Bugun...


CHP’ li Girgin’in, kenevir sorusuna 17 ay sonra cevap geldi
Tarih: 29-06-2020 11:23:00 Güncelleme: 29-06-2020 11:23:00 + -


Muğla CHP Milletvekili Süleyman Girgin Tarım ve Orman Bakanlığının 19 ilde kenevir tarımına izin vermesinin ardından “Aralarında neden Muğla yok” diye 17 ay önce verdiği soru önergesine şaka gibi cevap geldiğini ve “Muğla’nın tecrübesi yok” denildiğini söyledi.

facebook-paylas
Tarih: 29-06-2020 11:23

CHP’ li Girgin’in, kenevir sorusuna 17 ay sonra cevap geldi

CHP’ li Girgin’in, kenevir sorusuna 17 ay sonra cevap geldi

 

ANTERHABER - Muğla CHP Milletvekili Süleyman Girgin 2019 yılının şubat ayında Tarım ve Orman Bakanlığının 19 ilde kenevir tarımına izin vermesinin ardından , izin verilen illerin arasında neden Muğla bulunmadığını dair TBMM ‘ne tarım ve Orman Bakanlığı tarafından cevaplandırılması için verdiği soru önergesine 17 ay sonra cevap geldiğini söyledi.

Girgin bugün yaptığı açıklamada Bakanlığın açıkladığı kenevir tarımına izin verilen iller arasında Amasya , Antalya, Bartın, Burdur, Çorum, İzmir, Karabük, Kastamonu, Kayseri, Kütahya, Malatya, Ordu, Rize, Samsun, Sinop, Tokat, Uşak, Yozgat, Zonguldak illerinin olması, ancak Muğla ilinin olmaması üzerine Bakan Dr. Bekir Pakdemirli tarafından yanıtlanması istemiyle TBMM Başkanlığına  bir soru önergesi verdiğini söyledi.

 

ÖNERGEYE CEVAP 17 AY SONRA GELDİ

Girgin'in önergesine Bakanlıktan yanıtın tam 17  ay sonra geldiğini belirterek “ Yanıtta, Muğla ilinin kenevir yetiştirilmesinde deneyime sahip olmadığı için izin verilmediği belirtiliyor” diye konuştu.

Girgin “Bakanlığın yanıtında ayrıca 1990 yılında kenevir tarımına yoğun olarak rastlanmadığından Muğla'nın kenevir ekimine izin verilen 19 il içinde yer almadığı da ifade edilerek "Muğla ilinin izinli kenevir yetiştirilecek iller kapsamına alınmasına ilişkin talebi, kenevir üretim alanlarına yönelik yürütülen değerlendirme çalışmalarında dikkate alınacaktır” ifadelerinin kullanıldığını söyledi.

 

MUĞLA’DA KENEVİR YETİŞTİRİCİLİĞİ YAPILIYOR

Girgin, kenevirin hayvan besiciliğinden, kağıt yapımına, araba gövdesi yapımından kumaş yapımına kadar sayısız alanda değerlendirilebildiğini belirterek "Bakanlık, neden Muğla'da kenevir ekimi yapılan 19 il içinde yer almıyor, şeklindeki sorumuza tam 16 buçuk ay sonra yanıt verdi. Verilen yanıtta, Muğla ilinde kenevir yetiştiriciliği ile ilgili deneyimin olmadığı söyleniyor. Oysa tarihte Muğla ve özellikle Milas'ta kenevir tarımı yapıldığı biliniyor. Ayrıca 1980 öncesinde kültür balıkçılığı nedir, diye bilinmeyen Muğla'da bugün Türkiye'nin kültür balığının yüzde 50'si üretiliyor. Bunlar öğrenilmeyecek şeyler değil. Muğlalı çok kısa sürede kültür balığı üretmeyi, seracılık yapmayı, çilek, kiraz üretmeyi, slaj yapmayı öğrendiyse kenevir tarımını da çok kısa sürede öğrenebilir. Önemli olan Muğla'mızda fazla su tüketmeyen, ekonomik değeri yüksek yeni ürünler ekilmesini sağlamaktır" diye konuştu. Girgin, "kenevirin mucize sayılabilecek özelliklerinin yeni yeni anlaşılmaya başlandığını da belirterek gerek ülkemiz gerekse nüfusunun yüzde 60'ı kırsalda yaşayan Muğlamız için yeni ekonomik değer niçin olmasın" dedi.

 




Editör: Yaşar Anter



FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER EKONOMİ Haberleri

ÇOK OKUNAN HABERLER
SON YORUMLANANLAR
YUKARI