Bugun...


Açık Kapı'dan 400 TL mi veriliyor? Bakanlık açıkladı: Maddi nakit yardımı yerine bayram harçlığı ödemesi yapılacağı iddia edilmişti
Tarih: 10-04-2020 13:50:27 Güncelleme: 10-04-2020 13:50:27 + -


Açık Kapı uygulaması ile ilgili iddialar hakkında Bakanlık'tan son dakika haberi geldi. Her 'vatandaşa 400 TL veriliyor' iddiası, son günlerde hem sosyal medya sitelerinde, hem de bazı basın - yayın organlarında yer alıyor. Hükümetin yaptığı sosyal yardımlar giderek artıyor

facebook-paylas
Tarih: 10-04-2020 13:50

Açık Kapı'dan 400 TL mi veriliyor? Bakanlık açıkladı: Maddi nakit yardımı yerine bayram harçlığı ödemesi yapılacağı iddia edilmişti

Açık Kapı'dan 400 TL mi veriliyor? Bakanlık açıkladı: Maddi nakit yardımı yerine bayram harçlığı ödemesi yapılacağı iddia edilmişti

. Daha önce 2.1 milyon haneye 1000’er lira olarak yapılan ödemeler şimdi 2.3 milyon vatandaş için de yapılacak. Böylece 4.4 milyon haneye ki yaklaşık 16 milyondan fazla vatandaşa 1000’er liralık sosyal yardım yapılmış olacak. Peki, Açık Kapı ile 400 TL bayram harçlığı iddiası doğru mu? İşte, konuya ilişkin İçişleri Bakanlığı tarafından yapılan resmi açıklama...

 

Açık Kapı ile her vatandaşa 400 TL bayram harçlığı ve çocuklara 100 TL para verileceği iddiaları ile ilgili flaş bir açıklama geldi. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, corona virüsü pandemisinin yayılmasını önlemek amacıyla alınan tedbirlerin, ekonomik etkilerini azaltmak için de çok önemli adımlar atıyor. İhtiyaç sahibi vatandaşlara yapılacak yardımlar, salgının ilk günlerinde duyurulmuştu. Bu yardımların nasıl alınacağını merak eden vatandaşlar internetten 'Kimler 1000 TL yardım alabilir" sorularını araştırmaya başladı. Oysa yapılan açıklamalarda bu yardım için başvuruya gerek olmadığı belirtilmişti.

 

'400 TL HARÇLIK VERİLECEK' İDDİASI

 

Vatandaşların sosyal yardımlarla ilgili gelişmeleri öğrenmek istemeleri bazılarını harekete geçirdi ve sosyal medyada bu kez "Bayramda vatandaşlara 400 TL harçlık ve 400 TL yardım verilecek, bunun için açık kapı üzerinden başvuru yapılabilir" iddiaları dolaşmaya başladı. Gün içerisinde çeşitli sosyal medya kanallarından aşağıdaki şekilde iddialar paylaşılmıştı:

"İçişleri Bakanlığı emekli ve 1000 TL yardım alan vatandaşlar hariç geri kalan vatandaşlara, sigortalı veya sigortasız olduğuna bakılmaksızın 400 tl ve çocuklar için 100 tl bayram harçlığı verecek. www.acikkapi.gov.tr adresinden başvuru yapmanız gerekiyor. Hizmet başlığına "Valilik Hizmetleri" hizmet alt başlığına "Diğer", açıklama kısmına "para yardımı" yazıp başvuru yapabilirsiniz."

Peki bu iddialar gerçek mi? İçişleri Bakanlığı tarafından resmi bir açıklama geldi!

Bu konuda iddialar kulaktan kulağa yayılınca milyonlarca vatandaş açık kapı uygulamasına girerek başvuru yapmaya çalıştı. Ancak bu iddiaların yalan olduğu İçişleri Bakanlığı tarafından açıklandı.
Bakanlık Twitter adresi üzerinden yapılan açıklamada "Lütfen, resmi açıklamalar dışında sosyal mecralarda dolaşan kaynağı belli olmayan haberlere itibar etmeyiniz" ifadelerine yer verildi.

Son günlerde bazı sosyal medya hesapları ve sosyal iletişim platformları üzerinden kasıtlı ve asılsız şekilde Valilik ve Kaymakamlıklarımızda bulunan Açık Kapı Birimleri üzerinden sosyal yardım dağıtıldığına dair paylaşımlar yapılmaktadır.

 

Bakanlığımızca 2017 yılında kurgulanan ve etaplar halinde yaygınlaştırılarak bugün itibariyle 81 il Valiliğinde ve 161 ilçe Kaymakamlığında faaliyete geçirilen Açık Kapı birimlerinin temel görevi Valilikler ve Kaymakamlıklar aracılığıyla sunulan kamusal hizmetlerle ilgili gerekli danısma ve yönlendirmeyi gerçekleştirmektedir. Valilik ve Kaymakamlıklardaki bürolara doğrudan ya da dijital ortamda (web sitesi veya e-devlet üzerinden) başvuru yapılabilen Açık Kapı birimlerinin yardım dağıtmak, sosyal destek ödemesi gerçekleştirmek gibi bir görevi kesinlikle bulunmamaktadır.

Devletimizin, Koronavirüs salgını ile yoğun şekilde mücadelede eden kurumlarının iş yükünü yönetilemez noktaya getirmeyi amaçladığı belli olan bu tür kötü niyetli paylaşımlarla dezenformasyona neden olanlar, koronavirüs salgını kapsamında alınarak başarıyla uygulanan tedbirler çerçevesinde olusan sosyal izolasyona zarar vermektedir.

Sosyal medyada ve iletişim gruplarında bu şekilde asılsız paylaşımlarda bulunanlar hakkında siber suçlarla mücadele birimlerimiz gerekli takibi yapmakta olup, yapılacak tespitler üzerine gerekli suç duyurularında bulunulmuştur.

 

KİMLERE ÖDENİYOR

 

Yaşlılık ve engelli aylığı alanlar

Eşini kaybeden kadınlara nakit yardım alanlar

Silikozis aylığı, muhtaç asker ailelerine yönelik nakit yardım, öksüz yetim yardımı, muhtaç asker çocuğu yardımı alanlar

Psiko-sosyal ve mali kayıp yaşayan tüberküloz ve SSPE hastalarına yönelik yardım alanlar.

Çoklu doğum yardımı, şartlı eğitim, şartlı sağlık yardımı alan haneler.

Kısa çalışmaya başvuramayan esnafın yanındaki ücretsiz izine ayrılan çalışanlara da maaş ödenecek

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI