Bugun...


İŞ İÇİN ADALET İÇİN MEYDANLAR DOLDU….
Tarih: 01-05-2019 10:45:16 Güncelleme: 01-05-2019 10:51:16 + -


Bugün 1 Mayıs. İşçinin emekçinin bayramı. Başta İstanbul, İzmir Ankara olmak üzere bir çok şehirde bayram kutlamaları için işçiler memurlar halk meydanlarda toplanmaya başladı. Bodrum’dan Türkiye İşçi Partisi ve bazı vatandaşlar minibüslerle İzmir’de ve Muğla’da düzenlenecek mitinglere katılmak üzere erken saatlerde büyük şehirlere akın etmeye başladı.

facebook-paylas
Tarih: 01-05-2019 10:45

İŞ İÇİN ADALET İÇİN MEYDANLAR DOLDU….

İŞ İÇİN ADALET İÇİN MEYDANLAR DOLDU….

Bugün 1 Mayıs. İşçinin emekçinin bayramı. Başta İstanbul, İzmir Ankara olmak üzere bir çok şehirde bayram kutlamaları için işçiler memurlar halk meydanlarda toplanmaya başladı. Bodrum’dan Türkiye İşçi Partisi ve bazı vatandaşlar minibüslerle İzmir’de ve Muğla’da düzenlenecek mitinglere katılmak üzere erken saatlerde büyük şehirlere akın etmeye başladı.

Bugün işçiler ve sendikalar meydanlardan ‘Kıdem tazminatıma dokunma’ mesajını verecek.

Ekonomik krizin altında ezilen milyonlarca işçi bugün meydanlara inecek. “Kıdem tazminatıma dokunma” diye haykıracak.

İSTANBUL

İstanbul’da taksime çıkmak isteyen işçilere polis müdahalesi az önce başladı. Bazı göz altıların olduğu ve Taksim meydanına çıkan tüm yolların polis ve bariyerlerle kapatıldığı belirtildi.

Kahramanmaraş’ tan Şanlıurfa’daki mitinge giden işçilerin bulunduğu otobüs devrildi , ilk belirlemelere göre 5 işçinin hayatını kaybettiği ve 20 ye yakın işçinin yaralandığı belirtildi.

İZMİR

İzmir'deki kutlamaların merkezi olan Gündoğdu Meydanı'nda toplanan sendikalar, siyasi parti temsilcileri, işçiler ve çok sayıda vatandaşlar kutlama programı öncesinde türküler eşliğinde halaylar çekmeye başladı. Kapitalizm ve faşizme karşı birlik ve bütünlük sloganları atan kalabalık, kanlı 1 Mayıs olarak bilinen 1977 yılındaki kutlamalarda hayatlarını kaybedenlerin fotoğrafları bulunan bez afişlerle meydana alkışlar eşliğinde iştirak ediyor. 
Yaklaşık 5 bine yakın polisin görev yaptığı İzmir'de, 1 Mayıs İşçi Bayramı'na konseri ile iştirak edecek olan Sanatçı Onur Akın da her yıl 1 Mayıs kutlamalarında tablonun gittikçe değişen bir güzelliği yakaladığına dikkat çekti. 1 Mayıs'ın yasal bir bayram olarak kutlanmasının ruhuna yakışan bir olgu oladuğunu ifade eden Akın; ' Her şey gerçekten yolunda gidiyor. İnsanlar çocukları ile birlikte burada ve bayram kutluyor. Verilen mücadeleler bunun içindi aslınfa. Özellikle de Taksim'de kutlanması özlenen ve istenen bir tabloydu. 'İşçiler de hak verilmez alınır' söylemi ile haklarını söke söke aldılar ve Taksim'de de bu bayram kutlanıyor ' diye konuştu.

MUĞLA

Muğla'da Muğla Büyükşehir Belediyesi Sosyo-Kültürel alanda düzenlenen 1 Mayıs kutlamalarına CHP, KESK'e bağlı sendikalarla, çeşitli STK, oda ve gençlik kuruluşları Stad Kortej yürüyüşü ile başlayan kutlamalarda gruplar önce Muğla Şehir Stadyumu altında toplandı

 

 

İŞÇİ BAYRAMININ TARİHİ VE ÖNEMİ…

1 Mayıs İşçi Bayramı, 1856 yılında Avustralya'nın Melbourne kentinde taş ve inşaat işçilerinin çalışma saatlerinin azaltılması için başlattığı protestolara kadar dayanıyor.

Ancak 1 Mayıs tarihini işçilerin günü olarak belirleyen olay ise, ABD'nin Chicago kentinde 1886'da yaşanan ve tarihe Haymarket Olayı olarak geçen, sonu kanlı biten grevdi. İşçilerin 1 Mayıs 1886'da iş gününün 8 saat olması için başlattığı mücadele, 1889'da Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın Paris Kongresi'nde "işçilerin ortak bayramı" olarak kabul edilmesiyle işçiler kendilerine ait bir güne sahip oldu.

Amerikalı işçilerin, 8 saatlik iş gününü kabul ettirmek için mücadelesi 1884'te başladı. Chicago'da, Trade-Unions (İşçi Birliği) Kongresi de 1 Mayıs 1886'dan itibaren normal iş gününün 8 saat olarak belirlenmesini kararlaştırdı. 1 Mayıs 1886'da ABD'nin büyük kentlerinde beş binden fazla grev ilan edildi.

Polisle grevciler arasında çıkan çatışmalarda bir işçi öldü, çok sayıda işçi yaralandı. 3 gün süren gösteriler sonrasında sendikacılardan dördü idam, dördü ağır hapis cezasına çarptırıldı.

Milletlerarası İşçi Kardeşliği Teşkilatı’nın 1889 Paris Kongresi'nde (II. Enternasyonalin 1. kongresi), işçilerin dayanışmaları amacıyla yılda bir günün ortak bayram ilan edilmesi benimsendi. Amerikalı sendikacıların önerisi üzerine o gün ''1 Mayıs'' olarak belirlendi.

Türkiye’de ise 12 Eylül döneminde resmi tatil olmaktan çıkarılan 1 Mayıs, 30 yıla yakın aradan sonra Nisan 2009'da "Emek ve Dayanışma Günü" olarak resmi tatil ilan edildi.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER SİYASET Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI