiğini anlattığını belirterek  “Bodrum mandalinası dünyanın en güzel kokulu mandalinasıdır. Yıllar içinde bir markaya dönüşmüştür. Ancak günümüzde bu doğa harikası mandalinanın yetiştiği bahçeler fütursuzca bir bir yok edilmektedir. Yerlerine siteler, villalar, çok katlı binalar yapılarak doğa yok edilmekte, güzelim cennet Bodrum bir beton cehennemine dönüştürülmek istenmektedir.Ancak her şeye rağmen bu mandalinaları yaşatmaya çalışan üreticiler ve bazı duyarlı Bodrumlu vatandaşlar inatla direnmektedirler. Bu kitap işte bu yok edilmeye çalışılan doğanın daha fazla yok edilmemesine dikkat çekmek, bir farkındalık yaratmak için kaleme alınmıştır.” Dedi.

 

KİTAPTAN ANEKTODLAR

Kitabın arka kapak yazısında ise kitapla ilgili şu bilgilere yer veriliyor:

“Ülkenin en ünlü turistik beldelerinden biri olan Bodrum’un cadde ve sokaklarında öldürdüğü kurbanlarının ağızlarının içine kağıda sarılı yeşil mandalina yerleştiren bir katil dolaşmaktadır. Kağıttaki notta da “Mandalinaları unutmadım!” yazmaktadır. Soruşturma ilerledikçe, katil ya da katillerin mandalina bahçelerini yok edip betona dönüştüren müteahhitleri hedef aldığı belirlenir. Dedektifler, medyanın “Mandalinacı katil” adını verdiği katili yakalamak için Bodrum’un altını üstüne getirirler.”

 

“… Mandalinalar çocukluğumdur.  Onlarla büyüdüm. İnce, kırılgan dallarına tırmanıp oyunlar oynadım. Kokularını, havadan daha çok içime çektim. Yeşilden turuncuya dönüşmelerinin her anını gözlemledim. Hastalıklarını iyileştirdim. Zarar verenleri yok ettim. Bir annenin çocuğuna titrediği gibi üzerlerine titredim. Onlarla oturdum, onlarla kalktım, onlarla yattım. Nefes alışlarını bile duyarak yaşadım. Ortamda bir mandalina varsa hemen kokusunu alırım. Cinslerini de ezbere bilirim. Ama hiçbirinin kokusu Bodrum mandalinasına benzemez…”

 

 

Önay Yılmaz kimdir?

İstanbul’da doğdu. Gazetecilik eğitimini tamamladıktan sonra Hürriyet, Milliyet gazeteleri ve İnterstar televizyonunda çalıştı. Çok sayıda habere ve bilimsel içerikli röportaja imza attı. 1996,1997 ve 2005 yıllarında Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafından “Yılın Gazetecisi” seçildi. 2010 yılında da Cumhuriyet Gazetesi tarafından düzenlenen Bülent Dikmener Ödülü’nü kazandı.

Sivil toplum örgütleri, belediyeler, dernekler, odalar, kurum ve kuruluşlar tarafından çeşitli ödüllere layık görülen yazarın, Nazilerle Beş Yıl, Bandırma Yolcuları, Türkler, Poseidon’un Laneti, Ölüm Deltası, Heybeliada Cinayetleri, Günbatımı Cinayetleri, Senin de Canın Yanacak, Av, Seni Hiç Aldatmadım adlı yayımlanmış kitapları bulunuyor.

 

 




Editör: Yaşar Anter




FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER KÜLTÜR SANAT Haberleri

HABER ARA

Web sitemize nasıl ulaştınız?


Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
HAVA DURUMU
YAZARLAR
ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
HABER ARŞİVİ
resmi ilanlar
GÜNLÜK BURÇ
nöbetçi eczaneler
YUKARI YUKARI